„Režisieriaus Napoleonas“: J. Miltinio pamėgtas tortas, kurio skonis įsimena ilgam Receptas

Jei kas nors lankėsi Panevėžyje ir neragavo „Čičinsko“ kepsnio, vadinasi, kaip ir nebuvo šiame mieste. O kas neskanavo Panevėžyje gyvenusio režisieriaus Juozo Miltinio (1907–1994) mėgstamo torto „Napoleonas“, irgi daug prarado, nes tai skonis, kurį daugeliui įsimena visam gyvenimui.

Tortas „Režisieriaus Napoleonas“.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Tortas „Režisieriaus Napoleonas“.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Tortas „Režisieriaus Napoleonas“.
Tortas „Režisieriaus Napoleonas“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 3:47 PM

Režisierius garsėjo nepriekaištingu skoniu. Jaunystėje jis mokėsi Paryžiuje, kur skurdo ir badavo, bet įleidęs šaknis šiame mieste garsėjo siautulingomis puotomis.

Yra išlikę apie 60 režisieriaus ranka rašytų receptų, kurie galbūt ateityje išvys dienos šviesą kaip atskiras leidinys. J.Miltinis netingėjo pats gaminti, buvo atsisiuntęs iš Prancūzijos kulinarinių knygų.

J.Miltinis buvo smaližius, o apie tortus sakė, kad yra tik dviejų rūšių: vaikiški ir „Napoleonas“.

Iš sluoksniuotos tešlos lakštų, perteptų karameliniu sviestu ir spanguolių uogiene, – tokį tortą iki šiol gamina ir panevėžiečiai. Tačiau naudoja mažiau sviesto nei sovietiniais laikais, kai viskas, kas saldu ir riebu, buvo vertinama kaip skanu.

Šis tortas pavadintas „Režisieriaus Napoleonu“, o jo populiarumo istorija prasidėjo prieš septynerius metus, kai atidarydama fotografijos darbų parodą viena galerija kreipėsi į prekybos centro „Vasaris“ konditerininkus.

Daug metų kepdami tortų karalių „Napoleoną“ jie nesitikėjo, kad šis tortas sukels susidomėjimą tų žmonių, kurie gerai pažinojo garsųjį režisierių.

Fotografas Stasys Povilaitis, paragavęs šio torto, prisiminė, kad tai toks pat „Napoleonas“, kokio skanaudavo pas režisierių J.Miltinį. S.Povilaitis buvo vienintelis fotografas, kurį prisileisdavo teatro legenda.

„Pagerbdami J.Miltinio atminimą ir sulaukę daugiau jo kolegų patvirtinimų apie mūsų gaminamo „Napoleono“ skonį nutarėme, kad geriausia būtų tirpstantį burnoje skanėstą pavadinti „Režisieriaus Napoleonu“, – pasakojo restorano „Vasaris“ vadovė Milda Gruzdenė.

Lietuvos turizmą skatinanti viešoji įstaiga „Keliauk Lietuvoje“ šį tortą kaip išskirtinį patiekalą 2019 metais įtraukė į žemėlapį „Lietuvos tūkstantmečio tortai“.

Tortas „Režisieriaus Napoleonas“

Tešlos lakštams reikės:

  • 200 g sviesto
  • vieno kiaušinio
  • 320 g miltų
  • 70 ml vandens
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • šiek tiek druskos

Kremui reikės:

  • 3 kiaušinių trynių
  • 500 ml pieno
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1/2 stiklinės miltų
  • 100 g sviesto
  • konjako
  • 1 a. š. vanilės esencijos

Išplakite kiaušinį, įpilkite vandens, citrinų sulčių, druskos. Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, apvoliokite miltuose. Suberkite miltus į elektrinio smulkintuvo indą, sudėkite miltuose apvoliotus sviesto gabalėlius, kapokite, kol masė virs trupiniais. Supilkite kiaušinio plakinį ir minkykite tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę, laikykite šaldytuve apie valandą.

Išplakite trynius su cukrumi, vanile, pienu ir konjaku. Į plakinį įberkite miltų. Puode pakaitinkite pieną iki užvirimo, tada sumažinkite kaitrą, po truputį pilkite trynių masę.

Kaitinkite kremą ant nedidelės ugnies (iki 80 laipsnių), kol pradės tirštėti. Tada sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą, išsukite, uždenkite maistine plėvele ir palikite atvėsti.

Tešlą padalinkite į 10 dalių, jas plonai iškočiokite. Orkaitėje (180–190 laipsnių) kepkite po vieną lakštą, o kitus laikykite šaldytuve. Lakštus kepkite, kol jie bus medaus rudumo atspalvio.

Formuokite tortą – kiekvieną lakštą pertepkite kremu, tortą įdėkite į šaldytuvą (laikykite per naktį). 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.