3 receptai, kurie padės sunaudoti moliūgo likučius: taupu, gardu ir labai sveika

Įpusėjęs ruduo su vėsiais orais atsineša spalvotus lapus, šiltus megztinius ir, žinoma, gausų moliūgų derlių. Ši daržovė – įsimintinas rudens simbolis, žavintis tiek savo spalva, tiek skoniu.

 Moliūgų sriuba su avinžirniais.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų sriuba su avinžirniais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2023, 4:59 PM

Rudenį gausiai verdame moliūgų sriubas, kepame pyragus, o šviežius moliūgus naudojame kaip dekoracijas. Tačiau po šio kūrybinio proceso dažnai tenka spręsti, ką daryti su moliūgo likučiais.

Sumaniai juos panaudokite virtuvėje – pasigaminkite tiek sočių troškinių, tiek saldžių kepinių. Tai padės ne tik sutaupyti, bet ir išvengti maisto švaistymo.

Turtingi antioksidantais ir skaidulomis

Įsibėgėjus rudeniui, akys raibsta nuo parduotuvių lentynose įsitaisiusių oranžinių atspalvių moliūgų gausos, o parsinešę namo šią daržovę ne tik dedame į troškinius ar trintas sriubas, bet ir skaptuojame šiurpiausios metų nakties dekoracijoms.

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, dėl savo maistinės vertės moliūgas yra priskiriamas prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų. Kaip ir kitose daržovėse, jame yra daug vandens, sudėtinių angliavandenių, skaidulų ir įvairių mikroelementų.

„Moliūgo minkštimas turtingas stipriais antioksidantais: polifenoliais, triterpenoidais, flavanoidais, kumarinais ir kt. Šios natūraliai moliūge esančios medžiagos apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Šioje rudens daržovėje taip pat gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, geležies.

Moliūge galima rasti praktiškai visų riebaluose ir vandenyje tirpių vitaminų: A, C, B, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti. Tuo metu vitaminas A ypač svarbus sveikai odai, regėjimui ir stipriai imuninei sistemai, o tai itin aktualu šaltuoju metų laiku“, – teigia gydytoja dietologė.

Pasak dr. E Gavelienės, moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiais pavidalais privalo rasti vietą žmogaus mitybos racione: „Iš moliūgų galima ruošti ne tik troškinius ar trintas sriubas, bet ir panaudoti kepiniams, keičiant juose dalį miltų. Be to, vertingos ir moliūgų sėklos, kuriose yra daug Omega-3, Omega-6 riebalų rūgščių bei antioksidantų, kurie padeda palaikyti gerą ląstelių būklę ir užkirsti kelią laisvųjų radikalų poveikiui. Sėklomis galima skaninti salotas ar sriubas.“

Kviečia kūrybiškai panaudoti moliūgo likučius

Nešvaistyti maisto skatinančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad moliūgų parduotuvėse galima rasti ištisus metus – tai nebrangi ir universali daržovė, tinkanti tiek sultingoms sriuboms ar troškiniams gaminti, tiek kvapniems desertams kepti. Tačiau šios daržovės perkamumo pikas pasiekiamas rudenį, ypač prieš Šiurpnaktį.

„Sviestiniais moliūgais prekiaujame visus metus, juos atsivežame iš įvairių Europos šalių, o sezono metu iš Latvijos, tad šios veislės moliūgų parduotuvėse tikrai nepritrūksta. Iš jų galima gaminti troškinius, dėti į salotas, naudoti verdant trintas sriubas ar dėti į pyragų įdarą. Tuo metu paprastųjų moliūgų sezono metu turime vietinių, užaugintų Lietuvos ūkininkų. Šios rūšies moliūgai puikiai tinka šventinėms dekoracijoms gaminti“, – sako O. Suchočeva ir pažymi, jog aukštos kokybės moliūgas turi būti su tvirtu koteliu, kuris rodo, kad jis šviežias, ir sunkus.

Specialistė pataria neišmesti moliūgo likučių ir juos sumaniai panaudoti virtuvėje dedant į blynelius, pyragus, sriubas ar troškinius.

„Moliūgą galima ir užsišaldyti: supjaustykite jį kubeliais, porcijomis suberkite į maišelius ir sudėkite į kamerą. Vėliau galėsite panaudoti gamindami įvairius patiekalus. Be to, moliūgo gabaliukus galima iškepti orkaitėje, paskui juos sutrinti ir tyrę užšaldyti mažuose indeliuose – taip turėsite paruoštukų.“

Kad patiekalais iš moliūgų galėtumėte džiaugtis kuo ilgiau, komercijos operacijų vadovė rekomenduoja juos laikyti vėsioje bei sausoje vietoje: „Tokį moliūgą, kurio žievė nepažeista, galima išlaikyti visą žiemą. Prapjovus ir nesunaudojus viso moliūgo, jį svarbu įvynioti į sandarią pakuotę, pavyzdžiui, maistinę plėvelę, ir laikyti šaldytuve.“

Tvariai panaudokite moliūgų likučius – ir sutaupysite, ir pasigaminsite net tris rudeniu kvepiančius patiekalus.

