Ikoniškieji kruasanai ir 5 priedai, kurie neabejotinai juos paskanins

Kruasanai – vienas populiariausių ir bene pigiausių kepinių pasaulyje, o jų, ko gero, rasime ant daugelio prancūzų pusryčių stalo: skaičiuojama, kad kiekvieną savaitę vien tik Prancūzijoje kruasanų suvalgoma apie 50 mln.

Klasikiniai kruasanai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Klasikiniai kruasanai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kruasanai su lašiša.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kruasanai su lašiša.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kruasanai su kumpiu ir sūriu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kruasanai su kumpiu ir sūriu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kruasanai su kriaušėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kruasanai su kriaušėmis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 1:37 PM

Ne veltui ten sausio 30-ąją švenčiama Nacionalinė kruasanų diena. Kadangi šie gardūs bei nebrangūs kepiniai dažnai atsiranda ir ant Lietuvos gyventojų stalų, kruasanų diena vis drąsiau leidžia šaknis ir mūsų šalyje.

Įdomu tai, kad kruasanas kilęs ne iš Prancūzijos, o Austrijos. Štrudelių ir kitų kepinių šalyje pusmėnulio formos pyragėliai buvo vadinami „kipferls“. Austrijos imperatoriaus dukra Marija Antuanetė, ištekėjusi už Prancūzijos karaliaus, paprašė į meniu įtraukti jos mėgstamą pyragą. Prancūzų kepėjai sukūrė įmantresnius „kipferls“ variantus, iš kurių ir gimė kruasanas. Tačiau dabartiniai kruasanai, kurių tešloje naudojamas sviestas, sukurti tik prieš kiek daugiau nei šimtmetį.

Nuo gaivių daržovių iki rūkytos lašišos: TOP 5 priedai jūsų kruasanams

Nors klasikiniams kruasanams reikia vos kelių ingredientų – miltų, sviesto, mielių ir kt., egzistuoja galybė priedų, kuriais galima paskaninti šį ikonišką gardumyną. „Lidl“ ekspertai siūlo išmėginti 5 nesudėtingus ir nebrangius receptus, kurie pamalonins jūsų gurmanišką potraukį prancūziškajai virtuvei, tam neišleidžiant krūvos pinigų ir puikiai tiks kruasanų dienai paminėti.

Kad ir kaip nuspręstumėte pagardinti kruasanus, svarbiausia taisyklė – jie turi būti kuo šviežesni. Jei įsigytų kruasanų nespėjote suvalgyti, atšviežinti juos galite lengvai sudrėkinę vandeniu, įvynioję į aliuminio foliją ir 5–10 minučių pašovę į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Et voilà – jūsų kruasanai kaip ką tik iš krosnies.

Mėgstantiems klasiką: kruasanai su kumpiu ir sūriu

Sočių pusryčių ar priešpiečių hitas – kruasanai su kumpiu ir sūriu. Juos galite skanauti tiek šiltus, tiek ir vėsius, o įdarui naudoti galite bet kurį mėgstamą kumpį ir sūrį.

Dviem skanautojams reikės:

  • 4 klasikinių kruasanų be įdaro;
  • 4–6 riekelių mėgstamo kumpio;
  • 4–6 bet kurio sūrio riekelėmis;
  • 4–6 „Iceberg“ salotos lapų;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Kruasanus įpjaukite išilgai, bet neperpjaukite. Lengvai atverskite, o vidinę pusę apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pabarstykite pipirais.

Ant vienos pusės uždėkite po kumpio ir sūrio riekelę, o ant kitos – „Iceberg“ salotos lapą. Suvožkite abi puses ir patiekite.

Sotiems priešpiečiams: rūkyta lašiša ir kreminiu sūriu paskaninti kruasanai

Mėgstantys dar ryškesnius skonius, gali išmėginti kruasanus su rūkyta lašiša ir kreminiu sūriu. Juos paruošti – dar paprasčiau.

Receptui reikės:

  • 4 klasikinių kruasanų be įdaro;
  • 200 g sūdytos arba rūkytos lašišų filė;
  • 200 g mėgstamo kreminio sūrio;
  • 4–6 „Iceberg“ salotos lapų;
  • 1 raudonojo svogūno;
  • žiupsnelio juodųjų pipirų;
  • šlakelio citrinos sulčių;
  • saujos petražolių, kitų prieskoninių žolelių.

