Ką gaminti po švenčių paplonėjus piniginei: šis draugiškas biudžetui ingredientas pasitarnaus daugelyje receptų

Ne paslaptis, kad dažnai pasibaigus didžiosioms žiemos šventėms ir gardžių vaišių likučiams, tenka vėl pradėti sukti galvą dėl dienos patiekalų su nemenkai paplonėjusia pinigine. Tuomet tenka atsigręžti į tokius laiko patikrintus produktus kaip bulvės ir ryžiai.

Plovas su morkomis, riešutais ir žolelėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Plovas su morkomis, riešutais ir žolelėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-01-08 11:51

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skirtingos ryžių rūšys pasižymi kiek skirtingomis sveikatai palankiomis maistinėmis savybėmis, tad verta nusimanyti apie populiariausius – baltuosius, ruduosius, „Basmati“ bei „Jazmine“.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, tai – itin biudžetą tausojantis produktas, kuris, jei laikomas tinkamai, pasižymi ilgu galiojimo laiku, todėl ryžius verta pirkti dideliais kiekiais. Taip pat kviečiame išmėginti draugiško biudžetui plovo su morkomis, riešutais ir žolelėmis receptą.

Baltieji ir rudieji ryžiai – kurie palankesni sveikatai?

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog renkantis ryžius svarbu atsižvelgti į jų maistingumą: vienos jų rūšys apdorojamos intensyviau, tad ir maistinių medžiagų kiekis gali būti mažesnis nei tų, kurių apdorojimas minimalus.

„Baltieji ryžiai intensyviai apdorojami, todėl gaunami rafinuoti grūdai, kurie yra minkštesni ir švelnesnio skonio. Nors ryžiai yra greitas energijos šaltinis, nes yra lengvai virškinami, rafinavimo proceso metu pašalinami išoriniai sluoksniai, kuriuose yra skaidulų, vitaminų ir mineralų. Maistinė vertė palyginti nedidelė, joje yra nedidelis kiekis baltymų ir pėdsakai B grupės vitaminų. Iš kitos pusės, rudieji ryžiai yra nepilnai šlifuoti grūdai, juose išlieka sėlenų sluoksnis ir gemalas, todėl jų maistingumas didesnis. Jie turtingi maistinėmis skaidulomis, reikalingomis virškinimo sveikatai ir pastoviam cukraus kiekiui kraujyje palaikyti. Tai geras vitaminų, tokių kaip B grupė ir mineralų, įskaitant magnį ir seleną, šaltinis“, – apie baltųjų ir rudųjų ryžių skirtumus pasakoja gydytoja dietologė.

Verta žinoti ir apie „Basmati“ bei „Jazmine“ ryžius

Jeigu jau nuspręsta rinktis baltuosius ryžius, dr. E. Gavelienės teigimu, vertėtų pasidomėti ir mažiau Lietuvoje tradicinėmis ryžių rūšimis – „Basmati“ ir „Jazmine“: nors jų maistingumas panašus į baltųjų ryžių, tačiau dėl kitokios tekstūros išvirus, jie žmogaus organizme skaidomi lėčiau nei paprasti baltieji ryžiai.

„Basmati“ ryžiai gali būti valyti – baltieji ir mažiau apdoroti – rudieji. „Basmati“ ryžių veislės pasižymi ilgais grūdeliais ir išskirtiniu aromatu. Net ir baltųjų „Basmati“ ryžių glikemijos indeksas yra mažesnis nei įprastų ryžių, todėl jų saikingai skanauti gali ir tie, kurie rūpinasi cukraus kiekiu kraujyje. Ruduosiuose „Basmati“ ryžiuose yra vidutinis kiekis skaidulų, kurios naudingos virškinimui. O „Jazmine“ ryžiai, dažniausiai naudojami Pietryčių Azijos patiekaluose, turi kvapnų aromatą, išvirę yra šiek tiek lipnios tekstūros. Maistiniu požiūriu „Jazmine“ ryžiai panašūs į baltuosius. Sveikatai palankioje mityboje patariama kontroliuoti porcijas, kad būtų galima sekti suvartojamų kalorijų ir angliavandenių kiekį“, – sako gydytoja dietologė.

Kodėl ryžiai – biudžetui draugiškas produktas?

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad paklausiausi tarp pirkėjų – įprasti ilgagrūdžiai baltieji ryžiai, o pardavimai neženkliai išauga šaltuoju metų laiku – spalio ir vasario mėnesiais.

