Kulinarė pamokė, kaip išsivirti uogienės be cukraus: 3 receptai

Vasarai pasibaigus jos skonius norisi užkonservuoti stiklainiuose. Tad daugelio namuose dabar kvepia verdamomis uogienėmis, o šaldymo kameros pildomos vasaros gėrybėmis. 

Uogienės ir džemai gali būti vartojami racionui paįvairinti, tačiau jais reikėtų mėgautis saikingai. <br> 123rf nuotr.
Uogienės ir džemai gali būti vartojami racionui paįvairinti, tačiau jais reikėtų mėgautis saikingai. <br> 123rf nuotr.
E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Uogienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Uogienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Uogienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Uogienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 L.Barčaitė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 L.Barčaitė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 1, 2022, 8:44 AM, atnaujinta Sep 1, 2022, 8:45 AM

Nors gydytoja dietologė pataria uogas bei vaisius valgyti šviežius, svarbu pasirūpinti ir derliaus pertekliaus užkonservavimu, tad kulinarijos technologė dalijasi patarimais, kokiais būdais vaisius bei uogas geriausia paruošti ir kaip pasigaminti sveikatai palankesnę uogienę namuose.  

Daug būdų pakeisti cukrų

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dr. Editos Gavelienės, uogienės ir džemai gali būti vartojami racionui paįvairinti, tačiau jais reikėtų mėgautis saikingai. Pavyzdžiui, prie sekmadienio pusryčių į avižinę košę ar ant blynų uždėti arbatinį šaukštelį uogienės: „Nors pačios uogos bei vaisiai sveikatai yra palankūs, nepalanku tai, ko žmogus pats prideda į produktą. Kadangi jų gamybos metu naudojamas pridėtinis cukrus, reikėtų saikingai mėgautis tiek uogienėmis, tiek vaisių džemais.“

Gydytoja dietologė pažymi, jog vienas iš labiausiai produktų maistines savybes išsaugančių vaisių ir uogų konservavimo būdų yra šaldymas: „Taip išsaugoma daugiausia vitaminų, tik svarbu, kad į šaldomus vaisius ir uogas nepridėtume cukraus. Šaldyti rekomenduojama prinokusius, bet ne pernokusius vaisius bei uogas. Prinokusios uogos turi pektino, kuris yra natūralus tirštiklis, o sveikatai naudingas kaip skaidulinė medžiaga.“

Vis dėlto norintiems išsivirti uogienę E. Gavelienė pataria pabandyti vietoje cukraus naudoti natūralius saldiklius: „Vienas naudingesnių natūralių saldiklių, tinkančių uogienei gaminti, yra stevija. Tai natūralus saldiklis, gaminamas iš subtropiniuose ir tropiniuose kraštuose augančio augalo, priklausančio „Asteraceae“ šeimai.“

Paprasta pasigaminti namuose 

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, pagrindinė priežastis, dėl kurios verta gaminti naminę uogienę, yra ta, kad galite kontroliuoti ingredientus, kuriuos ketinate naudoti, taip pat pasigaminti sveikatai palankesnį variantą. 

„Dėl šios priežasties rekomenduoju visada perskaityti perkamos uogienės sudedamųjų dalių sąrašą, net jei renkatės ekologiškus produktus. Pavyzdžiui, jei uogienėje yra daug sudedamųjų dalių, o pirmoji iš jų nėra uogos arba vaisiai, tai nebus sveikatai palankus pasirinkimas“, – sako L.Barčaitė. 

Kulinarijos technologė pažymi, kad naminę uogienę tikrai paprasta pasigaminti, o uogas galima ne tik virti, bet ir trinti bei šaldyti. Tiesa, paruošus derlių žiemai, reikėtų atkreipti dėmesį ir į jo laikymą. Nevirtas uogienes rekomenduojama suvartoti per savaitę, o likusius indelius užsišaldyti.

Pirkėjai vertina lokalumą

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Sandros Čirės, parduotuvėse galima rasti įvairiausių rūšių uogienių bei džemų, kurie patiks tiek klasikinio skonio mėgėjams (braškių, aviečių, mėlynių, vyšnių ar miško uogų), tiek įdomesnių skonių ieškantiems pirkėjams: figų, gervuogių, imbiero džemo ar šaltalankių uogienės. 

