Šviežių bulvių blynai su varškės padažu – patiks ir gurmanams, ir sveikuoliams

Šviežios bulvės – išskirtinis delikatesas, vasaros pradžioje pasiekiantis parduotuvių lentynas. Mažesniu krakmolo kiekiu pasižyminčios šviežios bulvės yra gerai atpažįstamo skonio ir puikiai tinka tiek tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tiek gaivioms vasariškoms salotoms.

 Šviežių bulvių blynai.<br> 123rf nuotr.
 Šviežių bulvių blynai.<br> 123rf nuotr.
 Šviežių bulvių blynai.
 Šviežių bulvių blynai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 5, 2023, 1:38 PM

Tačiau rinktis tokias bulves verta ne tik dėl receptų gausos, o ir iš tvarumo perspektyvos. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad patiekalų su šviežiomis bulvėmis yra gausybė, tad lieka tik išsirinkti mėgstamus receptus.

Tuo metu gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad šviežios bulvės naudingos ir žmogaus sveikatai, mat jose gausu mineralų ir vitaminų.

Ankstyvas bulvių derliaus nuėmimas

Bulvių derliaus nuėmimas ankstyvą vasarą prisideda prie šių daržovių ligų ir parazitų prevencijos. Auginant tokias bulves reikia mažiau cheminių preparatų, todėl jos išlieka mažiau paveiktos šių priemonių. Kartu ankstyvo derliaus bulvių vartojimas prisideda ir prie klimato kaitos prevencijos: sumažėjus išmetamiems chemikalams į gamtą, žemės ūkis formuoja sveikesnę ekosistemą, o į aplinką patenka daug mažiau teršalų.

Jaunos bulvės vertinamos ir dėl didelės gausos įvairių maistinių medžiagų. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai puikus produktas, privalantis tinkantis sveikatai palankioje maitinimosi piramidėje.

„Bulvės istoriškai visada gelbėdavo tiek vargstančius, tiek tremtyje atsidūrusius žmones. Tai daržovės, kurios padėdavo išgyventi. Bulvės pasižymi daugybe naudingų savybių: jose yra nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C“, – vardija gydytoja.

Bulvių laikymui namuose labai svarbu rasti tinkamą vietą. Kad išsaugotų naudingąsias savybes, šios daržovės turi būti laikomos vėsiai, uždaroje ir tamsioje erdvėje. Pasak gydytojos dietologės, netinkamas bulvių laikymas gali lemti įvairius žalingus darinius daržovėje.

„Kai bulvės išaugina daigelius ar yra netinkamai laikomos, joje atsiranda solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti – jos valgyti nereikėtų“, – pastebi E. Gavelienė.

Receptų su ankstyvomis bulvėmis – gausybė

Ankstyvos vasaros bulves galima pritaikyti įvairiausiems receptams – salotoms, tradiciniams lietuviškiems patiekalams, troškiniams ar net blynams. Jų išskirtinė struktūra ir nesumaišomas aromatas patobulina bet kurį valgį.

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, eksperimentuoti su šiomis daržovėmis be galo paprasta: „Kulinariniu požiūriu jaunos bulvės turi begalę panaudojimo galimybių. Skrudintos, virtos ar troškintos daržovės išlaikys švelnumą, išskirtinę savo tekstūrą ir derės su įvairiais patiekalais. Įpintos į lietuviško gastronominio paveldo receptus jos atskleis naujus skonius ir struktūras.“

Kviečiame pasigaminti išskirtinius šviežių bulvių blynus.

Bulviniai blynai

Blynams reikės:

  • 4 vnt. bulvių;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 1 šaukšto bulvių krakmolo;
  • 1 šaukšto miltų;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • aliejaus kepti.

Padažui reikės:

  • varškės;
  • grietinės;
  • krapų;
  • druskos;
  • pipirų.

Kaip gaminti

Bulves nulupkite ir sutarkuokite. Sutarkuotas bulves apibarstykite druska ir atidėkite 2 minutėms, kad išsiskirtų skystis. Nusausinkite sietelyje.

Bulves sudėkite į dubenį, muškite kiaušinius, berkite bulvių krakmolą, miltus ir gerai išmaišykite.

Įkaitinkite aliejų keptuvėje, įdėkite šaukštą bulvių blynų masės ir išlyginkite – suformuokite blynus.

Kepkite blynus iš vienos pusės apie 1–2 minutes, kol jie pasidarys auksinės spalvos, tada apverskite ir kepkite, kol kita pusė taip gražiai apskrus.

Patiekite su padažu.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.