Trapūs sausainiai – tokie pat, kaip vaikystėje: receptas, kurį verta prisiminti

Šiemet pasižadėjau kepti daugiau sausainių, bet nenorėdama grįžti prie saldžių skonių, prisiminiau vieną labai gerą receptą, pagal kurį net ir kepant saldžius sausainius, cukraus tešloje išvis nėra, o sausainiams apvolioti užtenka vos poros šaukštų baltųjų ar rudųjų kristalų.

Trapūs sausainiai, kurie gali būti ir sūrūs, ir saldūs.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Trapūs sausainiai, kurie gali būti ir sūrūs, ir saldūs.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Feb 11, 2021, 3:53 PM, atnaujinta Feb 6, 2023, 10:40 AM

Šių sausainių skonis labai nostalgiškas, man primenantis visas giminės šventes ir vestuves. Vaikystėje juos triaukšdavau su pienu ar arbata, dabar gardžiausi su balinta kava, bet vis tik pats geriausias man – sūrus variantas, tinkantis su užtepėlėmis, įvairiais padažais ar baltojo vyno taure.

Džiugiausia recepto dalis yra ta, kad tereikia prisiminti: produktai tešlai skaičiuojami pagal proporciją 1:1:2. 

Pateikiu pavyzdį:

  • 200 g grietinės (30%)
  • 200 g sviesto (82%)
  • 400 g kvietinių miltų

Saldžiam variantui dar reikės 1 šaukštelio vanilinio cukraus ir 1/2 šaukštelio druskos

Sūriam varinatui – 1 šaukštelio rupios druskos ir 1 šaukštelio kmynų

Taigi, proporcijos yra 1 dalis grietinės, 1 sviesto ir 2 miltų. Tai labai gelbėja, kai turiu, pavyzdžiui, 150 g sviesto arba tiek, kiek būna standartiniame pakelyje – 180 g. Tuomet dedu tiek pat grietinės ir dvigubai tiek miltų.

Svarbiausia, kad grietinė ir sviestas būtų šaltas, o miltai persijoti. Visa kita elementariai pagaminama rankomis, bet jei turite rimtą buitinę techniką tešlai maišyti, gamyba visai paprasta.

Į gilų indą įsijoju miltus, sukrečiu grietinę ir aštriu peiliu įpjaustau sviestą. Jį galima įtarkuoti ar dėti pjaustytą smulkiais gabaliukais, bet man labiausiai patinka tiesiog įpjaustyti, nes nereikia plauti tarkos ar pjaustymo lentelės. 

Kuo sparčiau miltus sutrinu su sviestu ir grietine, masę sulipdau į kamuolį, jį dedu į šaldytuvą 15-20 minučių.

Darbo stalą iškloju silikoniniu kilimėliu (jį naudoju ir kepti), traukiu atvėsusią tešlą, dalinu ją į tris dalis ir kiekvieną delnais suformuoju į 2-3 cm pločio virvę, panašiai kaip gaminant virtinukus.

Kiekvieną virvę supjaustau 4-5 cm ilgio gabaliukais, juos sudedu kilimėlio šonuose. Jei gaminu saldų variantą, ant to paties kilimėlio vidurio beriu šaukštą cukraus, kiekvieną gabaliuką lengvai pavolioju jame ir dedu vieną šalia kito palikdama bent 2 cm tarpą. Jei gaminu sūrų variantą, sausainius tiesiog apibarstau druska ir kmynais.

Orkaitę įkaitinu iki 160-170 laipsnių, kad kaitintų iš viršaus ir apačios, kilimėlį su sausainiais atsargiai perkeliu ant grotelių ir dedu į orkaitės vidurį. Kepu apie 30 min.

Atvėsintus sudedu į vazą.

„Kūmutės virtuvė“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.