Žuvis su karamelizuotais burokėliais: restorano patiekalas, kuris lengvai pavyks ir namuose

Kelias į virtuvės pasaulį Algirdui Matačiūnui (43 m.) prasidėjo jau 2010 metais.

A.Matačiūnas primena dar vieną žuvies ruošimo būdą, kurį puikiai žinojo mūsų protėviai.<br>Lrytas.lt koliažas.
A.Matačiūnas primena dar vieną žuvies ruošimo būdą, kurį puikiai žinojo mūsų protėviai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Otas su karamelizuotais burokėliais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Otas su karamelizuotais burokėliais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Otas su karamelizuotais burokėliais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Otas su karamelizuotais burokėliais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 9, 2024, 1:44 PM

Iš pradžių užsienyje tik plaudavo indus, vėliau mokėsi Vestminsterio koledže.

Dabar jis jau yra virtuvės vadovas ir kartu su restorano „Atradimai“ virėju šefu Antonu Mickelevičiumi kiekvieną mėnesį aptaria valgiaraštį, įtraukdami į jį tokius tradicinius patiekalus kaip barščiai su jautienos kukuliais, prie mėsos ir žuvies patiekalų pasiūlydami svečiams žiemos sezonui tinkančias ir nepelnytai užmirštas ropes, salierus, burokėlius.

Prie žuvies patiekalų tinka vyno ir grietinėlės padažas. Kad vynas nesutrauktų grietinėlės į varškę, reikia pirkti specialią kulinarinę grietinėlę, kurią galima kaitinti. Grietinėlė, kuri skirta kavai ar desertams, netinka.

Tiems, kurie domisi tvaria virtuve, kur siekiama neišmesti nė vieno maisto produkto, A.Matačiūnas primena dar vieną žuvies ruošimo būdą, kurį puikiai žinojo mūsų protėviai.

Kai paruošiame žuvies faršą, pavyzdžiui, iš lydekos ar karpio, galime jį sudėti į nuluptą žuvies odą ir virti ne vandenyje, o raugintų agurkų sūryme, – bus kosminio skonio. Tiesa, sūrymas neturi užvirti, nes žuvies faršas subyrėtų.

Tokia įdaryta žuvis bus ypatingo skonio – nei rūkyta, nei sūdyta, ją kaitinti puode reikės ant lėtos ugnies, kad įkaistų maždaug iki 96–97 laipsnių.

O šiandienai A.Matačiūnas siūlo išmėginti otą su karamelizuotais burokėliais.

Otas su karamelizuotais burokėliais

Reikės (vienai porcijai):

  • 150 g oto (plekšnės);
  • 1 saldžiosios bulvės;
  • 1 nedidelio burokėlio;
  • 1 kiaušinio baltymo;
  • 100 gramų akmens druskos;
  • 50 g šviežių ar šaldytų aviečių;
  • 1 v. š. medaus;
  • 1 v. š. balzaminio acto;
  • 10 g šalavijų;
  • apie 30 g sviesto;
  • šviežios citrinos sulčių;
  • truputį aliejaus žuviai kepti.

Kaip gaminti:

Išplakite kiaušinio baltymą ir sumaišykite su druska. Apvoliokite gauta mase burokėlį ir susukite į foliją.

Burokėlį ir saldžiąją bulvę, kuri apšlakstyta aliejumi ir taip pat įvyniota į foliją, kepkite apie valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Iškeptą saldžiąją bulvę nulupkite, sutrinkite su grietinėle ir 30 g sviesto, kol susidarys puri košė.

Ruoškite padažą – avietes, medų, balzaminį actą ir šalavijus virkite nedideliame puode (vandens nereikia), kol padažas pasidarys klampus. Į jį sudėkite dalį nulupto ir supjaustyto burokėlio.

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite truputį aliejaus ir kepkite žuvį. Pašlakstykite ją citrinos sultimis.

Dėkite į lėkštę košės iš saldžiosios bulvės, ant jos – žuvies kepsnį, papuoškite burokėlio gabalėliais. Pagardinkite likusiu padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.