2 nesudėtingi midijų receptai – lengvi pietūs ar vakarienė vos per keletą minučių

Ieškote paprastai pagaminamų, tačiau nepaprasto skonio patiekalų receptų? Lengviems pietums ar vakarienei paskanaukite midijų. Šias jūros gėrybes pasigaminti itin paprasta, tinkamai joms paruošti užteks vos kelių minučių.

Midijos – universalus produktas, tinkanties tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančioms žuvienėms.<br>123rf nuotr.
Midijos – universalus produktas, tinkanties tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančioms žuvienėms.<br>123rf nuotr.
Midijos – universalus produktas, tinkanties tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančioms žuvienėms.<br>123rf nuotr.
Midijos – universalus produktas, tinkanties tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančioms žuvienėms.<br>123rf nuotr.
Midijos – universalus produktas, tinkanties tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančioms žuvienėms.<br>123rf nuotr.
Midijos – universalus produktas, tinkanties tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančioms žuvienėms.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 1:17 PM

Be to, midijos – universalus produktas, tinkanties tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančioms žuvienėms.

Išbando įmantresnį maistą

„Lietuviai vis daugiau dėmesio skiria maisto įvairovei. Pastebime, kad gyventojai maisto produktams tampa vis išrankesni, į kasdienį racioną stengiasi įtraukti ne tik įvairesnės rūšies mėsos, bet ir žuvies, o pastaruoju metu išaugo susidomėjimas ir įvairiosiomis jūros gėrybėmis: pradedant jau pažįstamomis krevetėmis ir baigiant skraidkalmarių čiuptuvais ar midijomis“, – teigia Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Pasak jos, midijos išsiskiria pakankamai švelniu, subtiliu skoniu. Populiariausia midijų rūšis – mėlynosios, geriau žinomos kaip paprastosios midijos. Šios midijos pasižymi tamsiai mėlyna, beveik juodos spalvos geldele ir neprastai išraiškingu skoniu. Mėlynosios midijos dažniausiai randamos Škotijoje arba kitose britų salose.

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis.

Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė.

Anot jos, midijos taip pat puikiai tinka ir prie makaronų patiekalų, ar įvairiausiems jūros gėrybių troškiniams. Be to, jas galima ruošti ir kaip užkandį – pavyzdžiui kepti tešloje, užkepti džiūvėsėliais ar duonos trupiniais.

Gausios geležimi, padeda vandenynams

Midijos Europoje auginamos beveik 800, o maistui naudojamos jau daugiau nei 20 000 metų. Midijų dydis skiriasi priklausomai nuo sezono. Jų geldelės didžiausios ir skaniausios yra spalio mėnesį, o mažiausios – kovą.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais nepaprastais faktais apie midijas.

Midijos padeda vandenynams ir jūroms. Midijos yra ne tik išraiškingo skonio jūros gėrybės, bet ir svarbi jūros ar vandenyno ekosistemos dalis. Be midijų vandenynui ir jos gyventojams gyvenimo sąlygos būtų kur kas sudėtingesnės. Taip yra todėl, kad midijos yra natūralus vandenyno filtras – kasdien viena midija prafiltruoja iki 20 litrų jūros vandens, pašalindama iš jo fitoplanktoną ir nuosėdas.

Daugiau geležies nei jautienoje. Skamba neįtikėtinai, tačiau nedidelės midijos turi daugiau geležies nei jautienos kepsnys. Be to, midijos – liesų baltymų šaltinis, todėl jų pavalgę ne tik ilgiau jausitės sotūs, bet ir mažiau apsunkę. Jeigu norite midijas paruošti ypač sveikai – gaminkite jas garuose.

Egzistuoja skirtingos midijų lytys. Ar kada susimąstėte, kodėl kai kurios midijos yra oranžinės, o kitos – kreminės, blyškios spalvos? Pasirodo, viskas priklauso nuo lyties. Oranžinės midijos yra moteriškos, o kreminės spalvos midijos – vyriškos lyties. Visgi midijų skonis nuo lyties nepriklauso.

Kupinos vitaminų. Midijose yra gausu ne tik baltymų ar geležies, bet ir įvairiausių kitų vitaminų. Midijose yra omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir B12, cinko, jodo ir seleno. Šie vitaminai ir mineralai gali padėti pagerinti smegenų veiklą, prisidėti prie jūsų bendros imuninės sistemos stiprinimo, akių sveikatos bei švytinčios odos.  

Dera prie įvairių ingredientų. Midijos – ypatingai universali jūros gėrybė, tinkanti prie pačių įvairiausių skonių ir panaudojama pačiose įvairiausiose pasaulio virtuvėse. Midijas galima derinti ne tik su subtilia grietinėle, bet ir kokosų pienu. Jeigu norisi dar daugiau egzotikos ir aitrumo – jas pagardinti galima ir aitriosiomis paprikomis ar kitais mėgstamais aitriais prieskoniais ar padažais: pavyzdžiui, Pietų Amerikoje jos gardinamos srirachos, o Azijoje – žuvies padažu.

V. Juodkazienė kviečia midijų paskanauti ir namuose ir siūlo kelis paprastus receptus.

Midijos grietinėlės padaže

Reikės:

  • midijų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • kelių skiltelių česnako
  • svogūno
  • šlakelio sultinio
  • gabalėlio sviesto
  • pusės puodelio grietinėlės
  • žiupsnelio druskos
  • saujos šviežių petražolių

Kaip gaminti

Midijų geldeles perplaukite šaltu vandeniu, jei yra, nugramdykite prilipusius nešvarumus, prasivėrusias, suskilusias ir pažeistas geldeles išmeskite.

Dideliame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite jame pasmulkintus česnakus ir svogūną. Suberkite midijas, įpilkite sultinio, leiskite jam šiek tiek nugaruoti. Tada dėkite sviesto, pilkite grietinėlę, pasūdykite. Pamaišykite ir uždenkite puodą.

Verdamos midijos turi atsiverti. Po kelių minučių jos jau bus išvirusios.

Pagardinkite jas pasmulkintomis petražolėmis. Patiekite su baltos prancūziškos duonos rieke. Virimo metu neatsivėrusias geldeles išmeskite.

Midijos su salierais ir šviežiomis žolelėmis

Reikės:

  • midijų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • poros skiltelių česnako
  • svogūno
  • kelių stiebų saliero
  • pusės puodelio sultinio
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • saujos šviežių petražolių
  • saujos šviežių krapų

Kaip gaminti

Kruopščiai nuplaukite midijas. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Jame patroškinkite susmulkintą česnaką, svogūną ir salierus, kol suminkštės.

Į puodą su daržovėmis suberkite midijas, supilkite sultinį ir pagardinkite prieskoniais. Uždenkite ir padidinę ugnį troškinkite apie 4 minutes, kol midijos atsivers. Nepalikite jų puode per ilgai, kad netaptų guminės.

Patiekite apibarstę kapotomis petražolėmis ir krapais. Skanaus!

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.