Pistacijų panakota: Norvegijoje gyvenanti Jurga pasidalijo mėgstamo deserto receptu

Iš pradžių kulinarinių paslapčių ji sėmėsi stebėdama gyvenimo draugą norvegą Inge Henrikseną (54 m.), o laikui bėgant vis drąsiau pati pradėjo suktis prie puodų. „Dabar namuose daugiau gaminu aš. Inge dažnai juokauja, kad okupavau virtuvę ir jis nebegali pasireikšti“, – sakė keturiolika metų Norvegijoje gyvenanti Jurga Medžionienė (48 m.).

 Pistacijų panakota pagal J. Medžionienės receptą.<br> Asmeninis albumas.
 Pistacijų panakota pagal J. Medžionienės receptą.<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 1:52 PM

Kaune gimusi ir augusi Jurga seniai mėgsta gaminti. Tačiau moters kulinarinis talentas ypač atsiskleidė, kai po sunkios ligos jai buvo pripažintas neįgalumas. Dirbti negalinčios J.Medžionienės kasdienybė ėmė suktis namuose ir ji pradėjo galvoti, kaip praskaidrinti laiko tėkmę.

Tuomet dar atsirado įkvėpėjas ir bendramintis gyvenimo partneris I.Henriksenas. Vyras – profesionalus kulinaras, daug metų dirbęs įvairiuose Oslo restoranuose, bet dėl neįgalumo savo mėgstamo darbo buvo priverstas atsisakyti.

„Dabar mes su Inge daug laiko praleidžiame namuose. Jo kulinarinė patirtis, apie maistą įgytos žinios niekur nedingo, aš daug iš jo išmokau. Maisto gamyba man tapo didžiausiu pomėgiu.

Niekada nebūsiu profesionali kulinarė, bet moku daugiau nei įprasta namų šeimininkė“, – sakė tinklaraščio „Skanios istorijos“ įkūrėja J.Medžionienė. 

Daugiau apie ją skaitykite čia.

Su „Savaitgalio“ skaitytojais ji pasidalijo keliais receptais. Vienas jų – pistacijų panakota

Išbandykite!

Pistacijų panakota

Reikės:

  • 500 ml pieno
  • 500 ml riebios grietinėlės
  • 200 ml cukraus
  • cinamono lazdelės
  • 2 v. š. pistacijų pastos (galima pirkti jau pagamintą arba pasigaminti patiems)
  • 9 plokštelių želatinos

Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje, nusunkite, pašildykite, kol ištirps. Svarbu jos nepadauginti, nes panakota turi būti ne tokia kieta kaip želė.

Norint pasigaminti pistacijų pastos, reikia 320 g neskrudintų ir nesūdytų pistacijų. Jas supilkite į verdantį vandenį ir palaikykite 3–4 min. Nukoškite ir užpilkite šaltu vandeniu dar porai minučių. Paskleiskite ant rankšluostėlio. Luobeles bus lengva nuimti, tik užtruks.

Pistacijas sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki rupių miltų. Vandens pilkite labai mažai – po 1 v. š. ir smulkinkite tol, kol taps pastos tirštumo. Aš naudoju apie 2 v. š. vandens ir 1,5 v. š. žaliųjų citrinų sulčių. Norite saldžios panakotos – dėkite ir cukraus. Pastą laikykite šaldytuve.

Pieną, grietinėlę, cukrų, cinamono lazdelę, pistacijų pastą sudėkite į puodą ir užvirkite. Tada sudėkite želatiną ir išmaišykite. Nukoškite. Išpilstykite į taures ir dėkite 2–3 val. į šaldytuvą.

Viršų papuoškite šaldytomis avietėmis, kapotomis pistacijomis, džiovintų aviečių milteliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.