Virtiniai su spirgučių įdaru: receptas, kuris nuo seno populiarus Aukštaitijoje

Šventės neatsiejamos nuo skanaus maisto. O kuo gi geriau pasilepinti šventinį Kovo 11-osios, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos, savaitgalį, nei tradiciniais lietuviškais patiekalais?

 Virtinukai su spirgučiais.<br> 123rf nuotr.
 Virtinukai su spirgučiais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2023, 11:21 AM, atnaujinta Mar 11, 2023, 12:08 PM

Naminis kastinys, traškūs bulviniai blynai ar virtiniai su spirgučiais – skanūs, lengvai pagaminami ir svarbiausia – daug išlaidų nereikalaujantys patiekalai.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams ir vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę.

„Pirkėjai vertina ir perka vietinę produkciją. Pastebime, kad jie nori rinktis būtent Lietuvos gamintojų mėsą, o lietuviškos daržovės yra populiarios visais metų laikais. Šviežio derliaus gėrybių pirkėjams stengiamės pasiūlyti kuo anksčiau“, – teigia V. Budrienė.

Norisi greitai ir skaniai? Pasigaminkite naminio kastinio

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad šventinei Nepriklausomybės atkūrimo dienos vakarienei verta išbandyti tautinės virtuvės, lietuvių nuo seno pamėgtus patiekalus.

„Kad pasigamintumėte skanią, šventišką lietuvišką vakarienę, daug pastangų nereikia. Pavyzdžiui, užkandžiui ar lengvai vakarienei galite patiekti paprasčiausių su lupena virtų bulvių ir žemaitiško kastinio. Šį pagardą namuose pasigaminti itin paprasta. Jam tereiks sviesto, grietinės, kmynų, smulkintų česnakų ir druskos“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Ji dalijasi ne tik žemaitiško kastinio, bet ir kitų lietuviškų patiekalų receptais.

Žemaitiškas kastinys

Kambario temperatūros sviestą sudėkite į dubenį ir sukamaisiais judesiais į vieną pusę išsukite mediniu šaukštu. Į sviestą įdėkite 2 šaukštus grietinės ir toliau sukite.

Kai sviestas ir grietinė susimaišys, dėkite dar 2 šaukštus grietinės ir vėl sukite – šį procesą kartokite tol, kol nebeliks grietinės. Jei matote, kad maišant susidaro sviesto gumulėliai, dubenį perkelkite virš karštų garų ir sukite toliau. Kai masė taps vientisa ir tiršta, įmaišykite į ją kmynus, susmulkintus česnakus ir žiupsnelį druskos.

Paruoštą kastinį palaikykite šaldytuve bent valandą.

Ypač traškūs bulviniai blynai

Bulviniai blynai – patiekalas, kuriam sunku atsispirti. O ypač žvarbią dieną, kai norisi jaukaus ir šildančio maisto. Šis patiekalas yra ne tik skanus, bet ir lengvai pagaminamas, be to, jam nereikia įmantrių ingredientų.

Nors bulvinius blynus namuose pasigaminti moka daugelis, norint, kad jie būtų ypač traškūs, galima pasinaudoti keliomis paprastomis gudrybėmis.

Traškiems bulviniams blynams reikės:

  • 650 g bulvių
  • 100 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • 150 ml pieno
  • 1 a. š. druskos
  • 50 g sviesto
  • 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus
  • grietinės (patiekti)

Kaip gaminti

Bulves nuskuskite ir sutarkuokite – galite tai daryti ir elektrine bulvių tarkavimo mašina, ir paprasta smulkia ar burokine tarka. Tarkius užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų, gerai išmaišykite, nusunkite ir nusausinkite.

Į didelį dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, suberkite miltus ir viską išplakite plakimo šluotele iki vientisos masės. Į tešlą įmaišykite gerai nusausintas tarkuotas bulves, tuomet įberkite druskos ir dar kartą viską išmaišykite mediniu šaukštu.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą ir, kai keptuvė bus pakankamai įkaitusi, iš paruoštos tešlos formuokite norimo dydžio bulvinius blynus. Kepkite juos po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol švelniai paruduos ir taps traškūs. Iškepusius blynus perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Patiekite su grietine.

Virtiniai su spirgučiu įdaru

Dar vienas abejingų nepaliksiantis tradicinis lietuviškas patiekalas, kurį savaitgalį verta pasigaminti namuose – virtiniai su spirgučių įdaru. Šis patiekalas yra kilęs iš Aukštaitijos.

Aukštaičiai nuo seno garsėjo savo miltiniais patiekalais: virtiniais, koldūnais, skryliais, blynais. Žinoma, aukštaičiai neapsieidavo ir be papildomų pagardų: miltinius patiekalus gardindavo saldžiais ir nesaldžiais padažais, spirgučiais, įvairiausiais padažais.

Virtiniams reikės:

  • 500 g miltų
  • 200 ml vandens
  • žiupsnelio druskos
  • 2 v. š. sėlenų

Įdarui reikės:

  • 250 g rūkytų lašinių
  • 2 didelių svogūnų
  • 1 kiaušinio trynio
  • 2 g šviežių petražolių
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti

Į dubenį suberkite miltus, supilkite vandenį, įberkite druskos bei sėlenų ir rankomis išminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jei tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų.

Lašinukus ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, petražoles susmulkinkite. Į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir išmaišykite. Iš tešlos suformuokite teniso kamuoliuko dydžio rutuliukus, kiekvieną suplokite iki plono apvalaus blynelio.

Ant suformuotų skrituliukų dėkite po šaukštą įdaro, užspauskite tešlos kraštus ir užraitykite juos.

Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai jie iškils į vandens paviršių, virkite dar 15–20 minučių. Patiekite su grietine. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.