Balandžio 19-oji JAV yra minima kaip nacionalinė česnako diena. Jos proga, prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi socialiniuose tinkluose masiškai paplitusios česnako užtepėlės receptu ir pasakoja, kaip lengvai nulupti šią daržovę.
Mūsų visuomenė jau seniai neabejoja česnako gydomosiomis savybėmis, tačiau juokaujama, kad valgydamas šią daržovę, būsi sveikas, bet vienišas. To priežastis – jo sudėtyje esantys eteriniai aliejai, turintys baktericidinių savybių. Būtent jie suteikia česnakui aitrų kvapą, kuris, atrodo, mūsų burnoje tampa dar aitresnis.
Greičiausias česnako nulupimo būdas
Dar vienas česnako minusas – painus ir sudėtingas jo nulupimas. Tačiau socialiniuose tinkluose visai neseniai paplitęs vaizdo įrašas atskleidė, kaip vos per kelias sekundes nulupti visą šios daržovės galvutę.
Paimkite česnako galvą, dideliu peiliu perpjaukite ją horizontaliai per pusę, kad visos skiltelės būtų padalintos į dvi dalis, tačiau liktų pačioje galvoje. Puseles padėkite ant kieto paviršiaus, kad išorėje matytųsi česnako lukštai. Tuo pačiu peiliu stipriai prispauskite česnaką iš viršaus prie pagrindo ir trinktelėkite iš viršaus. Štai ir viskas – jūsų skiltelės turėtų būti išlaisvintos, nuluptos ir paruoštos naudojimui!
Karamelizuota česnako užtepėlė su alyvuogių aliejumi
Jeigu mėgstate prancūzišką batoną su žalumynais ir česnaku – šis socialiniame tinkle „TikTok“ išgarsėjęs vaizdo įrašas skirtas būtent jums. Nustebsite, kaip paprastai ir greitai yra paruošiama ši pasakiško skonio užtepėlė.
2 porcijoms reikės:
- 4 česnako galvų;
- skrudintos duonos ar batono;
- druskos;
- pipirų;
- alyvuogių aliejaus;
- aliuminio folijos.
Paruošimo būdas: įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Tuomet nuo kiekvienos česnako galvos nupjaukite jos viršų – dalį, kurioje kyšo kotas, kad matytųsi truputėlis skiltelių vidaus. Padėkite daržoves ant aliuminio folijos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir suvyniokite. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30-40 minučių.
Per šį laiką česnakai karamelizuosis, o tai suteiks jiems šiek tiek saldumo, jų skonis taps sodrus. Maždaug šiuo metu galite paskrudinti duoną ar batoną.
Praėjus laikui, ištraukite galvas, daržovės galvoje esančios skiltelės turėtų būti rudos ir minkštos. Išspauskite česnakus rankomis į nedidelį dubenėlį, sutrinkite į vieną masę, įdėkite druskos, pipirų.
Ant viršaus užpilkite kiek daugiau alyvuogių aliejaus. Imkite gabalėlį skrudintos duonos ir dažykite į gautą užtepėlę.
Skanaus!