Mažiau miltų – daugiau skonio: įprastus blynus pakeiskite traškiais kopūstų blyneliais

Ne vienos šeimos namuose savaitgalio rytais pakvimpa mėgstamais blynais. Dažniausiai jie saldūs, patiekiami su uogiene, bet paįvairinimui verta išsikepti juos be cukraus, su mažiau miltų ir daugiau daržovių. Traškūs kopūstų blyneliai maloniai nustebins pikantišku skoniu – jie bus skanūs net ir atvėsę.

 Kopūstų blyneliai.
 Kopūstų blyneliai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2023, 9:26 PM

Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kopūstuose yra nemažai priešuždegiminių medžiagų, todėl naudinga vartoti įvairias jų rūšis: ne tik gūžinius, bet ir brokolius, Briuselio, žiedinius, lapinius (vadinamuosius kale), Savojos ar ropinius.

Mažai kalorijų ir daug skaidulų

Vasarą dažniau mėgaujamės brokoliais ir žiediniais kopūstais – jie tinkami kepti grilyje, o šiek tiek pavirti garuose yra puikus mėsos ir žuvies patiekalų garnyras. Gūžinius kopūstus naudojame sriuboms, pjaustome salotoms, tačiau iš jų galima kepti ir daržovių apkepus bei gardžius blynelius.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kryžmažiedžių augalų šeimai priklausantys kopūstuose yra daug organizmui naudingų medžiagų: „Juose mažai kalorijų ir daug skaidulų, ypač tirpių, taip pat vitaminų C, K, B ir E, mikroelementų kalio, magnio ir kalcio. Svarbu ir tai, kad kopūstai turi daug antiuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų.“

Nors termiškai apdorojant kopūstus fitochemikalų bei vandenyje tirpių vitaminų mažėja, pasak ekspertės, išlieka skaidulos bei žmogaus organizmui naudingi mikroelementai, prisideda papildomų naudingų medžiagų: „Rudenį ir žiemą itin naudinga racioną papildyti raugintais kopūstais – tai tikras probiotikų šaltinis“, – teigia gydytoja.

Ji priduria, kad nepaisant visų naudų, kopūstus atsargiau turėtų valgyti žmonės, kuriems pasireiškia virškinimo sutrikimai arba skydliaukės ligos: „Kopūstuose yra kai kurių žmogaus virškinimo sistemos sunkiau įsisavinamų sieros junginių, todėl ši daržovė pasižymi pilvą pučiančiu poveikiu. Jų privengti arba dėl vartojimo pasitarti su savo gydytoju rekomenduojama tiems žmonėms, kurie turi ir skydliaukės ligų, nes kopūstuose yra medžiagų, susijusių su skydliaukės hormonų gamyba bei jodo įsisavinimu.“

Pirkėjai vertina kopūstų rūšių įvairovę

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pirkėjai vis dažniau įsideda į krepšelius brokolių ir žiedinių kopūstų. Populiarėja ir ilgai nišiniais buvę lapiniai kopūstai – jie dedami į glotnučius, iš jų ruošiami traškučiai.

Tačiau patys populiariausi dėl savo universalumo išlieka gūžiniai kopūstai: „Net ir juos, supjaustytus storesnėmis riekelėmis, pabarsčius prieskoniais ir pašlaksčius aliejumi, galima kepti grilyje ar orkaitėje kaip kepsnius. Patiekalų, kuriems tinka kopūstai, yra begalė – nuo salotų iki balandėlių, o švieži lietuviški kopūstai dar ir greitai išverda ar iškepa.“

Pasak ekspertės, brokolius ir žiedinius kopūstus geriausia laikyti šaldytuve, šalia galinės lentynos dalies, suvyniotus į sandarią pakuotę. „Taip jie išsilaikys apie savaitę, o jei nespėjate laiku jų sunaudoti – užšaldykite. Be to, visus kopūstus galima išlaikyti ilgiau, o norint tvariau gyventi ir nešvaistyti maisto, net apdžiūvusio gūžinio kopūsto neverta išmesti – tereikia nuskabyti viršutinius lapus. Jei pagelto laikomo brokolio žiedynas, jį galima panaudoti sriuboms ar troškiniams“, – pataria O. Suchočeva.

Kulinarijos technologai pataria kaskart rinktis vis kitokius miltus: grikių, speltų, avižinius ar kukurūzų – atraskite savo šeimai labiausiai patinkantį skonį.

Kopūstų blyneliai

Reikės:

  • 500 g gūžinio kopūsto;
  • 1 didelės morkos;
  • 2 svogūnų;
  • 4 kiaušinių;
  • trečdalio puodelio norimų miltų;
  • 2 šaukštų vandens;
  • 1 šaukšto sojų padažo;
  • 2 šaukštelių sezamų aliejaus ir aliejaus kepimui;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • pusės šaukštelio pipirų.

Kaip gaminti

Smulkiai supjaustykite svogūnus.

Dubenyje suplakite kiaušinius, įmaišykite miltus, supilkite vandenį, sojų padažą, 2 šaukštelius sezamų aliejaus, įberkite šaukštelį druskos ir pipirus. Sudėkite smulkiai supjautytus kopūstus, stambiai sutarkuotą morką ir svogūnus, gerai išmaišykite.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir kepkite blynelius, kol jie taps auksinės spalvos. Nusausinkite riebalų perteklių, sudėję ant popierinių rankšluosčių.

Patiekite su grietine arba mėgstamu padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.