D. Praspaliauskas pasidalijo paprasta gudrybe, kaip iškepti kalėdinį paukštį

Gera arbata, „Matjes“ silkė ir šokoladinis pyragas yra tie trys dalykai, be kurių Kalėdų neįsivaizduoja vienu geriausių Lietuvoje šefų pripažintas Deivydas Praspaliauskas.

 Prie paukštienos, anot šefo, ypač tinka uogos.<br> 123rf.com nuotr.
 Prie paukštienos, anot šefo, ypač tinka uogos.<br> 123rf.com nuotr.
Vienu geriausių Lietuvos šefų tituliuojamas Deivydas Praspaliauskas dažnai Kalėdas pasitinka ne Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vienu geriausių Lietuvos šefų tituliuojamas Deivydas Praspaliauskas dažnai Kalėdas pasitinka ne Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 20, 2017, 3:38 PM, atnaujinta Dec 18, 2018, 10:20 AM

Restorano „Amandus“ įkūrėjas D.Praspaliauskas pasakojo, kad kiekvienas šventes sutinka prie skirtingo švenčių stalo.

Kol kas jis pats savų kalėdinių tradicijų neturi, bet vylėsi, kad laikui bėgant jos atsiras.

Kartais šefas lieka Lietuvoje, o kartais vyksta į Daniją pas Lizzi ir Knudą Amandus – šeimą, kuri D.Praspaliauską globojo, kol šis studijavo kulinarijos mokslus Kopenhagoje ir kuriuos jis vadina savo daniškaisiais tėveliais.

Ir dabar jį teko kalbinti pakeliui į oro uostą, ruošiantis skristi į Daniją.

Daniškosios Kalėdų išvakarės skiriasi nuo lietuviškųjų Kūčių. Ten ant stalo dedama ne mums įprasta silkutė, bet mėsa.

Kaip į tokias Kūčias reaguoja iš katalikiško krašto kilęs Deivydas?

„Aš save laikau labiau protestantu. Neišsižadu katalikybės, bet man patinka į visą tai žiūrėti truputėlį iš aukščiau ir matyti viską šiek tiek kitokiomis spalvomis“, – šyptelėjo virtuvės virtuozas.

Nors pats kol kas nesukūrė tradicijos gaminti kalėdinius patiekalus, D.Praspaliauskas su „Skonio“ rubrikos skaitytojais pasidalijo puikiu ir paprastu patarimu, kaip būtų galima iškepti gardų kalėdinį paukštį, nesvarbu – žąsį, antį, kalakutą ar vištą.

Išsirinktą paukštį jis siūlė pamerkti į sūdytą vandenį ir palaikyti ten apie 12 valandų. Po to kokias 2–3 valandas kepti žemoje temperatūroje. Tik baigiant kepti įjungti gana aukštą kaitrą, kad paukštis gerai apskrustų.

Šefas žadėjo, kad taip paukštis turės traškią odelę, o mėsa bus minkšta.

Paklaustas apie garnyrą arba priedus, D.Praspaliauskas patarė naudoti rūgštesnes uogas.

„Uogos visą laiką yra fantastinis dalykas. Rūgštis ir gaiva puikiai dera prie paukštienos“, – neabejojo pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.