Išsikepkite kepsnį ant žarijų taip, kaip dar nesate to darę

Ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties šventė – viena gražiausių ir prasmingiausių švenčių vasarą. Tačiau kokios Joninės be iškylos gamtoje, kvapnių ant laužo ar grilio keptų kepsnių, bulvyčių ar kitų patiekalų?!

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
H.Bovševič.<br>Organizatorių nuotr.
H.Bovševič.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
J.Kaminskas.<br>Organizatorių nuotr.
J.Kaminskas.<br>Organizatorių nuotr.
Desertas formelėse.<br>Organizatorių nuotr.
Desertas formelėse.<br>Organizatorių nuotr.
Desertas formelėse.<br>Organizatorių nuotr.
Desertas formelėse.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 23, 2016, 11:10 AM, atnaujinta May 20, 2017, 9:48 PM

Apie tai, kokios mados vyrauja, ką skaniai ir greitai pasigaminti, pasakoja žinomi grilio meistrai Juozas Kaminskas ir Halina Bovševič.

Grilio meistrai pastebi, kad jeigu anksčiau buvome įpratę kepti pipirinį ar majoneze marinuotą šašlyką, vištienos sparnelius ar blauzdeles, tai šiandien gaminame visą vakarienę!

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas teigė, kad renginiuose, kuriuose dalyvauja daugiau svečių, vis dažniau tenka kepti ne tik įvairius kepsnius, daržoves, bulvytes. Grįžta mada kepti visą paukštį ar gyvūną.

„Pati naujausia šių metų grilio tendencija – kepti kuo didesnį kepinį: visą viščiuką, kalakutą, ėriuką ar paršelį, – pasakoja dešimtį metų gyvuojančios asociacijos prezidentas. – Nors viso paukščio ar gyvūno kepimas atima laiko, svečius tikrai nustebinsite.“

J.Kaminsko teigimu, tam nebūtinai prireiks specialaus didelio uždaro grilio – galima kepti ir ant laužo. Iš medžio šakos pasiruoškite didelį iešmą, o kad per daug neišdegintumėte laužavietės, galite malkas kurti ant skardos.

Asociacijos prezidento teigimu, kepti galima ir žemėje įkastoje laužavietėje – net duobėje, išklojus ją lauže įkaitintais akmenimis ar skarda, ant kurios sudedamos anglys.

„Per Jonines išbandykite tokius kepimo būdus, kurių nesate bandę – tai bus staigmena ir jums, ir svečiams. Jei norite sultingo ir aromatingo kepino, apdenkite jį skarda ar grilio dangčiu, – patarimais dalinosi žinovas. – Ne kartą esu kepęs iškastoje duobėje, kurią uždengdavome, palikę nedidelį plyšį dūmams išeiti. Taip keptas paršelis būdavo itin sultingas.“

Pasak jo, paršelis, sveriantis nuo 5 iki 15 kg, kepa apie 9-10 val. Grilio profesionalai renginiuose kepa 35 kg ir daugiau sveriančius paršelius (kepti tarpinio – 15 – 35 kg svorio paršelį nepatartina, nes mėsa netinkama), tokio svorio kepa iki 12 val.

Kepant ant iešmo neuždengus kepsnio jis kepa ilgiau, o jei uždaruose griliuose ar lauko pečiuose – trumpiau.

Ėriukas, sveriantis apie 25 kg, kepa nuo 7-8 iki 10 val. – nelygu, ar uždarame, ar atvirame grilyje jį kepate. Galima kepti ir ėriuko išklotinę – ji iškeps pora valandų greičiau.

Grilio meistras pritaria, kad greičiausiai ir paprasčiausiai iškeps visas viščiukas. Jį galite užmarinuoti iš vakaro, arba nusipirkti jau marinuotą.

Kepant viščiuką ant grilio jį reikėtų užmauti ant specialaus kūgio formos stovelio iš vielos, kuriame įsistato ir indas su skysčiu: jame gali būti išspaustos citrinos su prieskoninėmis žolelėmis, galima pilti alų, vyną. Kas mėgsta, gali įpilti šlakelį brendžio. Jei neturite tokio stovelio, galite naudoti nupjautą alaus skardinę ar butelį. Svarbiausia, kad kepant viščiuką, skystis garuotų, suteikdamas jam ir aromato, ir sultingumo.

Taip kepamas viščiukas iškepa per 1 val. Grilio meistras pataria, kad viščiuko kepimo laiką paprasta paskaičiuoti – 1 kg – 1 val. Taigi, jei viščiukas sveria 1,8 kg svorio – jis keps iki 2 val. Uždarame grilyje viščiukas iškeps pusvalandžiu greičiau. Tiesa, kepdami uždarame grilyje, kuriame reguliuojama temperatūra, iš pradžių nustatykite aukštesnę temperatūrą – 120 – 160 laipsnių, vėliau mažinkite. Jei neturite tokio grilio ir kepate ant paprastos kepsninės, galite pasiruošti gaubtą iš folijos.