Sviestinių moliūgų sriuba

Reikės:

  • 1 sviestinio moliūgo (apie 1 kg, nulupto ir be sėklų);
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukšto sviesto;
  • 2 svogūnų, supjaustytų kubeliais;
  • 1 česnako skiltelės, plonai supjaustytos griežinėliais;
  • 2 aitriųjų paprikų (be sėklų ir smulkiai supjaustytų);
  • 850 ml karšto daržovių sultinio;
  • 4 valgomųjų šaukštų grietinės.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 200/180 laipsnių temperatūros.

Supjaustykite moliūgą dideliais, maždaug 4 cm skersmens kubeliais, juos sumeskite į didelę kepimo skardą ir įpilkite 1 valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus.

Kepkite 30 min., kepimo metu apverskite, kol apskrus ir suminkštės.

Kol kepa moliūgas, dideliame puode ištirpinkite sviestą su likusiu 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus, česnako skiltelę ir tris ketvirtadalius aitriųjų paprikų.

Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies 15–20 min., kol svogūnai visiškai suminkštės.

Į puodą suberkite moliūgo gabaliukus, supilkite sultinį ir grietinę ir išplakite trintuvu iki vientisos masės.

Švelniai pašildykite ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais. Sriubą patiekite dubenėliuose su grietine, pabarstę likusia smulkinta aitriąja paprika.

Moliūgų karis su avinžirniais

Reikės:

  • 1 valgomojo šaukšto saulėgrąžų aliejaus;
  • 3 šaukštų tailandietiškos geltonojo kario pastos;
  • 2 smulkiai supjaustytų svogūnų;
  • 3 didelių susmulkintų citrinžolės stiebų;
  • 6 kardamono ankščių;
  • 1 valgomojo šaukšto garstyčių sėklų;
  • 1 nedidelio moliūgo (apie 1 kg);
  • 250 ml daržovių sultinio;
  • 400 ml skardinės sumažinto riebumo kokosų pieno;
  • 400 g skardinės nusausintų ir nuplautų avinžirnių;
  • 2 žaliųjų citrinų;
  • didelės saujos mėtų lapelių.

Kaip gaminti

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 2–3 min. švelniai pakepinkite kario pastą su svogūnais, citrinžole, kardamonu ir garstyčių sėklomis.

Į keptuvę įdėkite moliūgą ir apvoliokite jį pastoje, tada supilkite sultinį ir kokosų pieną. Viską užvirinkite, suberkite avinžirnius ir virkite apie 10 min., kol moliūgas suminkštės.

Į karį išspauskite žaliosios sultis, o kitą žaliąją citriną supjaustykite skiltelėmis ir patiekite šalia. Prieš pat patiekdami, suplėšykite mėtų lapelius, karį patiekite su žaliosios citrinos skiltelėmis.

Moliūgų keksiukai

Reikės:

  • 175 ml saulėgrąžų aliejaus;
  • 175 g cukraus;
  • 3 didelių kiaušinių;
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
  • 200 g stambiai tarkuoto moliūgo arba sviestinio moliūgo minkštimo;
  • 100 g sultenių;
  • 1 tarkuotos apelsino žievelės;
  • 2 šaukštelių malto cinamono;
  • 200 g miltų;
  • 1 šaukštelio sodos.

Glajui reikės:

  • 200 g neriebaus kreminio sūrio;
  • 85 g miltelinio cukraus;
  • skrudintų smulkintų pekano riešutų papuošti (nebūtina).

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 160–180 laipsnių temperatūros. Keksiukų kepimo formą išklokite popierinėmis formelėmis.

Į didelį dubenį supilkite aliejų, suberkite cukrų, kiaušinius ir vanilę. Suplakite, tada sudėkite tarkuotą moliūgą, sultenes ir apelsino žievelę.

Įmaišykite cinamoną, miltus ir sodą (mišinys bus gana drėgnas). Šaukštu sudėkite į formeles. Kepkite 25 min., kol masė taps tvirta, o į keksiuko centrą įkištas smeigtukas liks švarus.

Keksiukus atvėsinkite ant grotelių.

Norėdami pagaminti glajų, išplakite kreminį sūrį bei cukraus pudrą iki vientisos masės ir užtepkite ant keksiukų viršaus. Galite papuošti skrudintais pekano riešutais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.