Lapinius kopūstus dėl naudingų vitaminų ir mineralų gausos specialistai pataria valgyti aktyviai sportuojantiems žmonėms.
Lapiniai kopūstai – nelepi daržovė, daržuose auganti iki pat šalnų. Todėl dabar – pats metas paruošti gardų ir sveiką užkandį – lapinių kopūstų fritatą.
Reikės:
8 kiaušinių
3 šaukštų tarkuoto geltonojo sūrio
¼ šakštelio druskos
¼ šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 vidutinio dydžio svogūno, susmulkinto
250g lapinio kopūsto (nuplėškite lapus nuo stiebo taip, kad neliktų jokių stambių kotų ir gyslų) stambiai pasmulkinto
1 česnako skiltelės, susmulkintos
Įkaitinkite orkaitę iki 220ºC, įjunkite viršutinį kaitinimo elementą.
Suplakite kiaušinius su druska, pipirais ir puse kiekio tarkuoto sūrio (1.5 šaukšto).
Įkaitinkite aliejų nepridegančioje keptuvėje. Sudėkite pjaustytus svogūnus ir kepinkite ant vidutinės ugnies, kol jie suminkštės, bet neparuduos (apie 5 minutes).
Dalimis dėkite lapinius kopūstus.Kitą porciją dėkite tik tada, kai pirmoji visai suminkštės, sukris.
Kepinkite tol, kol visiškai neliks skysčio. Pačioje pabaigoje sudėkite česnaką. Tada supilkite kiaušinių plakinį, pamaišykite, kad masė pasiskirstytų tolygiai, uždenkite keptuvę ir kepinkite, kol apačia iškeps, o viršus dar bus drėgnas ir minkštas.
Pabarstykite visą viršų likusiu sūriu ir pašaukite į orkaitę, į viršutinę dalį. Kepkite keletą minučių, kol sūris išsilydys ir viršus paruduos.
Išėmę iš orkaitės mentele atlipdykite fritatos kraštus ir atsargiai perkelkite ją įdidelę lėkštę.
Patiekite su mėgstamais padažais.