Citrininis keksas su spanguolėmis ir stalą papuoš, ir artimuosius pradžiugins

Drėgnas, geltonas, gaivus ir labai gardus – toks yra šis citrininis keksas su spanguolėmis, kuris gali tapti tikra švenčių stalo puošmena. Ant stalo jis nušvis kaip saulė.

Citrininis keksas su spanguolėmis.<br>123rf nuotr.
Citrininis keksas su spanguolėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2021, 5:24 PM, atnaujinta Dec 18, 2022, 8:35 PM

Šį keksą galima ruošti ir be spanguolių, bet jeigu mėgstate šių uogų dovanojamą rūgštumą, neatsisakykite jų.

Citrininis keksas su spanguolėmis

Reikės:

  • 1 citrinos
  • 230 g kambario temperatūros sviesto (dar šiek tiek reikės kepimo formai ištepti)
  • 230 g kvietinių miltų
  • 1 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,25 a. š. druskos
  • 250 g cukraus
  • 4 didelių kiaušinių, kambario temperatūros
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • spanguolių

Glazūrai reikės:

  • 80 g miltelinio cukraus
  • 2–4 a. š. citrinų, apelsinų aarba spanguolių sulčių

Papuošti reikės:

  • spanguolių
  • miltelinio cukraus

Kaip gaminti

Dėkite citriną į nedidelį puodelį, užpilkite vandeniu ir dėkite virti. Virkite, kol citrina suminkštės, apie 30 minučių. Nusausinkite ir atvėsinkite. Kai atvės pakankamai, kad galėtumėte paimti į ranką, stambiai supjaustykite citriną ir pašalinkite sėklas. Sudėkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite.

Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių.

Kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais, perteklių nukratykite.

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.

Elektriniu plaktuvu išplakite sviestą su cukrumi – plakite, kol masė bus tolygi ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite. Įmaišykite vanilę. Sumažinę plaktuvo greitį per du kartus suberkite miltus pakaitomis su trinta citrina. Plakite tik kol susimaišys, neperplakite.

Pusę tešlos supilkite į kepimo skardą, užbarstykite keletą spanguolių, supilkite likusią tešlą.

Kepkite maždaug 1 valandą 25 minutes – ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir palikite kepimo formoje, po 30 minučių išverskite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.

Glajui dubenyje sumaišykite miltelinį cukrų ir 2 arbatinius šaukštelius sulčių. Po truputį pilkite dar sulčių, kol glajus bus tinkamo tirštumo.

Atvėsusį pyragą apliekite glajumi ir papuoškite spanguolėmis. Leiskite sustingti mažiausiai 30 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.