„Ryžiai auginami įvairiose pasaulio dalyse, o plačiai paplitęs jų auginimas prisideda prie stabilaus tiekimo. „Rimi“ turime ilgagrūdžių (baltųjų, rudųjų, raudonųjų, juodųjų, „Basmati“, „Jasmine“), trumpagrūdžių „Arborio“, apvaliagrūdžių, ryžių sušiams, paelijai bei laukinių ryžių. Taip pat ryžių populiarumą lemia tai, jog jie yra neįtikėtinai universalūs ir gali būti naudojami įvairiems patiekalams gaminti: šis produktas gali būti daugelio patiekalų pagrindas ir papildyti įvairius ingredientus. Be to, tinkamai laikomų ryžių galiojimo laikas ilgas, todėl juos lengva pirkti dideliais kiekiais be rizikos sugesti, o tai leidžia sutaupyti perkant didesnius kiekius“, – teigia O.Suchočeva.

Tinkamas laikymas namuose užtikrins ilgaamžiškumą

Pasak prekybos tinklo ekspertės, norint išlaikyti ryžius šviežius ir išvengti gedimo, labai svarbu juos tinkamai laikyti namuose, tad verta pasirūpinti sandariu indu jiems laikyti bei užtikrinti, jog jie bus laikomi vėsioje, sausoje vietoje, kurioje nėra temperatūros svyravimų.

„Pasirinkite sandarų indą ryžiams laikyti: indas su sandariai prigludusiu dangteliu padeda sulaikyti drėgmę, kenkėjus ir kitokius teršalus, kurie gali turėti neigiamos įtakos ryžių kokybei. Taip pat šis produktas turi būti laikomas vėsioje, sausoje vietoje, kad neįsiveistų pelėsis ir bakterijos. Laikykite indą atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių, nes šiluma gali pagreitinti senėjimo procesą ir paveikti ryžių skonį bei tekstūrą. Be to, venkite laikyti ryžius vietose, kuriose labai svyruoja temperatūra: dėl staigių temperatūros pokyčių indo viduje gali susidaryti drėgmė, kuri kenkia šio produkto kokybei ir ilgaamžiškumui“, – pataria O.Suchočeva.

Pataupykite piniginės turinį su šiuo morkų, riešutų bei žolelių plovu, kurio aromatai suteiks patiekalui prabangos įspūdį.

Plovas su morkomis, riešutais ir žolelėmis

Plovui reikės:

  • 2 v. š. šaukštai rapsų aliejaus;
  • 1 vnt. didelio svogūno, smulkiai supjaustyto griežinėliais;
  • 2 v. š. tarkuoto imbiero;
  • 2 vnt. žaliosios aitriosios paprikos, supjaustytos griežinėliais;
  • 2 vnt. sutrintų česnako skiltelių;
  • 2 a. š. susmulkintų kalendrų sėklų;
  • 4 vnt. kardamono ankščių, susmulkintų;
  • ½ vnt. cinamono lazdelių;
  • 400 g morkų (3–4 morkos), nuluptų, ½ stambiai sutarkuotų, ½ kampu supjaustytų griežinėliais;
  • 300 g basmati ryžių, gerai nuplautų;
  • 600 ml karšto daržovių sultinio;
  • didelio ryšulėlio kalendrų, smulkiai supjaustytų (įskaitant stiebus);
  • 60 g anakardžių riešutų, paskrudintų ir susmulkintų.

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje su sandariu dangčiu. Kepkite svogūnus su žiupsneliu druskos 10–15 min. ant vidutinės ugnies, kol jie taps auksiniai ir traškūs. Išimkite juos iš keptuvės ir nusausinkite ant virtuvinio popieriaus, palikdami aliejų keptuvėje.

Į keptuvę sudėkite pusę imbiero, pusę aitriosios paprikos, visus česnakus, prieskonius, abiejų rūšių morkas ir kepkite 6–8 minutes, kol morkų griežinėliai pradės auksuoti. Suberkite ryžius, trumpai pamaišykite, tada supilkite sultinį, saują kalendrų, įberkite žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, o kai tik užvirs, sumažinkite ugnį iki minimalios, uždenkite dangčiu ir palikite virti 12–15 min.

Tuo tarpu likusį imbierą ir žaliąją aitriąją papriką, didžiąją dalį anakardžių riešutų ir didžiąją dalį likusios kalendros sudėkite į nedidelį trintuvą su 50 ml vandens. Sumaišykite iki vientisos masės, jei reikia, įpilkite dar 2–3 valgomuosius šaukštus vandens.

Kai į plovą įsigers visas sultinys ir ryžiai suminkštės, įpilkite kalendrų čatnį, pabarstykite kepintais svogūnais, pasiliktomis kalendromis ir likusiais anakardžių riešutais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.