Amerikietiškas obuolių pyragas namus iškvėpins gardžiausiais kvapais

Amerikietiškus pyragus mėgstu su storesne pyrago plutele, tad šio pyrago pagrindas ir kraštai būtent tokie. Jei mėgstate pyragus su plonesne tešlos plutele, tuomet kepkite dviejose 20-23 cm skersmens apvaliose formose arba vienoje 29 cm didelėje apvalioje formoje.

Amerikietiškas obuolių pyragas.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Amerikietiškas obuolių pyragas.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Amerikietiškas obuolių pyragas.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Amerikietiškas obuolių pyragas.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Amerikietiškas obuolių pyragas.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Amerikietiškas obuolių pyragas.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lithuanian in the USA“

Oct 5, 2021, 4:53 PM, atnaujinta Oct 3, 2023, 10:28 AM

Kepdama šį pyragą naudoju vieną nedidelį triuką, kad pyrago paviršius būtų traškesnis ir gardesnis – kepimo pabaigoje nupilu susidariusį skystį nuo obuolių į indelį ir iškart juo aptepu pyrago paviršių, tada kelias minutes palaikau pyragą orkaitėje.

Pyragas tuomet ne tik labiau blizga, bet ir tešla gaunasi skanesnė.

Amerikietiškas obuolių pyragas

Reikalingi produktai (matavimui naudojama 240 ml stiklinė)

Pyrago pagrindui:

  • 2,5 stiklinės miltų
  • 220 g labai šalto sviesto
  • 8 valg. š. labai šalto vandens
  • 1 valg. š. cukraus
  • 1 arb. š. smulkios druskos

Įdarui:

  • 4 dideli obuoliai
  • 0,5 stiklinės smulkaus rudojo cukraus
  • 2 valg. š. miltų
  • 1 arb. š. cinamono
  • 1,5 valg. š. stambaus rudojo cukraus (pyragui apibarstyti)
  • 2 valg. š. šalto sviesto (ant pyrago viršaus)
  • 1 kiaušinio + 1 valg. š. pieno (pyragui aptepti)

Kaip gaminti

Pyrago pagrindas: viename inde sumaišome miltus, cukrų ir druską. Įtarkuojame sviestą, sumaišome tešlą šaukštu, įpilame šaltą vandenį, vėl išmaišome šaukštu. Po to rankomis suminkome tešlą, kol visi ingredientai susijungia, tik nereikia perminkyti, turi likti sviesto ir miltų gabalėlių. Tešla turi būti dar gana šalta.

Daugiau nei pusę tešlos suformuojame į skritulį, mažesnę dalį taip pat, abu tešlos skritulius atskirai suvyniojame į maistinę plėvelę, dedame į šaldiklį 30 min. arba į šaldytuvą bent porai valandų.

Įdarui obuolius nulupame, supjaustome didelėmis skiltelėmis (ar mažesnėmis, kaip labiau patinka). Viename inde sumaišome su cukrumi, miltais, cinamonu.

Įkaitiname orkaitę iki 190 C.

Didesnę tešlos dalį išimkite 5 min. prieš ruošiant pyrago pagrindą, kad šiek tiek atšiltų. Pabarstykite stalviršį trupučiu miltų. Iš tešlos suformuokite tokio dydžio apskritimą, kokią naudosite kepimo formą. Apskritimas turi visiškai padengti formos dugną ir kraštus. Aš naudojau maždaug 23 cm apvalią kepimo formą nelabai aukštais kraštais.

Apskritimą dėkite į kepimo formą, prispauskite kraštus ir dugną. Palikite tešlos šiek tiek daugiau ant formos kraštų, kad vėliau galėtumėte suformuoti gražų kraštelį. Obuolius gražiai išdėliojame ant pyrago pagrindo. Likusios tešlos gabalėlį išimame iš šaldytuvo, paliekame porai minučių atšilti, tuomet iškočiojame ir supjaustome pailgomis juostelėmis, uždedame ornamentu ant pyrago. Po to gražiai suformuojame pyrago kraštus.

Kiaušinį suplakame su pienu, atsargiai aptepame visą pyragą. Apibarstome ruduoju cukrumi.

Pyragą kepame 1 valandą įkaitintoje orkaitėje, po to išimame iš orkaitės ir pyrago tarpeliuose išdėliojame mažus šalto sviesto gabalėlius. Kepame dar 15–20 min. Kai pyragas iškepa, aš nupilu susidariusį skystį į dubenėlį ir šaukštu šiuo skysčiu apšlakstau visą pyrago paviršių, tada kelioms minutėms dedu atgal į orkaitę. Taip daryti nebūtina, bet pyragas tuomet labiau blizga ir pyrago tešla būna skanesnė. Karštas pyragas labai gardus su ledais!

Pastaba: jei pyragas labai greitai kepa ir kraštai greitai ruduoja, galite uždengti folija.

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.