Jūsų kepsniai ant žarijų – sausi ir kieti? Darote vieną klaidą

Šių metų gastronomijos tendencijos palankios lauke gamintam maistui, o vieni populiariausių patiekalų – ant grotelių kepta mėsa ar dešrelės. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos nariai pataria: jeigu norite pasimėgauti maistu, turėtumėte atkreipti dėmesį ne tik į marinatų receptus, bet ir mėsos rūšį, jos sveikumą, naujausias gaminimo būdų tendencijas, pasidomėti, ką siūlo mėsos kepimo ekspertai.

Šlakstydami kepsnį, atveriate poras, per kurias išgaruoja skystis, todėl kepsniai išsausėja.<br>123rf nuotr.
Šlakstydami kepsnį, atveriate poras, per kurias išgaruoja skystis, todėl kepsniai išsausėja.<br>123rf nuotr.
Norintiems gamtoje daugiau laiko praleisti su artimaisiais, o ne kepsnine, N.Ižganaitis siūlo išmėginti lėtą, bet didelės priežiūros nereikalaujantį mėsos paruošimo būdą – rūkymą.
Norintiems gamtoje daugiau laiko praleisti su artimaisiais, o ne kepsnine, N.Ižganaitis siūlo išmėginti lėtą, bet didelės priežiūros nereikalaujantį mėsos paruošimo būdą – rūkymą.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 24, 2016, 9:32 AM, atnaujinta May 24, 2017, 12:01 PM

„Mėsos kepimo ant ugnies tendencijos po truputį keičiasi – anksčiau išvykus į gamtą visas veiksmas sukdavosi aplink kepsninę ir pagrindinis rūpestis būdavo stebėti, kaip kepa mėsa, – pastebėjo barbekiu asociacijos narys Nerijus Ižganaitis. – Dabar žmonės linkę rinktis arba greitai kepančią mėsą, pavyzdžiui, vištieną, arba kepimo būdą, nereikalaujantį nuolatinės priežiūros ir kepsnio vartymo.

Ne mažiau svarbus ir sveikumo faktorius – žmonės linkę rinktis neriebią, lengvai virškinamą mėsą, stebi, kad ši nebūtų apdegusi ar prisisunkusi riebaus marinato.“

Vietoje majonezo – žolelių marinatas

Žinovai atkreipia dėmesį, kad kepant galvijų mėsą, ją būtinai reikėtų brandinti, nes dėl šviežių baltymų gali apsunkti virškinimas, sustoti skrandis ar prasidėti jo skausmai.

Kiek kitaip yra su vištiena – ją organizmas lengvai skaido, tad šios mėsos nebūtina ilgai marinuoti.

Patariama išmėginti natūralius, pavyzdžiui, vaisių, uogų, daržovių ar žolelių marinatus. Vištienos skonį puikiai atskleidžia paprikos, šaltalankiai, apelsinai, mėlynės, bruknės ar citrinos – taip marinuotos ir kepimui paruoštos mėsos galima įsigyti ir parduotuvėje.

Svarbu, kad marinatas būtų pagamintas uogų, vaisių ar žolelių pagrindu, o ne majonezo, taip pat kad jame nebūtų nerekomenduotinų vartoti maisto priedų.

Kepsninė tinka ir mėsai rūkyti

Norintiems gamtoje daugiau laiko praleisti su artimaisiais, o ne kepsnine, N.Ižganaitis siūlo išmėginti lėtą, bet didelės priežiūros nereikalaujantį mėsos paruošimo būdą – rūkymą. Jis puikiai tinka tiek vištienai, tiek kitai mėsai.

Tereikia specializuotoje parduotuvėje įsigyti kedro, vyšnios, obels ar kito medžio drožlių, kurios buvo brandintos, pavyzdžiui, viskyje, ir nedidelėje 90–100 laipsnių temperatūroje leisti mėsai lėtai rūkti.

Eksperto teigimu, procesas ilgas, galintis trukti 3 ar 4 valandas, nes mėsą reikia tinkamai iškepti, tačiau laukti verta – malonus kvapas įsigeria į mėsą ir suteikia jai įdomaus skonio.

Pasak N.Ižganaičio, rūkant mėsą, nereikėtų specialiai didinti sultingumo – net ir ilgai kepama mėsa bus traški išorėje ir sultinga viduje.

Dažna kepėjų klaida

Žinovas pataria vengti dažnai pasitaikančios klaidos: „Nepatyrę kepėjai mano, kad kepimo metu mėsą šlakstydami alumi ar kitais skysčiais neleis jai išdžiūti ir sukietėti, tačiau iš tiesų vyksta atvirkštinis procesas. Šlakstydami kepsnį, atveriate poras, per kurias išgaruoja skystis, todėl greičiausiai liksite nusivylę rezultatu“.

Kad kepsnys neišsausėtų, derėtų pasirūpinti ir temperatūra – kepant neturėtų būti nei atviros liepsnos, nei pernelyg didelės žarijų kaitros.

Anot N.Ižganaičio, ne tik kepimo būdas ar marinatas, bet ir pats grilis yra svarbus gaminant maistą. Įprastus metalinius grilius ar šašlykines po truputį išstumia tendencija mėsą kepti keraminėje kepsninėje. Jų populiarumą lemia ne tik mažesnės anglies ar medžio sąnaudos, bet ir universalumas – keraminėje kepsninėje galima kepti, rūkyti ar troškinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.