Pažvelkite į A. Smetonos mėgiamus grikius kitaip – pasigaminkite grikių suflė

Grikiai – regis, paprastas kasdienis maistas, kurį rekomenduojama valgyti ne tik pusryčiams. Iš šių kruopų galima ne tik košes išsivirti, bet ir blynus išsikepti, ar pasigaminti suflė. Būtent grikius ypač mėgo ir prezidentas Antanas Smetona.

Virtuvės šefas Artūras Rakauskas sako, kad A.Smetona mėgo tradicinės lietuviškos, dar kitaip vadinamos kaimiškos, virtuvės patiekalus.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Virtuvės šefas Artūras Rakauskas sako, kad A.Smetona mėgo tradicinės lietuviškos, dar kitaip vadinamos kaimiškos, virtuvės patiekalus.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grikių suflė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grikių suflė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šefas Artūras Rakauskas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šefas Artūras Rakauskas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grikių suflė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grikių suflė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 16, 2024, 3:48 PM

Šiemet minimos Antano Smetonos 150-osios gimimo ir 80-osios mirties metinės. Degustacijas „Kaip pas Smetonas prie stalo“ pristatantis Zyplių dvare įsikūrusio restorano „Kuchmistrai“ virtuvės šefas Artūras Rakauskas sako, kad A.Smetona mėgo tradicinės lietuviškos, dar kitaip vadinamos kaimiškos, virtuvės patiekalus.

„A.Smetona valgė paprastai, bet ne prastai. Tarpukaris tapo intensyvesnio lietuvių gastronominio raštingumo formavimosi laikotarpiu, kurį, paspartino Lietuvos valstybės atkūrimas ir Kauno tapimas jaunos valstybės sostine.

Tuo metu Kauno gastronominė kultūra buvo pakilime: virtuvėje naudoti Lietuvos kaime išauginti produktai, juos papildydavo „kolonialinės“ prekės, buvo remiamasi tautinių mažumų – vokiečių, žydų ilgamete kulinarine patirtimi.

Pavyzdžių buvo žvalgomasi į dvarišką, didžiąja dalimi įtakotą aukštosios virtuvės kūrėjos Prancūzijos, virtuvę. Kalbant apie iškilmingus, ypač valstybinės reikšmės renginius, buvo pasikliaujama būtent ja, tad net ir grikiai būdavo ruošiami prancūzišku stiliumi“, – pasakojo A.Rakauskas.

Anot kuchmistro, Lietuvos kaimas tais laikais maitino miestą, o grūdai buvo aukso vertės. A.Smetona mėgo ne tik grikius – valstybės vadovui buvo ruošiami patiekalai ir iš silkės, burokėlių, tik jie būdavo patiekiami aukštuomenės valgymo įpročius atitinkančiu stiliumi.

Tad kaip gi pasigaminti grikių suflė, kuchmistras A.Rakauskas dalinasi receptu.

Grikių suflė

Reikės:

  • 1 v. š. grikių;
  • 1 v. š. miltų;
  • 0,5 v. š. sviesto;
  • 100 ml pieno;
  • žiupsnelio tarkuoto kietojo sūrio;
  • 2 vnt kiaušinių;
  • druskos pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Grikius pakepiname ant keptuvės ir sutriname kavamale, juos persijojame per smulkų sietelį. Gautus grikių miltus sumaišome su kvietiniais miltais ir dar kartą persijojame.

Tuomet atskiriame kiaušinio baltymus nuo trynių. Trynius suplakame kartu su miltais ir druska iki kreminės masės.

Pieną kaitiname iki 90 laipsnių ir po truputį pilame į trynių masę pastoviai maišydami. Pieną reikia pilti lėtai, kad nepasidarytų kiaušinienė.

Gautą masę dedame ant silpnos kaitros ir kaitiname pastoviai maišydami iki kreminės, beveik standžios masės. Tuomet sudedame sūrį ir gerai išmaišome. Masę atvėsiname.

Kiaušinių baltymus išplakame iki standumo. Dedame 1/3 baltymų į atvėsintą masę ir sumaišome, tuomet sudedame likusius baltymus ir atsargiai įmaišome vienos pusės technika.

Keramikinius indelius aptepame sviestu iš vidaus, pabarstome miltais, pasukame taip kad miltai priliptų ir išpurtome likutį.

Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių.

Pilame suflė masę į paruoštus indelius beveik iki viršaus. Aplink nuvalome likutį, kad būtų švarūs kraštai prieš kepant.

Kepame orkaitėje 13–14 minučių. Valgyti reikia iš karto, kol ji puri, nes atvėsusi kiek nusileis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.