Jei norite iškepti sultingą netikrą zuikį, pamirškite džiūvėsėlius: yra geresnis ingredientas

Netikras zuikis – toks universalus patiekalas, kad tinka tiek kasdieniam, tiek švenčių stalui. Jis mėgstamas ir paprastos darbo dienos pietums, vakarienei ar užkandžiui, ir, paruoštas įmantriau ar su įvairiais įdarais, – Velykų stalui.

 Netikras zuikis.<br> 123rf nuotr.
 Netikras zuikis.<br> 123rf nuotr.
 Netikras zuikis.<br> 123rf nuotr.
 Netikras zuikis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 4, 2023, 9:21 AM, atnaujinta Apr 4, 2023, 9:24 AM

Atrodytų, nėra nieko paprasčiau, nei paruošti ir iškepti netikrą zuikį – tereikia sumaišyti maltą mėsą, pagardinti prieskoniais, džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, į masę įkulti kiaušinį ar du – ir kepti.

Tiesą sakant, norint pagaminti drėgną, minkštą ir kvapnų maltos mėsos kepsnį, svarbios net smulkmenos.

Kad nesugadintumėte šventinio ar kasdienio patiekalo, sužinokite, ko geriau nedaryti.

Štai dažniausios klaidos, kurios daromos kepant netikrą zuikį.

1. Naudojate netinkamą maltą mėsą

Norint pasigaminti tobulą netikrą zuikį, reikia pradėti nuo tinkamos maltos mėsos. Galima rasti receptų, kurie siūlo naudoti pačią įvairiausią maltą mėsą – kalakutiena, jautieną, kiaulieną, veršieną ar vištieną.

Parduotuvėse galima įsigyti ir maltos maišytos – jautienos su kiauliena – mėsos. Bet net ir jį naudojant netikras zuikis gali būti sprangus, nepakankamai „mėsiškas“.

Liesa mėsa nėra geriausias pasirinkimas netikram zuikiui. Pavyzdžiui, kalakutiena yra labai sausa mėsa, kurioje labai mažai sočiųjų riebalų ir kartu – skonio. Jautienoje yra daugiau sočiųjų riebalų, tačiau ne tiek daug, o vien iš jos iškeptas maltos mėsos kepsnys vis viena būna sprangus.

Ingredientas, kuris užtikrins maltos mėsos kepsnio sultingumą ir skonį – tai kiauliena. Tai būtinas ingredientas, jeigu norite iškepti išties skanų netikrą zuikį. Kiaulienoje yra pakankamai riebalų, ji pasižymi ryškesniu skoniu, todėl ši mėsa turėtų sudaryti mažiausiai ketvirtadalį visos maltos mėsos mišinio.

2. Naudojate džiūvėsėlius

Ruošiant netikrą zuikį daugelis šeimininkių į masę deda piene išmirkytų maltų džiūvėsėlių ar batono riekę. Tačiau net ir juos naudojant netikras zuikis vis viena nebūna sultingas.

Užuot naudoję džiūvėsėlius pabandykite avižinius dribsnius. Avižiniai dribsniai geriau nei džiūvėsėliai sulaiko drėgmę maltos mėsos kepsnyje ir kartu padeda sutvirtinti kepsnio formą. Tai ideali rišamoji medžiaga, kurioje nėra glitimo arba gera alternatyva, kai trūksta džiūvėsėlių. Kadangi netikras zuikis iškepa gana greitai, geriausia naudoti greitai paruošiamus avižinius dribsnius.

Be tekstūros ir drėgmės, avižiniai dribsniai suteikia ir daugiau naudos sveikatai, negu džiūvėsėliai. Avižose yra nemažai skaidulų, kurios didina sotumo jausmą ir gali padidinti žarnyno floros įvairovę.

3. Į maltą mėsą nededate daržovių

Nors netikras zuikis – mėsiškas patiekalas, patartina jį praturtinti daržovėmis, kurios taip pat padės išvengti sausumo ir suteiks įvairesnės tekstūros.

Išbandykite klasikinę daržovių trijulę – į masę dėkite smulkiai pjaustytų svogūnų, salierų ir morkų. Norėdami daugiau spalvų žaismo įdėkite kubeliais pjaustytų paprikų.

Grybai yra dar vienas galimas priedas, kuris netikrą zuikį praturtins įvairesniais kvapais ir skoniu.

4. Į masę dedate žalias daržoves

Jei iki šiol per skubėjimą ar specialiai praleisdavote svarbų veiksmą – daržovių apkepimą, nustebsite pamatę, kaip tai viską keičia.

Žalios daržovės ir mėsa nesuderinami dėl kelių priežasčių. Žalios daržovės yra traškios, todėl į mėsą įdėjus stambesnių morkų ar salierų gabalų ir net kepant visą valandą, šio laiko neužteks, kad mėsos masėje esančios daržovės iki galo iškeptų ir suminkštėtų.

Daržoves iškepus prieš sudedant į mėsos masę, jos mėsai suteiks daugiau saldumo ir skonio, o taip pat – minkštumo.

5. Naudojate nepakankamai prieskonių

Maltos mėsos kepsnys gali būti beskonis, jeigu pagailėsite prieskoninių žolelių. Švieži kapoti šalavijai ar rozmarinai yra puikūs prieskoniai netikram zuikiui. Jei neturite šviežių žolelių, naudokite džiovintas.

Tačiau turėtumėte žinoti, kad džiovintos žolelės ir šviežios nėra lygiavertės. Šviežios žolelės yra silpnesnio skonio, todėl vieną šaukštą šviežių žolelių atstos vienas arbatinis šaukštelis džiovintų.

Be to, šviežios žolelės gali suteikti patiekalui spalvos ir gaivaus skonio prieš jį patiekiant, o džiovintas žoleles labiausiai naudinga įmaišyti patiekalo ruošimo pradžioje.

6. Nenaudojate drėgnumo suteikiančių ingredientų

Yra dar vienas raktas, kuris užtikrina tai, kad paruošite sultingą maltos mėsos kepsnį. Ir dėl jo jums nereikės nueiti toliau nei iki šaldytuvo. Į netikro zuikio masę įmaišykite porą šaukštų kečupo arba kepsnių padažo. Abu šie ingredientai yra klampūs, todėl neišgaruos iš kepamos mėsos.

Jei nebijote pikantiškesnio skonio, išbandykite sojų, Vorčesterio ar žuvų padažą – tokiu atveju dėkite mažiau druskos, kad nepersūdytumėte.

7. Kepate netinkamoje temperatūroje

Ideali orkaitės temperatūra mėsai kepti yra apie 180 laipsnių. Kepant mėsą aukštesnėje temperatūroje, drėgmė greičiau išgaruos, todėl kepsnys bus sausesnis.

Parengta pagal zergnet.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.