Patarė, kaip greičiau išvirti burokėlius: pravers viena gudrybė Apkepėlės receptas

Nors daugeliui marinuoti burokėliai vasarą asocijuojasi tik su šaltibarščiais, o žiemą – su „raudona“ mišraine ar barščiais, šią naudingą mūsų sveikatai daržovę galima panaudoti daug išradingiau. 

Virti burokėliai.<br>123rf nuotr.
Virti burokėliai.<br>123rf nuotr.
Virti burokėliai.<br>123rf nuotr.
Virti burokėliai.<br>123rf nuotr.
E.Gavelienė.
E.Gavelienė.
 Lina Barčaitė.
 Lina Barčaitė.
 Burokėlių, pomidorų ir bulvių apkepėlė.
 Burokėlių, pomidorų ir bulvių apkepėlė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-01-06 15:27

Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad burokėliai iš tiesų praturtina mūsų mitybą, todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų lėkštėse. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva norintiems išleisti mažiau pataria rinktis lietuviškus nefasuotus burokėlius, o norint sutaupyti laiko, galima įsigyti virtų, kuriuos panaudosite įvairiems patiekalams: nuo šokoladinių pyragų iki maltinukų su kruopomis. 

Vitaminų, mikroelementų ir skaidulų šaltinis

Vasarą stengiamės valgyti įvairiaspalves daržoves, žiemą spalvų ant mūsų stalo mažiau, tad dažniau nuspalvinkime savo lėkščių turinį tamsiai raudona burokėlių spalva. Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių, folio rūgšties, tokių mikroelementų, kaip kalis ir magnis, šiek tiek geležies, taip pat vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti.

„Norintys maitintis sveikiau dažnai be reikalo nusprendžia iš savo mitybos raciono išbraukti angliavandenius, nors jie yra būtina maistinė medžiaga. Tiesa, rafinuoti produktai (cukrus, aukščiausios rūšies kvietiniai miltai) nėra maistingi, jų racione gali ir nebūti, tačiau viso grūdo kruopos ir jų gaminiai, taip pat vaisiai ir daržovės yra reikalingi, tik reikia atsižvelgti į suvartojamą jų kiekį“, – pataria E. Gavelienė.

Pasak dietologės, morkos, bulvės, burokėliai turi nemažai angliavandenių (kur kas daugiau nei riebalų ar baltymų), tačiau šios daržovės kartu turi ir skaidulinių medžiagų, gausybę vitaminų, mineralinių medžiagų: „Tad tokie angliavandeniai būtinai turi atsirasti mūsų racione, o burokėliai iš tiesų jį praturtina ir gerokai nuskurdintų meniu, jei šią daržovę tiesiog išbrauktume iš savo maitinimosi plano. Tik verta nepamiršti, kad net ir labai vertingas produktas negali užtikrinti visų reikiamų maistinių medžiagų, todėl maitinkimės kuo įvairiau.“

Kaip išlaikyti namie nesuvytusius ir greitai išvirti

Burokėliai – pigi ir universali daržovė, tad pasitelkus fantaziją juos galima panaudoti gaminant įvairias salotas, sumuštinius ar kepinius, kurie praturtins mūsų skonio paletę.

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė renkantis burokėlius parduotuvėje siūlo imti vidutinio dydžio šakniavaisius, nes juos galima greičiau paruošti: „Yra viena gudrybė: norint juos greičiau išvirti, reikia burokėlius užvirti puode su vandeniu, tada jį nupilti ir vėl užpilti šaltu vandeniu. Taip jie greičiau suminkštės ir geriau išlaikys spalvą. Be to, burokėlius galima kepti ir orkaitėje, tereikia prieš tai atskirai suvynioti į foliją.“ 

Kaip ir visi šakniavaisiai, švieži burokėliai turi daug drėgmės, tad patartina juos laikyti vėsiai ir sausai – rūsyje arba šaldytuve, nes ilgiau šilumoje laikomos daržovės greitai suglemba ir praranda traškumą. 

„Į šaldytuvo daržovių skyrių sudėkite nuvalytus nuo žemių burokėlius, tik jų neplaukite. Kiekvieną šakniavaisį galite įsukti į foliją ar pergamentinį popierių. Jei turite išsivirę burokėlių ir matote, kad jų tikrai nesuvartosite, susmulkintus sudėkite į šaldymo maišelius ir užšaldykite. Nepatarčiau burokėlių laikyti šiltuose sandėliukuose ar rūsiuose – norint, kad jie gerai išsilaikytų, temperatūra ten turėtų būti vos keli laipsniai šilumos, be to, patalpa turėtų būti sausa“, – patarė O. Suchočeva.

„Rimi“ siūlo pasigaminti burokėlių, pomidorų ir bulvių apkepėlę – lengvas ir šildantis patiekalas tiks žiemos vakarienėms. 

Burokėlių, pomidorų ir bulvių apkepėlė

Patiekalui reikės: 

  • 500 g burokėlių;
  • 500 g bulvių;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 500 g slyvinių pomidorų;
  • 1 šaukšto čiobrelių;
  • 4 šaukštų lydyto sviesto (ghi);
  • 30 g fermentinio sūrio;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Burokėlius kruopščiai nuplaukite, suvyniokite į foliją. Sudėkite į kepimo skardą ir kepkite orkaitėje 1 val. 20 min. Leiskite visiškai atvėsti. Tada nuimkite foliją, nuskuskite ir supjaustykite burokėlius griežinėliais. Burokėlius galite išsikepti iš vakaro arba naudoti virtus.

Svogūnus apšlakstykite 1 šaukštu lydyto sviesto ir apibarstykite puse čiobrelių lapelių. Paskaninkite druska ir pipirais. Paruoštus svogūnus dėkite ant kepimo formos dugno.

Ant pjaustymo lentos pasiruoškite savotiškus daržovių suvožtinukus: griežinėlis skustos bulvės, burokėlio ir pomidoro – ir taip sudėliokite visas daržoves. Paskaninkite druska ir pipirais.

Kiekvieną suvožtinuką laikykite atskirai. Tuomet juos dėliokite eilute (arba ratu) paruoštoje kepimo formoje, kad jie šiek tiek gultų vienas ant kito. Apibarstykite likusiais čiobrelių lapeliais ir apšlakstykite 1 šaukštu sviesto. Sandariai uždenkite aliuminio folija. Būtų idealu, jeigu bulvės, burokėliai ir pomidorai būtų vienodo skersmens, tada daržovių griežinėliai išeitų lygūs ir būtų lengviau formuoti suvožtinukus.

Kepkite 30 min. Tada atidenkite, pašlakstykite likusiais 2 šaukštais sviesto ghi. Kepkite atidengtą dar apie 35 min., kol daržovės suminkštės, o pomidorai karamelizuosis. Prieš patiekdami šiek tiek atvėsinkite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.