Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.

Batatų ir morkų sriuba.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Batatų ir morkų sriuba.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 9, 2024, 1:39 PM

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad batatai yra itin maistinga daržovė: joje daug skaidulų, mikroelementų, vitaminų C ir D, taip pat itin daug vitamino A, kuris ypač naudingas regėjimui, imunitetui ir odai.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad pirkėjai vis dažniau renkasi įvairesnes bulvių, kurias galima tituluoti kaip vienas pigiausių daržovių, rūšis.

Batatai rekomenduojami ir sunkių ligų varginamiems, ir sveikiems

Savo skoniu batatai artimesni ne bulvėms, bet morkoms, todėl patiekaluose su jomis itin dera. Tiek tradicinės bulvės, tiek batatai, dar vadinami saldžiosiomis bulvėmis turi daug panašumų, bet kai kuriais aspektais skiriasi.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad batatų maistine verte domimasi jau seniai ir yra nemažai jų naudą sveikatai nagrinėjančių tyrimų: „Japonijai priklausančioje Okinavos saloje, kurioje fiksuojama ilgiausia gyventojų gyvenimo trukmė pasaulyje, buvo atlikti tyrimai, siekiant išsiaiškinti to priežastį.

Įdomu tai, kad analizuojant šios salos gyventojų gyvensenos ypatumus, buvo atkreiptas dėmesys į jų mitybos racioną: pastebėta, kad jame vyrauja būtent batatai. Nors batatų nereikėtų laikyti stebuklinga daržove, tačiau juose išties gausu žmogaus organizmui būtinų medžiagų.“

Ekspertė pasakoja, jog batatai nuo savo giminaičių bulvių skiriasi gerokai didesniu betakarotenų kiekiu: „Batatuose randama betakarotenų – rausvai oranžinių pigmentų – suteikiančių šiai daržovei ne tik nuostabią spalvą, bet ir vitaminą A, reikalingą ląstelių augimui bei regai.

Batatuose yra ir antioksidantų, skaidulų bei angliavandenių. Dėl lėtinį uždegimą mažinančių medžiagų, gausiai randamų šiose daržovėse, jas patariama valgyti cukrinio diabeto, vėžio, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų varginamiems ar norintiems šių sveikatos sutrikimų išvengti žmonėms.

Batatai taip pat įvardijami ir kaip puikus vitamino C bei kalio šaltinis. Tai – išties maistingas ir vertingas produktas, kuris turėtų rasti savo vietą mūsų mityboje.“

Nuo garnyro iki deserto

Batatai tokie universalūs, kad juos galime naudoti ne tik kaip priedą prie mėsos ar žuvies, dėti į troškinius ir sriubas, bet ir gardinti jais įvairius desertus.

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad per akciją pigiau nusipirkus batatų ir išsikepus orkaitėje arba išsivirus, juos galima iki tyrės konsistencijos sutrinti ir porcijomis užšaldyti, o vėliau panaudoti įvairių patiekalų gamybai:

„Pats paprasčiausias desertas su batatais būtų visų mėgstamas braunis – tereikia į virtų batatų tyrę įmaišyti šiek tiek kakavos ir tirpinto šokolado, supilti masę į formą ir pašaldyti šaldytuve.“

Ekspertė pastebi, kad pirkėjai į krepšelius deda ne tik tradicines lietuviškas bulves, kurios yra pigiausios, bet ieško ir įdomesnių, skirtų tam tikriems patiekalams.

„Daugelyje šeimų mėgstamas pigus ir gardus patiekalas – bulviniai blynai, tad jei norite jų išsikepti iš šviežių šios veislės bulvių, reikėtų į jų tarkius įmaišyti senesnių bulvių arba pridėti šiek tiek krakmolo, miltų – taip jie bus tvirtesni“, – siūlo O.Suchočeva.

Kviečiame išsivirti gardžią batatų ir morkų sriubą – jei nusibodo trinta moliūgų sriuba, ši paįvairins jūsų racioną.

Batatų ir morkų sriuba

Patiekalui reikės:

  • 500 g supjaustytų batatų;
  • 300 g morkų, nuluptų ir supjaustytų gabalėliais;
  • 100 ml grietinėlės;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 vnt smulkiai supjaustytų svogūnų;
  • 2 vnt sutrintų česnako skiltelių;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių – pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200/220 laipsnių su ventiliatoriumi ir į didelę kepimo skardą sudėkite batatus, morkas, apšlakstykite 2 valgomaisiais šaukštais alyvuogių aliejaus ir gausiai pagardinkite prieskoniais.
  2. Kepkite daržoves orkaitėje 25–30 min. arba kol jos karamelizuosis ir suminkštės.
  3. Tuo tarpu į didelį gilų puodą įpilkite likusį 1 valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus ir ant vidutinio stiprumo ugnies pakepinkite 2 smulkiai supjaustytus svogūnus, kol jie suminkštės.
  4. Tada sudėkite 2 sutrintas česnako skilteles pakepinkite apie 1 minutę ir supilkite daržovių sultinį, pavirkite svogūnus ir česnakus dar 5–10 minučių.
  5. Kai apkeptos daržovės bus paruoštos, palikite jas šiek tiek atvėsti, tada sudėkite į puodą ir trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite 100 ml grietinėlės, įberkite dar šiek tiek prieskonių ir pašildykite.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.