Aš lengvai suplanuoju pirkinius savaitei. Prieš pusę metų susirašiau savo šeimos meniu pagal kategorijas: sriubos, salotos, pagrindiniai, greitieji (pusfabrikačiai ir kit.), ilgieji (cepelinai ir kt.), desertai.
Kai kurie patiekalai – greitai paruošiami – jiems beveik visada turiu ingredientų namuose.
Kategorijos „pusryčiai“ sąraše neturiu, nes pusryčių meniu šeimoje nuobodokas dėl riboto laiko pusryčių gamybai. Patiekalai pietums ir vakarienei labai panašūs, tik du kartus dienoje to paties nevalgome. Man sumuštiniai – ne maistas.
Meniu sąrašą turiu mobiliajame telefone „ColorNote“ programėlėje. Sąrašą nuolat pildau. Prie kiekvieno gaminto patiekalo yra data, kada tai gaminau. 02 reiškia vasarį, 03 – kovą.
Kai planuoju meniu savaitei, žiūriu, kokio patiekalo kovo mėnesį dar negaminau ir prie jo užsirašau preliminarią gaminimo datą. Pirmiau planuoju ir gaminu maistą iš tų produktų, kurie greičiau genda. Kartais prireikia šaldiklio paslaugų.
Į parduotuvę eina vyras ir perka vadovaudamasis įrašais kitoje mūsų bendrai naudojamoje programėlėje „Keep“.
Tarkim, šiandien pabaigiau ryžius, paimu telefoną ir įrašau „ryžiai“ (labai noriai tai padaro ir vaikai), kad paskui nepamirščiau.
Čia tokiems produktams, kurių noriu visada turėti namuose, nes jie gana ilgai negenda – aliejus, kruopos, marinuoti, konservuoti dalykai, riešutai, džiovinti vaisiai, prieskoniai ir panašūs produktai.
Šios atsargos išgelbėja, jei suplanuoju per mažai patiekalų ir reikia kažką gaminti papildomai.
Kartu ten puikuojasi ir kitų pirkinių sąrašas: tualetinis popierius, šampūnas, muilas...
„Keep“ programėlėje visada yra punktas – vaisiai už gerą kainą. Planuodama pirkinius savaitei užrašau konkrečius produktus pagal „ColorNote“ pagalba sugalvotą meniu. Tai trunka apie 15 minučių. Prieš sudarant galutinį meniu dar galima pasižiūrėti internete jūsų mėgstamos parduotuvės nuolaidas.
Ši sistema man leidžia greitai suplanuoti pirkinius net tada, kai nėra įkvėpimo (moterims taip būna), užtikrinti, kad šeima valgytų įvairų maistą, ir išvengti sugedusių produktų išmetimo.
Iki šiol retai kada gamindavau tą patį patiekalą daugiau nei kartą per mėnesį. Dėl papildomų penkių pietų per savaitę kažkiek bandysiu praplėsti meniu arba teks pasitenkinti mažesne įvairove – viskas priklausys nuo įkvėpimo pertekliaus ar stygiaus.