Du skanėstai iš sutirštinto pieno, kuriems neatsispirs nė vienas smaližius

Sutirštinto pieno tikriausiai esame ragavę visi. Jis puikiai tinka tiek kavai ar arbatai pagardinti, tiek įvairiausiems desertams gaminti. O pasitelkę fantaziją sutirštintu pienu pasaldinsite ir bet kokių švenčių stalą.

Sutirštintas pienas.<br>123rf nuotr.
Sutirštintas pienas.<br>123rf nuotr.
Triufeliai.
Triufeliai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-05 16:38, atnaujinta 2023-01-02 10:23

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šaltuoju metų laiku populiarūs įvairiausi žiemiški prieskoniai: gvazdikėliai ar cinamonas, o tinklo pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir sutirštintas pienas.

Truputis istorijos

Nors kartais atrodo, kad šis produktas yra tikrai tradicinis mūsų šalyje, iš tiesų sutirštintas pienas populiarus daugelyje pasaulio valstybių: Amerikoje, Indijoje, Argentinoje, Brazilijoje, Rusijoje, Azijoje bei didžiojoje Europos dalyje. Tačiau iš kur kilo šis produktas?

Remiantis keliautojo Marco Polo raštais, XIII amžiuje totoriai jau sugebėjo kondensuoti pieną. Visgi sutirštintą pieną 1856 m. išrado amerikietis Gailas Bordenas. Pasakojama, kad jo susidomėjimą pieno produktais ir konservavimu paskatino kelionė laivu, kurios metu jis matė, kaip dėl sugedusio šviežio pieno mirė keli vaikai. Po kelių bandymų sutirštinti pieną Bordenas atidarė kondensuoto pieno gamyklą, kurios produkcija labai greitai išpopuliarėjo visoje Amerikoje.

Pasigaminti galima ir namuose

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad kondensuotas arba sutirštintas pienas yra pienas, iš kurio pašalinta dalis vandens, o pienas su cukrumi pasaldintas nemažu kiekiu cukraus. Sutirštintas pienas dažnai naudojamas įvairiausių desertų ir kepinių gamyboje.

„Be sutirštinto pieno neįsivaizduojamas Lietuvoje ypač mėgstamas „Tinginys“. Taip pat jis naudojamas žaliųjų citrinų pyrago, karamelinių saldainių, netgi ledų gamyboje. Sutirštinto pieno dedama ir į įvairiausių sausainių ar šokoladinio pyrago tešlą. O Azijoje, Vietname, sutirštintu pienu gausiai gardinama karšta ar šalta kava, netgi arbata“, – sako konditerijos ekspertas.

Kaip teigia T.Lauvray, sutirštinto pieno galima pasigaminti ir namuose. O tam prireiks vos trijų ingredientų – pieno, cukraus ir sviesto.

„Sutirštintas pienas gaminimas nesudėtingai. Tereikia ant ugnies pavirti pieną, sumaišytą su cukrumi. Kai skystis iš puodo nugaruos, į gautą mišinį įmaišyti sviesto ir leisti jam sutirštėti“, – teigia ekspertas ir dalijasi receptais su šiuo puikiai visiems pažįstamu produktu.

Sausainiai su sutirštintu pienu ir šokoladu

Reikės:

  • 3/4 puodelio ir dar kelių šaukštų sviesto
  • 2 šaukštų cukraus
  • 1/2 puodelio saldinto sutirštinto pieno
  • 1 1/2 stiklinės miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 1/2 puodelio šokolado drožlių

Kaip gaminti  

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Maišytuvu sumaišykite sviestą ir cukrų. Į tešlą įmaišykite saldintą sutirštintą pieną.

Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Į sviesto mišinį sudėkite likusius sausus ingredientus ir viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite šokolado drožles. Rankomis suformuokite nedidelius rutuliukus. Juos suplokite ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 10 minučių, kol krašteliai taps auksinės spalvos.

Dviejų ingredientų sutirštinto pieno triufeliai

Reikės:

  • 180 g sutirštinto pieno
  • 60 g kakavos miltelių

Kaip gaminti

Nedidelę stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Į vidutinio dydžio dubenį supilkite sutirštintą pieną. Tuomet palengva įmaišykite kakavos miltelius. Kai tik mišinys pradės tirštėti, rankas pasitepkite alyvuogių aliejumi ir išminkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet ne lipni. Jei ji per šlapia, tiesiog įpilkite daugiau kakavos miltelių. Jei per sausa, įpilkite daugiau sutirštinto pieno.

Tešlą supilkite į paruoštą formą, tolygiai paskleiskite pirštais ir apie valandą palaikykite šaldytuve.

Atvėsusią tešlą išimkite iš formos ir padėkite ant pjaustymo lentos. Supjaustykite ir apibarstykite kakavos milteliais. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.