Jei nuspręsite kepti ėriuką ar paršelį, jį reikėtų marinuoti ilgiau arba naudoti virtuvės šefų dažnai naudojamą būdą – marinatą sušvirkšti specialiu kulinariniu švirkštu į mėsą. Tuomet ji bus ir skani, ir sultinga.

Jei neturite galimybės kepti viso paukščio ar gyvūno, ant laužo kepkite pamėgtas mėsos ar paukštienos dalis.

„Aš pats Joninėms dažniausiai kepu sprandinę, kurią įtrinu pipirais, druska, supjaustau nestorais gabaliukais. Taip paruošta ji greičiau iškepta. Taip pat mėgstu kepti įvairias vištienos dalis, kurias stengiuosi paruošti skirtinguose marinatuose, kad svečiai galėtų paragauti įvairių skonių.

Vištiena puikiai įsisavina skonius, todėl ją marinuoti galima ir prieš pat šventę, – pasakojo J.Kaminskas. – Kepdamas ant kepsninės, ant to paties iešmo mėsos ir daržovių neveriu, apskritai stengiuosi daržoves kepti atskirai. Na, o bulves – seniai įprastu būdu: suvynioju į foliją ir padedu ant žarijų.“

Prie mėsos ar paukštienos tinka kepti baklažanai, cukinijos, paprika, pomidorai, joms paįvairinti grilio meistras dažnai parenka ir svogūnų ar česnakų galvutes.

Pasakodamas apie įvairius grilius bei populiarėjančius vienkartinius grilius J.Kaminskas ragina nepamiršti ir saugumo: kepti reikėtų tik tam skirtose vietose. Laužavietę apjuosti akmenukais, stengtis nekepti arti miško, sausų medžių, žolės.

Vakarui vainikuoti ant grilio galite iškepti ir desertus. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Halina Bovševič pasakoja, kad desertų, kuriuos galima gaminti ant laužo ar grilio, tikrai labai didelė įvairovė, tik reikia daugiau improvizuoti.

„Ant laužo ar grilio galima kepti ir trupininius desertus, ir zefyrus ar įdarytus vaisius, – pasakoja grilio meistrė. – Na, o patys paprasčiausi desertai – vaisių ir zefyrų vėrinukai, kurie greitai iškepa virš lengvai rusenančių žarijų, tad iškepsite po kepsnių likus nestipriai kaitrai.“

Halina Bovševič siūlo patį paprasčiausią trupininio grilio deserto receptą: „Paimkite pačius paprasčiausius sausainius, juos sutrupinkite, sumaišykite su gabalėliu sviesto. Paruoštą masę įdėkite į iš folijos pagamintą keksiukų formelę arba į tokį patį padėkliuką. Ant viršaus galite uždėti uogienės ar trintų vaisių, taip pat – zefyrų. Kepkite ant lengvos ugnies ar rusenančių žarijų apie 15 min. Per tą laiką išsilydys sviestas ir išburks sausainių trupiniai, lengvai aplieti trintomis uogomis ar uogiene. Iškeptus pyragėlius galite papuošti mėtomis. Šiems pyragėliams iškepti puikiai tiks uždaras grilis, jei esate gamtoje, galite juos uždengti folijos lakštu,“ – pasakojo Halina.

Pasakodama apie zefyrus, Halina pataria rinktis specialiai kepti ant grilio skirtus zefyrus, jų dabar prekybos tinkluose galite rasti labai įvairių. Bet tiks ir tradiciniai zefyrai. Jei gaminsite vėrinukus – verkite ant medinio iešmelio braškę, melioną ir zefyrą, tada vėl kartokite tokia pačia tvarka. Vėrinukus kepkite ne ilgiau kaip 5 min., nes zefyras turi lengvai apskrusti, bet neišsilydyti. Tokį vėrinuką galite uždėti ant vaflio ir aplieti trintomis uogomis ar užpurkšti grietinėlės, galite naudoti ir jau paruoštus padažus: karamelinį, šokolado, vaisių ir pan.

Įdarytam desertui, kepamam ant grilio, geriausiai tiks persikas, kriaušė, o įdaryti galite viskuo, ką turite: varške, uogų džemu su trupintais sausainiais ar kitais produktais. Grilyje galima kepti ir pačius paprasčiausiu keksiukus, kuriems paruošti tereikės miltų mišinio, vandens ir aliejaus. Juos kepkite specialiose folijos formelėse.

Po gardžios ant grilio pagamintos vakarienės Jūsų laukia ilga ir nuotaikinga Joninių naktis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.