Gaminimas:

Kruasanus perpjaukite pusiau ir atskirkite abi puses. Ištepkite jas kreminiu sūriu, pabarstykite juodaisiais pipirais.

Ant vienos kruasano pusės uždėkite „Iceberg“ salotos lapą, o ant kitos – suplėšytą lašišos filė. Apšlakstykite ją citrinos sultimis.

Supjaustykite svogūną žiedais ir sudėkite ant lašišos. Susmulkinkite petražoles, kitas mėgstamas prieskonines žoleles ir užberkite ant lašišos ir svogūnų.

Suvožkite abi kruasano puses ir skanaukite.

Lengvai ir skaniai: lietuviškumu spinduliuojantys kruasanai su šviežiomis daržovėmis

Be abejo, universaliuosius kruasanus pagardinti galima ne vien tik mėsa ar žuvimi, bet ir daržovėmis. Šįkart šį patiekalą Lietuvos vėliava nuspalvins ryškiaspalvės paprikos – jų reikės geltonos, žalios ir raudonos, o kerinčio sultingumo suteiks raudonskruosčiai pomidoriukai.

Reikės:

  • 4 klasikinių kruasanų be įdaro;
  • 1 saldžiosios geltonosios paprikos;
  • 1 saldžiosios žaliosios paprikos;
  • 1 saldžiosios raudonosios paprikos;
  • 300 g vynuoginių pomidorų;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus. Išilgai perpjaukite kruasanus ir lengvai paskrudinkite ant keptuvės.

Paskrudintas kruasano puseles apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Paprikas supjaustykite riekelėmis, pomidorą – skiltelėmis. Sudėkite daržoves ant vienos kruasano puselės ir pabarstykite druska bei pipirais. Sudėkite paprikas taip, kad gautumėte Lietuvos vėliavos spalvas: geltoną, žalią ir raudoną.

Suvožkite abi kruasano puseles ir patiekite.

Trokštantiems gaivos: agurkais ir varškės kremu paskaninti kruasanai

Nors iki vasaros – dar toli, jos skoniais galima mėgautis ištisus metus. Vasariškos gaivos jūsų pusryčiams suteiks agurkais ir varškės kremu paskaninti kruasanai.

Jiems reikės:

  • 4 klasikinių kruasanų be įdaro;
  • 1 ilgavaisio agurko;
  • 4–6 „Iceberg“ salotos lapų;
  • 2–3 skiltelių česnako;
  • 180 g pusriebės varškės;
  • 2–3 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Pirmiausia, paruoškite varškės kremą. Į dubenį sukrėskite varškę, įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir įspauskite česnako. Viską sumaišykite, kol gausite tirštos konsistencijos kremą.

Perpjaukite kruasanus išilgai ir ištepkite vidinę pusę paruoštu varškės kremu.

Agurką supjaustykite riekelėmis ir sudėkite ant vienos iš kruasano pusių. Ant viršaus uždėkite „Iceberg“ salotos lapų. Suvožkite abi kruasano puses ir paragaukite vasaros!

Desertui – kruasanai su kriaušėmis ir klevų sirupu

Ko gero, jau spėjote pasiskaninti savo pusryčius ar priešpiečius sočiais kruasanais. O jei pabandytumėte kažką desertiško ir be pridėtinio cukraus? Pavyzdžiui, kruasaną su kriaušėmis ir klevų sirupu?

Šiam gardumynui reikės:

  • 4 klasikinių kruasanų be įdaro;
  • 2 vidutinio dydžio kriaušių;
  • 150 g gliaudytų graikinių riešutų;
  • 4 v. š. klevų sirupo;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus. Išilgai perpjaukite kruasanus ir lengvai paskrudinkite ant keptuvės.

Kriaušes nulupkite ir supjaustykite pailgomis riekelėmis. Sudėkite jas ant vienos kruasano puselės.

Graikinius riešutus susmulkinkite ir suberkite ant sudėtų kriaušių riekelių. Viską apšlakstykite klevų sirupu ir suvožkite.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.