Varškėčiai su pievagrybių padažu: sveika, maistinga ir nebrangu

Bandymas laviruoti tarp maistingų bei pigių produktų gali tapti tikru iššūkiu, tačiau maitintis sveikai ir nebrangiai – paprasčiau nei atrodo. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė dalijasi sąrašu, kuris padės nepaklysti parduotuvių lentynose ir pasirinkti produktus, kurie palankūs ne tik sveikatai, bet ir piniginei.

Varškėčiai su pievagrybių padažu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Varškėčiai su pievagrybių padažu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Varškėčiai su pievagrybių padažu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Varškėčiai su pievagrybių padažu.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sveiki produktai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sveiki produktai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 1, 2023, 12:28 PM, atnaujinta Dec 1, 2023, 12:35 PM

Maistinga mityba – neatsiejama aktyvaus ir sveiko žmogaus gyvenimo dalis. Teisingi mitybos įpročiai padeda sustiprinti imuninę sistemą ir taip išvengti daugelio ligų, taip pat palaikyti sveiką kūno svorį.

„Kokybiškus ir sveikus maisto produktus reikia rinktis tam, kad organizmas gautų visas reikiamas maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus. Be to, subalansuota mityba užtikrina tinkamą energijos lygį, gerina virškinimą, padeda išlaikyti gerą savijautą ir sveikatą“, – sako mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė.

Visgi, neretai vis dar manoma, kad sveika mityba – itin brangi, todėl siekiant sutaupyti, maitintis subalansuotai neįmanoma. Mitybos specialistė tokią nuomonę įvardija kaip mitą ir sako, kad apsipirkti pigiai ir valgyti maistingus produktus daug nekainuoja.

„Svarbiausia į maisto prekių parduotuvę eiti pasiruošus – turėti aiškų sąrašą, kokius patiekalus gaminsime ir kokių ingredientų jiems reikės. Planuojant maistą ilgesniam laikui, rekomenduoju į reikiamų produktų sąrašą įtraukti grūdus, pupeles, lęšius, sezoninius vaisius ir daržoves, taip pat nepamiršti pieno produktų – sūrio, varškės, kefyro ar jogurto. Tokie produktai ne tik pasižymi gera maistine verte, bet ir nėra prabangos prekės – kainuoja nedaug“, – aiškina G.Urbonaitė.

Jai pritaria ir „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis bei priduria, kad įmonė nuolat skatina sveiką pirkėjų mitybą bei siekia užtikrinti, kad į lentynas patenkantys produktai būtų kuo palankesni sveikata

„Vaisiai ir daržovės – viena esminių mūsų asortimento dalių, todėl jų šviežumui bei kokybei skiriame ypač didelį dėmesį. Keliame itin griežtus reikalavimus produktų saugai, o ypač daug dėmesio skiriame mūsų pesticidų mažinimo programai. Pavyzdžiui, maksimalus veikliųjų medžiagų likučių kiekis gali siekti tik trečdalį ES teisės aktais leidžiamo didžiausio kiekio. Be to, nei parduotuvėse, nei sandėliuose nenaudojame jokių cheminės apsaugos medžiagų. Taip siekiame užtikrinti, kad parduodami vaisiai bei daržovės būtų kuo sveikesni“, – aiškina A.Bubnelis.

Svarbu skaityti etiketes

Planuojant savo pirkinių krepšelį, mitybos specialistė pataria į jį įtraukti maistingus produktus. Anot jos, kai kurie produktai yra itin sveiki, o jų kainos prieinamos.

„Itin didelę naudą organizmui turi žuvis, kuri yra lengvai virškinimas baltymas, omega 3 riebalų ir vitaminų šaltinis, taip pat vištienos filė, kuri turi daug baltymų, bet pasižymi mažu riebalų kiekių. Reikėtų nepamiršti į mitybą įtraukti ir avokadų, kuriuose gausu sveikųjų riebalų, skaidulų, vitaminų bei mineralų, žalių lapinių daržovių, špinatų, moliūgų bei jų sėklų. Sveikos mitybos krepšelyje turėtų atsidurti ir jogurtas ar kefyras, kurie yra tikri kalcio, baltymų ir probiotikų šaltiniai. Žinoma, nepamiršti ir nerafinuoto alyvuogių aliejaus – jame gausu sveikųjų riebalų. Šie produktai nėra prabangos prekės, jas galima įsigyti prieinama kaina, tačiau poveikis sveikatai – itin didelis“, – aiškina G.Urbonaitė.

Vis dėlto, iš didelės maisto produktų pasiūlos pasirinkti sveikus ir maistingus produktus gali būti sudėtinga, tad mitybos specialistė pataria neskubėti ir išsamiai perskaityti jų etiketes.

„Jei etiketėje produkto sudėties sąrašas trumpas, o žodžiai kuo paprastesni – tokie kaip pienas, grietinėlė, žolelės ir pan., tuo produktas yra sveikesnis ir neturi papildomų neaiškių cheminių elementų ar konservantų. Taip pat itin svarbu, kad maistinės vertės lentelėje būtų nurodytas kuo didesnis baltymų skaičius ir mažesnis cukraus kiekis“, – aiškina mitybos ekspertė.

A.Bubnelis priduria, kad pridėtinis cukrus ir druska gali slėptis ir tokiuose produktuose kaip padažai, konservuoti pomidorai, greitai paruošiamos sriubos ir pan.

Mitybos specialistė sako, kad sveiki patiekalai gali būti itin skanūs, įvairūs bei nekainuoti daug. G.Urbonaitė dalijasi receptu, kuriame gausu maistingų, sveikų ir, svarbiausia, nebrangių ingredientų:

Varškėčiai su pievagrybių padažu

Varškėčiams reikės:

  • 180 g liesos varškės
  • 30 g kukurūzų miltų
  • 1 kiaušinio
  • 5 ml aliejaus kepimui

Pievagrybių padažui reikės:

  • 50 g mėgstamo kreminio sūrio
  • 100 g pievagrybių
  • Pusės svogūno
  • Druskos, pipirų bei šiek tiek vandens

Pirmiausia varškėčiams skirtus ingredientus reikės sumaišyti ir rankomis sulipdyti norimo dydžio varškėčius. Juos suformavus, keptuvėje iki vidutinės kaitros įkaitinti aliejų ir po vieną dėti kepti varškėčius. Po kelių minučių juos apversti ir apkepti kitą pusę, tuomet išjungti kaitrą, uždengti keptuvę dangčiu ir palaikyti dar kelias minutes.

Tuo metu kitoje keptuvėje paruoškite padažą: suberkite smulkiai supjaustytą svogūną bei pievagrybius, o po kelių minučių, įdėkite kreminį sūrį, įpilkite šiek tiek vandens, kol gausite norimą konsistenciją. Padažą pagardinkite druska bei pipirais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.