Kuris aliejus labiausiai tinka kepti?

„Paaiškinkite, kuris aliejus geriausiai tinka kepti, nes ant pakuotės nenurodyta. Gal galėtumėte išsamiau apibūdinti dažniausiai vartojamus aliejus: rapsų, saulėgrąžų ar alyvuogių?“ – pasiteiravo LRT Radijo klausytoja iš Tauragės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Feb 9, 2015, 12:55 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:53 PM

Sveikos mitybos tyrinėtoja Guoda Azguridienė teigia, kad atsakyti į klausimą, kuris aliejus tinkamas kepti, sudėtinga, nes ruošti maistą jį kepant apskritai yra nesveika.

„Jeigu kalbame apie aliejų, kaip vertingą produktą, visų pirma reikia pabrėžti, kad jis turi būti šalto spaudimo. Rafinuoti aliejai jokių vertingų medžiagų iš esmės neturi“, – tikina specialistė.

Jeigu vis dėl to norite kepti, G. Azguridienė rekomenduoja tam naudoti kokosų aliejų.

„Kokosų aliejus nebijo aukštos temperatūros ir taip greitai nesioksiduoja. Stabilus jis išlieka iki 180 laipsnių, tad jį puikiausiai galima naudoti kepti“, – tikina sveikos mitybos tyrinėtoja.

Kepti ji siūlo ir žemės riešutų bei kai kurių saulėgrąžų aliejus.

Rapsų, saulėgrąžų ar alyvuogių aliejai skiriasi pagal savo riebiųjų rūgščių sudėtį.

„Dietologai pabrėžia, kad mums reikalingos omega-3 riebalų rūgštys. Jų nė viename iš šių aliejų nėra. Jų gali pasitaikyti kai kuriuose rapsų aliejaus rūšyse, tačiau tai jau priklauso nuo rapsų“, – tvirtino G. Azguridienė. Pasak jos, dėl to reikia sekti gamintojo nurodytą informaciją.

Alyvuogių aliejus vertinamas dėl polifenolių, kurie vertingi širdžiai, kraujotakai ir visai širdies kraujagyslių sistemai.

„Saulėgrąžų aliejus turi omega-6 riebalų rūgščių, kurios taip pat yra nepakeičiamos. Bet tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus mitybos“, – aiškina pašnekovė.

Rapsų aliejus turi papildomą riziką dėl genetiškai modifikuotų organizmų, dėl to specialistė rekomenduoja rinktis ekologišką rapsų aliejų.

„Iš visų šių trijų paminėtų alyvuogių aliejus yra stabiliausias, mažiausiai bijo šviesos ir šilumos, tačiau kepti ant jo ilgai nerekomenduočiau“, – sakė G. Azguridienė.

Ji primena, kad kiekvienas aliejus, išskyrus kokosų aliejų, šildomas praranda savo gerąsias savybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.