Profesionalai atskleidė, kokias klaidas virtuvėje daro visi mėgėjai

Profesionalūs šefai pasidalijo savo neįkainojamomis žiniomis, kurias sukaupė daugybę metų sunkiai triūsdami virtuvėje.

 Neįgudę virėjai virtuvėje padaro daugybę klaidų, taip sugadindami maistą. <br> 123rf.com nuotr.
 Neįgudę virėjai virtuvėje padaro daugybę klaidų, taip sugadindami maistą. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2017, 8:13 AM

Jie įvardijo pagrindines klaidas, kurias daro virėjai mėgėjai – pradedant per intensyviu patiekalo maišymu, baigiant kiekvieno ingrediento, įeinančio į patiekalo sudėtį, nepaskaninimu.

Savo asmenine patirtimi socialiniame tinkle „Reddit“ pasidalijo kone 6 tūkstančiai žmonių.

Taigi, kokias pagrindines klaidas darome savo virtuvėje ir kaip jų galėtume išvengti? Perskaitykite, jeigu norite nustebinti savo namiškius ar svečius kulinarine išmone.

Vienas iš šefų įspėjo, kad dažniausiai žmonės per daug maišo maistą keptuvėje.

„Kartais turite palikti tai ramybėje: mėsą, žuvį ar sultinį. Vien todėl, kad nuolat juos judinate, nereiškia, kad pagerinate maisto skonį“, – rašė šefas.

Kitas patarė: „Jeigu jaučiate, kad „ko nors trūksta“, greičiausiai, trūksta rūgštelės. Tai nebūtinai tinka bet kam, tačiau manau, kad dauguma žmonių tiesiog nesugalvoja įspausti šiek tiek citrinos sulčių, pavyzdžiui, į padažą ar sultinį. Tai padarius galite pajusti didžiulį skirtumą. Aš visada namie turiu šviežių citrinų, nes citrinų sultys buteliuke paprastai yra cheminis produktas“. 

Jeigu verdant į patiekalą reikia įpilti vyno, niekada nepilkite tokio, kurio nenorėtumėte ir šiaip gerti.

„Gamindami naudokite tikrą vyną! Pagrindinė taisyklė – niekada nenaudokite vyno, kurio nenorėtumėte išgerti. Dažnai, kai recepte yra nuodyta naudoti vyną, žmonės naudoja pigiausią vyną virimui. Nebūkite vienu iš jų. Naudokite gerą vyną. Tai, kas liko, galėsite išgerti pietų metu. Beje, taip elgdamiesi labai sužavėsite savo mylimą asmenį“, – pajuokavo šefas.

Kitas virtuvės profesionalas, pateikė net kelis patarimus, kaip teisingai elgtis virtuvėje. Pavyzdžiui, būtinai paragaukite tai, ką pagaminote, prieš patiekdami į stalą. Niekada nedėkite gerų indų į indaplovę, bet plaukite juos rankomis. Taip pat neišmeskite nuo kumpio nupjautų riebalų – jie pravers gaminant įvairus patiekalus. 

Dar vienas šefas patarė po pjaustymo lentele pasidėti rankšluostėlį, kad ji nenuslystų nuo stalo paviršiaus.

Kitas profesionalas siūlė gaminant maistą dėti lygiai tiek produktų, kiek nurodyta recepte. 

„Jeigu parašyta „1 arbatinis šaukštelis“, reiškia „1 arbatinis šaukštelis“, o ne „maždaug 1 arbatinis šaukštelis“. Kepimas reikalauja tikslumo, kitaip galutinis produktas gali nebūti toks, kokio tikėjotės“, – citavo šefą interneto portalas „Daily Mail“.

Į daugybės patiekalų sudėtį įeina ir svogūnai, ir česnakai. Tačiau vienas šefas įspėjo nekepti jų drauge – česnakui apkepti užtenka daugiausiai minutės.

O dviem „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanoto restorano šefas patarė druską dėti įsibėgėjus virimo procesui, ne tik pačioje virimo pradžioje ar pačioje pabaigoje.

Dar vienas patarimas – prieskoniuoti kiekvieną ingredientą, kuris įeina į patiekalo sudėtį: daržovę, mėsą, padažą, o ne visą patiekalą jam jau baigiant virti.

„Jeigu nesate tikri, kiek prieskonių naudoti, tiesiog dėkite juos mažomis porcijomis ir ragaukite“, – teigė profesionalas.

Gal ir atrodo akivaizdu, bet vienas šefas patarė visus patiekalo ingredientus supjaustyti prieš pradedant gaminti. Iš anksto pasiruošus gaminti bus kur kas lengviau.

Kitas geras patarimas – prilaikyti pjaustomą patiekalą užlenktais pirštais, peilį laikant ties pirštų krumpliais ir nepakeliant jo nuo lentelės pjaustymo metu. Pirštai jums už tai padėkos.

Dar vienas geras patarimas – prieš dedant daržoves į padažą, patroškinkite jas. 

„Nedėkite žalių svogūnų į užvirusį pomidorų padažą, tikėdamiesi, kad bus skanu. Be to, daugybė atsitiktinių prieskonių gali sugadinti patiekalą. Prieš juos naudodami, išsiaiškinkite, kas tai ir kam šie prieskoniai yra skirti“, – rašė šefas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.