Tuo įsitikinusi vilnietė Jūratė, šio skanėsto receptą pasiūliusi lrytas.lt skaitytojų receptų konkursui.
„Lengva, paprasta, sveika ir skanu. Pakartoti prašo net maistui išrankūs vaikai“, – patikino vilnietė.
Pyragas su lašiša ir daržovėmis
Tešlai reikės:
- apie 250 g miltų
- 125 g sviesto (kambario temperatūros)
- 1 kiaušinio
- druskos
Įdarui reikės:
- 300 g šviežios lašišos
- 200 g briuselinių kopūstų ar brokolių
- 100 g poro ar svogūno
- 250 g grietinės
- 3 kiaušinių
- sviesto formai ištepti
- jeigu norite prabangesnio pyrago – 100 g virtų krevečių
Kaip gaminti
Miltus ir druską suberkite į dubenį, išmaišykite. Dėkite sviestą ir trinkite rankomis, kol virs trupiniais. Įmaišykite kiaušinį ir užminkykite tešlą. Jeigu tešla kieta, pilkite 1–2 v. š. šalto vandens. Miltų dėkite tiek, kad tešla būtų lengvai minkoma ir neliptų prie rankų. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui. Šią tešlą galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve.
Prieš kepdami pyragą įkaitinkite orkaitę (180 laipsnių). Tešlą iškočiokite ir išklokite sviestu išteptą formą, nepamirškite kraštelių. Uždėkite folijos ar kepimo popieriaus, užberkite sausų žirnių ar pupelių (kad prispaustų pagrindą) ir dėkite kepti 15 minučių.
Įdarui supjaustykite lašišą gabalėliais.
Puode užvirkite vandenį, išjunkite, sumeskite brokolius ar briuselinius kopūstus, palaikykite 5 minutes, nupilkite.
Porą ar svogūną supjaustykite ir apkepkite svieste, kol suminkštės.
Kiaušinius išplakite su grietine, įmaišykite keptus svogūnus ar porus, lašišą, brokolius ar briuselinius kopūstus. Jei naudosite krevetes, taip pat įmaišykite, paskininkite druska, pipirais.
Praėjus 15 minučių pyrago pagrindą traukite iš orkaitės, nuimkite žirnius ir kepimo popierių, supilkite į formą paruoštą lašišos ir daržovių masę ir dėkite į orkaitę dar 25–30 min.
Šiek tiek atvėsinkite ir patiekite. Prie šio pyrago puikiai tinka žalios salotos.