Braškių ir šokolado tortas bus tikras vasaros stalo karalius

Vasara atėjo su trenksmu – daug šilumos, sužydėjusių gėlių ir dar daugiau progų švęsti gyvenimą. O ten, kur šventė, būtinai reikia ir puikaus, drėgno, tikro vasariško braškių ir šokolado torto. O dar kai pats braškių sezonas – tai tik imk ir kepk.

 Braškių ir šokolado tortas.<br> „Skanaus maisto pasaulis“.
 Braškių ir šokolado tortas.<br> „Skanaus maisto pasaulis“.
Daugiau nuotraukų (1)

„Skanaus maisto pasaulis“

Jun 17, 2023, 12:40 PM

Tortas ne iš sudėtingų, skaniausias per naktį pastovėjęs šaldytuve ir gerai atšaldytas. Ir būtina nepagailime braškių.

Braškių ir šokolado tortas

Lakštams reikės:

  • 250 g miltų
  • 180 g cukraus
  • 5 kiaušinio trynių (kambario temperatūros)
  • 8 kiaušinio baltymų(kambario temperatūros)
  • 0,5 a. š. valgomosios sodos
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 1 v. š. tirpios kavos
  • 100 g kakavos arba ištirpinto šokolado
  • 120 g sviesto (kamb. temperatūros)
  • 180 g karšto vandens

Kremui reikės:

  • 450 g šalto kreminio sūrio
  • 500 g grietinėlės (šaltos)
  • 180 g cukraus pudros
  • 2 didelių citrinų sulčių
  • maždaug 500 g braškių
  • 2 bananų (nebūtina, bet jei gaminsite be jų, didinkite braškių kiekį)

Tortui aptepti:

  • 150 g šokolado
  • 250 g kreminio sūrio
  • 100 g minkšto sviesto

Kaip gaminti

Tortą gaminti pradedame nuo kavos. Užverdame vandenį, beriame tirpią kavą, išmaišome ir paliekame atvėsti. Jei naudosite kakavą, taip pat suberiame į vandenį ir viską gerai išmaišome. Jei naudosite šokoladą, tada jį ištirpiname (aš naudojau šokoladą ir, manau, skonis buvo sodresnis).

Į dubenį pilame miltus, kepimo miltelius, kepimo sodą ir cukrų. Viską gerai išmaišome.

Pasiruošiame 2 plakimo indus. Į vieną pilame 5 kiaušinio trynius, o į kitą – 8 kiaušinio baltymus.

Kiaušinio trynius plakame iki lengvų baltų putų, tada sudedame minkštą sviestą ir vėl viską gerai perplakame. Dabar supilame atvėsusią kavą, ištirpintą šokoladą. Permaišome. Per sietelį įsijojame miltų masę ir gerai išmaišome.

Dabar iki tvirtų ir standžių putų išplakame kiaušinio baltymus. Per keletą kartų baltymus sudedame į tešlą ir labai atsargiais judesiais (viršus-apačia) sujungiame abi mases. Svarbiausia, kad masė nesukristų ir išliktų puri.

Orkaitę įkaitiname iki 160 laipsnių temperatūros, kaitinimo funkcija – viršus-apačia.

Jei kepsite biskvitą dviem formomis, masę padaliname į dvi lygias dalis ir kepame apie 40 min., neatidarant orkaitės durelių. Po 40 min. tikriname pagaliuku ir jei reikia, dar truputį pakepame.

Jei naudosite vieną kepimo formą, supilame visą tešlą ir kepame beveik 1 val. Po 45–50 min. kepimo tikriname mediniu pagaliuku ir jei reikia, dar kepame.

Kepimo popierių naudojau tik formos dugnui iškloti, nes reikia, kad torto tešla „įsikabintų“ į formos kraštus.

Biskvitui iškepus, leidžiame jam visiškai atvėsti (gali lengvai sukristi, bet viskas gerai). Tada vyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent 4–5 val.

Traukiame biskvitą iš šaldytuvo ir daliname į lygias dalis. Jei buvo vienas biskvitas, turi gautis 3–4 sluoksniai. Jei kepėte 2 biskvitus, kiekvienas dalinamas į 2–3 dalis.

Bet kokiu atveju biskvitas turi gautis labai minkštas, drėgnas.

Torto kremui iš šaldytuvo traukiame kreminį sūrį ir kartu su cukraus pudra bei citrinų sultimis lengvai išmaišome. Tada pilame šaltą grietinėlę ir lengvai plakame iki purių putų. Cukraus ir citrinų sulčių kiekį reguliuojamės pagal save.

Nuplauname braškes ir jas supjaustome norimo dydžio žiedais ar gabaliukais. Aš šįkart norėjau dėti banano sluoksnį, tai supjausčiau 2 bananus.

Liko sluoksniuoti tortą dedant šia tvarka: biskvitas, kremas, braškės, biskvitas ir t.t.

Sutepus tortą dedame į šaldytuvą ir palaikome per naktį.

Ryte iš aptepimui skirtų produktų padarome vientisą kremą ir aptepame tortą bei dar keletą valandų palaikome šaldytuve.

Puošiame su daug braškių, šokolado gabaliukais ar kaip fantazija leidžia.

Skanaus!

„Skanaus maisto pasaulis“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.