Valdorfo salotos: paruošti paprasta, o rezultatas – šventiškas

Šių salotų istorija siekia 100 metų ir pirmoji, klasikinė versija, buvo gaminama iš obuolių, salierų kotų ir majonezo. Vėliau kažkas įkišo savo trigrašį, įpjaustydamas vištienos, tada kažkam prisireikė vynuogių. Ir viskas išties puikiai dera, būtent šią versiją mėgstu labiausiai, tik dar įdedu graikinių riešutų – tada jau tobula.

 Valdorfo salotos.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Valdorfo salotos.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Valdorfo salotos.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Valdorfo salotos.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

2023-02-26 09:19

Šios salotos man visada primena restoraną, kadaise veikusį Užupyje. Ten valgydavau tik šias salotas, buvau tiesiog įsimylėjusi skonių derinį, tačiau pasidomėjus receptūra labai nustebau, nes visada deklaravau, jog nemėgstu salierų kotų, o jie – vienas svarbiausių ingredientų Valdorfo salotose.

Tuomet nusipirkau reikalingų ingredientų ir, pagaminusi salotas, įsitikinau, kad jos – vienos lengviausiai pagaminamų, labai šventiškos, (beveik) visų skoniams tinkančios, o ir puošiančios stalą.

Kaip minėjau, vištiena nėra būtina, tad galima ir vegetariška versija. O štai be majonezo niekaip, jį būtinai skiedžiu graikišku jogurtu (galima netgi kefyru), tačiau didžioji skonio dalis turi būti majonezinė. Ir, tiesa, vynuogės turi būti besėklės.

Valdorfo salotos

12–15 porcijų reikės:

  • 1 vištos krūtinėlės
  • 2 vidutinių obuolių
  • 2 saliero kotų
  • 500 g besėklių vynuogių
  • 50 g graikinių riešutų
  • 4 šaukštų majonezo
  • 2 šaukštų graikiško jogurto
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 1 žiupsnelio maltų citrinpipirių

Krūtinėlę išverdu truputį pasūdytame vandenyje ir atvėsinusi supjaustau nedideliais kubeliais. Panašaus dydžio kubeliais supjaustau obuolius, beriu juos į gilų indą ir užpylusi citrinų sultimis, sumaišau.

Vynuoges pjaunu perpus, salierų kotus – nedideliais griežinėliais. Riešutus peilio briaunomis patraiškau ir truputį pasmulkinu, skaniau, kai gabaliukai didesni. Viską suberiu ant obuolių.

Padažui sumaišau majonezą, jogurtą ir citrinpipirius ir įmaišau į salotas ir indą bent kelioms valandoms dedu į šaldytuvą.

Tiekiu šaltas, be jokių papildomų priedų.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.