Baltymų kupinas moliūgų troškinys pagal dietistę V. Kurpienę: nudžiuginsite visą šeimą

Esate pastebėję, kad bėgant laikui keičiasi moliūgų skonis, – pavasarį jie tampa saldesni? Taip atsitinka, nes sudėtiniai angliavandeniai palaipsniui virsta cukrais, tai atspindi ir skonis.

Dietistė V. Kurpienė teigia, jog moliūgų troškinį pasigaminti bus paprasta, bet labai skanu, tiks ir pietums į darbą įsidėti kitą dieną.<br>Lrytas.lt koliažas.
Dietistė V. Kurpienė teigia, jog moliūgų troškinį pasigaminti bus paprasta, bet labai skanu, tiks ir pietums į darbą įsidėti kitą dieną.<br>Lrytas.lt koliažas.
V. Kurpienė su moliūgų troškiniu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
V. Kurpienė su moliūgų troškiniu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Moliūgų troškinys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Moliūgų troškinys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vaida Kurpienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vaida Kurpienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vaida Kurpienė Dietistė, lektorė

Apr 17, 2024, 2:05 PM

Venkite moliūgus per ilgai virti ar troškinti, nes taip paruoštos daržovės pasisavinimas pagreitėja. Tuomet sotumas suvalgius mažesnis ir trumpesnis.

Pabandykite moliūgą pabarstyti kmynais arba (ir) kietuoju sūriu ir pakepti orkaitėje ar pagarinti, kad jis vos suminkštėtų, – taip bus išlaikyta daugiau vertingųjų medžiagų ir sotumo.

Moliūgą galite kepti orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje supjaustę pagaliukais – bus vietoj gruzdintų bulvyčių. Tokias labai mėgsta ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.

Kai kurios moliūgų rūšys, pavyzdžiui, muskatinis ir sviestinis, puikiai tinka salotoms, nereikia jų nei apvirti, nei apkepti.

Moliūgas dėl savo natūralaus saldumo ir kreminės tekstūros tinkamas ir desertams: pyragams, apkepams ir keksams gaminti. Įtarkuokite jo į blynus – suteiks gražios spalvos, natūralaus saldumo ir miltų reikės mažiau.

Moliūgų troškinį pagaminti paprasta, o taip skanu. Tokiu patiekalu nudžiuginsite ir pasotinsite visą šeimą. Tiks ir pietums į darbą įsidėti kitą dieną.

Troškinį darau su virtomis raudonosiomis ar baltosiomis pupelėmis arba pupomis. Pigiausias ir geriausias variantas – išmirkyti ir išsivirti daugiau, dalį pasilikti užtepėlėms ar sušaldyti.

Sausų pupelių kiekis skaičiuojamas taip: virtų kiekis dalinamas iš 2,5, tad jei tik tam kartui virsite, sausų pupelių reikės 270 g. Jei naudosite pagamintas, rinkitės virtas garuose. Raudonosios ypač vertingos dėl turimų antioksidantų kiekio.

Moliūgą nulupu, išskobiu ir supjaustau 3 cm gabalėliais. Naudojau visą sviestinį moliūgą (jis varpelio formos).

Moliūgų troškinys

Reikės:

  • 600–700 g virtų raudonųjų, baltųjų pupelių ar pupų;
  • 700 g moliūgo;
  • 700 ml ekologiško ar naminio daržovių arba kito sultinio;
  • 1 didelio baltojo svogūno;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1/4 a. š. aitriųjų arba saldžiųjų paprikų miltelių;
  • 1 v. š. pomidorų pastos;
  • ketvirtadalio žaliosios citrinos;
  • 1/2 a. š. ciberžolių;
  • 1 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Papildomai tiktų:

  • 1/2 a. š. čiobrelių, kuminų ar kmynų, kario prieskonių.

Pagardinti reikės:

  • 60 g šviežių kalendrų – būtinai! Kalendrų kotelių neišmeskite, juos susmulkinkite – puikiai tiks į salotas ar troškiniams, sriuboms, omletams.
  • Galima paskaninti grietine ar minkštu sojų varškės sūriu, sumaišytu su žaliąja citrina. Kremiškumas sustiprins valgymo malonumą.
  • Aitriųjų paprikų dribsnių tiems, kas nori aštriau.
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų – ypač gerai dera.

Gaminimas:

Puode ant vidutinės ir stiprios ugnies pakepinkite stambiai supjaustytą svogūną, susmulkintą česnaką, įpilkite 2 v. š. paruošto sultinio ir 1 v. š. aliejaus. Pakaitinkite apie 5 min., kol svogūnas ir česnakas lengvai pagels. Jei svyla, įpilkite dar sultinio.

Įmaišykite paprikų miltelius, ciberžoles ir pomidorų pastą. Dar patroškinkite apie 1 min.

Tuo metu įkaitinkite orkaitę, tinka kepimas garuose, temperatūra – apie 100 laipsnių. Užvirkite sultinį.

Į troškinimo formą suberkite moliūgą ir pupeles. Ant jų užpilkite užvirintą sultinį, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir supilkite keptuvės turinį.

Pašovę į orkaitę kepkite garuose 30 min., tada išjunkite ir orkaitėje dar palaikykite bent 10 min. Sekite moliūgo konsistenciją, jis turi likti nesutižęs.

Ištraukusi troškinį pilu grietinės ar beriu minkštos sojų varškės, gausiai pabarstau kalendrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.