„Kadangi pirkėjams šioje kategorijoje gana svarbus lokalumas, kokybė ir kaina, populiariausios išlieka Lietuvos gamintojų gaminamos uogienės ir mūsų privačios etiketės prekės.

Populiariausios yra aviečių bei braškių, tačiau tarp aukščiausių pardavimų rikiuojasi ir abrikosų, figų bei apelsinų džemai ir uogienės, vis dažniau vartojamos su įvairiais sūriais bei užkandžiais“, – pasakoja S.Čirė. 

Ieškantiems sveikatai palankesnių alternatyvų prekybos tinklo kategorijos vadovė siūlo rinktis iš prekyboje esančių ekologiškų uogienių ar pridėtinio cukraus neturinčių uogienių bei džemų. 

Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į uogienių bei džemų galiojimo laiką: „Uogienes namuose reikėtų laikyti taip, kaip yra nurodyta ant gamintojo pakuotės, o atidarytus stiklainius geriausia įdėti į šaldytuvą ir suvartoti per gamintojo nurodytą laiką.“

Kulinarijos technologė kviečia pasigaminti gardžių vasara kvepiančių uogienių. 

Gervuogių uogienė su stevija

Uogienei reikės: 

  • 8 puodelių šviežių gervuogių;
  • skystos stevijos pagal skonį;
  • 2 šaukštų citrinos sulčių. 

Kaip gaminti 

Uogas lengvai nuplaukite ir sudėkite į didelį puodą. Šiek tiek patrinkite jas trintuvu arba šakute. Įlašinkite citrinos ir užvirinkite.

Virimą sumažinkite iki vidutinio silpnumo ir palaikykite lengvą burbuliavimą, kol skystis išvirs iki norimo tirštumo.

Sutrinkite uogas, kol taps panašesnės į uogienę, ir pagal skonį pradėkite dėti skystą steviją. Įdėkite kelis pilnus lašus, gerai išmaišykite ir paragaukite. Kai kurios uogos yra saldesnės už kitas, jų kiekis gali labai skirtis, todėl toliau pilkite steviją, kol jums bus pakankamai saldu.

Patarimas: Šią uogienę sunaudokite per savaitę ir laikykite šaldytuve arba užšaldykite daugiau indelių, kad galėtumėte skanauti visus metus.

Skanaus!

Slyvų uogienė be cukraus

Uogienei reikės:

  • 2 kg slyvų;
  • pusės puodelio vandens;
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
  • trečdalio arbatinio šaukštelio stevijos.

Kaip gaminti

Nuplaukite ir nusausinkite slyvas, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus.

Į didelį puodą supilkite vandenį ir slyvas, uždenkite ir užvirinkite, retkarčiais pamaišykite.
Kai mišinys taps skystas, nuimkite dangtį.

Virkite ir dažnai maišykite, kol pasieksite norimą tirštumą, 30-90 min.

Įmaišykite citrinų sultis ir steviją.

Atvėsinkite, tada perpilkite į švarų stiklainį.

Laikykite šaldytuve iki 10 dienų arba užšaldykite.

Patarimas: Jei nemėgstate stevijos, galite jos nedėti. Šis slyvų uogienės be cukraus receptas puikiai tiks ir be jos.

Skanaus! 

Nevirta aviečių uogienė su ispaninio šalavijo sėklomis 

Uogienei reikės: 

  • 200 g šviežių aviečių;
  • 15 gramų šalavijų sėklų;
  • 1 šaukštelio saldiklio arba kelių šaukšelių medaus.

Kaip gaminti

Kai avietės bus gerai nuvalytos ir nusausintos, sudėkite jas į trintuvą ir sutrinkite. 

Į sutrintas avietes suberkite šalavijų sėklas, tada įberkite saldiklio pagal skonį.

Uždenkite dubenį ir palikite per naktį kambario temperatūroje, kad susidarytų želatinos konsistencija. 

Jei mėgstate, kad uogienė būtų su uogų gabaliukais, galite įdėti šviežių aviečių gabalėlių.

Baigę ruošti, supilkite aviečių ir šalavijų sėklų uogienę į stiklainį sandariu dangteliu ir laikykite šaldytuve, kad galėtumėte ja pagardinti skrebučius, jogurtus, vaisių salotas.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.