Avižinių dribsnių keksiukai su braškėmis: receptas, kuris patiks ir sveikuoliams, ir gurmanams

Šviežios braškės tokios skanios, kad sunku joms atsispirti. Norisi jų ragauti dar ir dar, bet, kaip ir kitus gardžius produktus, vartoti reikėtų saikingai.

 Avižinių dribsnių keksiukai su braškėmis.<br>Raminta Svidaravičiūtė.
 Avižinių dribsnių keksiukai su braškėmis.<br>Raminta Svidaravičiūtė.
 Avižinių dribsnių keksiukai su braškėmis.<br>Raminta Svidaravičiūtė.
 Avižinių dribsnių keksiukai su braškėmis.<br>Raminta Svidaravičiūtė.
V.Kurpienė<br>R.Rylaitės nuotr.
V.Kurpienė<br>R.Rylaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vaida Kurpienė, dietistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė

Jun 26, 2022, 1:13 PM, atnaujinta Jun 26, 2023, 9:51 AM

Rekomenduoju pasimėgauti 300–400 g uogų per dieną, idealu – priešpiečiams. Jei sportuojate, po sporto būtinas papildomas vaisių ar uogų užkandis, tad šiuo atveju jos irgi puikiai tiks, kol tęsiasi braškių sezonas.

Braškes ragauti ne tik malonu – kartu gausite ir vertingų medžiagų: 100 g braškių turi 32 kalorijas, 4,9 g natūralaus cukraus, 2 g skaidulų (mūsų žarnyno gelbėtojų), taip pat įvairių antioksidantų.

Skintas uogas geriausia suvartoti per 1–2 dienas arba jas užšaldyti, taip išsaugosite vertingas medžiagas. Kuo ilgiau uogos laikomos, tuo jų skonis ir maistinė vertė prastesnė.

Braškes nuplaukite ir nuraškykite kotelius tik prieš valgydami arba ruošdami uogų patiekalus. Beje, valgomi ir braškių lapeliai, ir koteliai. Mano septynerių metų sūnus suvalgo viską kartu, o jūs galite lapelius panaudoti salotoms ar troškiniams.

Lapeliai turi daug vertingų medžiagų, o skaidulų daugiau nei pačios braškės.

Braškės puikiai dera su sūriu, varške, varškės sūriu, graikišku jogurtu, salotų lapais, riešutais ir sėklomis. Šie produktai papildo vienas kitą ir pagerina medžiagų pasisavinimą. Be to, valgant braškes su priedais jos ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą.

Keksiukai su braškėmis

Reikės:

  • 250 g avižinių dribsnių
  • šviežių braškių
  • 3 mažų prinokusių bananų. Idealu, kai ant banano žievelės yra rudų dėmelių, bet jų nėra ant paties banano. Tokie turi daugiausia cukraus ir geriausiai tinka desertui. Jei bananai didesni, pakaks ir 2.
  • 60 g natūralaus riešutų sviesto. Tinka ne tik žemės riešutų, bet ir kitoks jūsų turimas. Svarbu sudėtis: riešutai ir druska. Daugiau jokių priedų.
  • 2 kiaušinių
  • mėgstamų traiškytų riešutų. Jei norisi daugiau malonumo hormono, rinkitės lengvai pakepintus ir sūdytus, tada ir skonio, ir pasimėgavimo bus dar daugiau.
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio vanilės (nebūtina)

Keksiukams papuošti (nebūtina, nes skanūs bus ir be to) reikės:

  • braškių
  • trintos varškės
  • graikiško jogurto
  • citrinos žievelės ir sulčių. Bus naudojama žievelė, tad būtinai rekomenduoju rinktis ekologišką citriną.

Avižinius dribsnius, kepimo miltelius, bananus, riešutų sviestą ir kiaušinius sutriname šakute arba pasmulkiname trintuvu. Įmaišome traiškytus riešutus ir pjaustytas braškes. Gautą masę dedame į keksiukų formeles. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.

Iškeptus ir atvėsintus keksiukus galima papildomai pagardinti ir papuošti. Ant keksiukų viršaus užtepame arba konditeriniu maišeliu išspaudžiame trintos varškės mišinio su jogurtu, citrinos sultimis, tarkuota citrinos žievele. Papuošiame supjaustytomis braškėmis. Tai daryti reikėtų prieš pat patiekimą.

Saldinimas. Mano nuomone, pakaks saldumo iš bananų, bet jei norisi saldžiau, – jau jūsų valia. Tik atminkite – kuo saldžiau, tuo valgyti vėliau norėsis daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.