Maisto likučiai po Velykų: kaip juos išradingai panaudoti?

Nuvilnijus didžiausiai pavasario šventei – Velykoms – daugelis šeimininkių ir šeimininkų ima laužyti galvas, ką daryti su maisto likučiais. Kad nesuvalgytas šventinis maistas neatsidurtų šiukšliadėžėje, būtina pagalvoti apie jo panaudojimo būdus.

Velykų stalas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Velykų stalas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Škotiški kiaušiniai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Škotiški kiaušiniai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Pusryčių dubenėliai su kiaušiniais, avokadais ir lašiša.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Pusryčių dubenėliai su kiaušiniais, avokadais ir lašiša.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 1:38 PM

Pateikiame kelis naudingus patarimus ir porą receptų, kurie padės sumaniai išvengti produktų švaistymo.

„Tinkamai laikomas – šaldytuve ir sandariai uždarytas – maistas būna tinkamas vartoti bent kelias dienas po švenčių. Pirmiausia reikėtų pasistengti suvartoti greičiausiai gendančius produktus ir įsivertinti – galbūt dalį maisto galima užšaldyti?

Prireikus „gelbėti“ maisto produktus juos galima sėkmingai panaudoti naujo patiekalo gamybai“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Urbelytė.

Likučiai – naujiems patiekalams

Maisto likučius galima sėkmingai integruoti į kitus patiekalus, pavyzdžiui, nesuvalgytus margučius panaudoti įvairiausioms salotoms, užtepėlėms, tortilijų įdarui, pasigaminti įdarytus kiaušinius ar paskaninti šaltibarščius.

Atlikęs kumpis, kalakutiena ar keptos žąsies likučiai gali puikiai praversti gaminant sriubas, sultinius, troškinius, sumuštinius, mišraines. Jei po švenčių liko bulvių garnyro, maltos mėsos ir daržovių, galima pasigaminti Piemenų pyragą.

Įvairius gėrimų likučius rekomenduojama panaudoti mėsos marinatams ir padažams gaminti, likusį sūrį – pyragėlių įdarams ar užtepėlėms. Iš likusio šakočio, sausainių ar kitų saldėsių galima pasigaminti nauju skoniu nustebinsiantį tinginį.

„Norėdami sumažinti išmetamų mišrainių, salotų bei pagardų kiekį, visus skirtingus ingredientus pasiruoškite iš anksto, tačiau sumaišykite tik tiek, kiek tuo metu ketinate suvalgyti. Kartu sumaišyti produktai greičiau genda, o ir likusius atskirus ingredientus bus lengviau panaudoti naujiems patiekalams“, – sako M.Urbelytė.

Pasiūlykite išsinešti

Dažniausiai švęsti Velykų į savo namus kviečiantys žmonės per daug maisto pagamina norėdami palepinti artimuosius ir būti tikri, kad maisto niekas nepritrūks.

„Jei maisto po švenčių liko gerokai per daug, kitąmet stenkitės gaminti mažiau, jį pasiskaičiuokite porcijomis pagal atvyksiančių žmonių kiekį. Per šventes svarbu susitikti, bendrauti, kartu ragauti – bet ne persivalgyti.

Nebijokite likusio maisto pasiūlyti išsinešimui pas jus viešėjusiems artimiesiems, svečiams – galbūt kai kurie jį mielai priims“, – sako M.Urbelytė.

Receptai, padėsiantys suvartoti nuo Velykų likusius kiaušinius

Škotiški kiaušiniai

Dviem porcijoms jums reikės:

  • 500 g kiaulienos faršo;
  • 1 žalio kiaušinio;
  • 4 virtų kiaušinių;
  • 50 g džiūvėsėlių;
  • 1 svogūno;
  • druskos.

Gaminimas:

Į faršą įmuškite žalią kiaušinį, įberkite druskos ir norimų prieskonių, išmaišykite. Virtus kiaušinius nulupkite ir aplipinkite faršu. Gautus kukulius apvoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite keptuvėje. Tada dar 20 minučių kepkite 180 laipsnių orkaitėje.

Pusryčių dubenėliai su kiaušiniais, avokadais ir lašiša

Dviem porcijoms jums reikės (galite rinktis ir kitas po Velykų likusias daržoves):

  • 100 g grikių;
  • 50 g salotų;
  • 1 avokado;
  • 2 trumpavaisių agurkų;
  • 6–8 vyšninių pomidorų;
  • 6 ridikėlių;
  • 50 g rūkytos lašišos;
  • 2 virtų kiaušinių.

Gaminimas:

Grikių kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje arba užpilkite verdančiu vandeniu, pasūdykite ir uždengtame inde palikite pusvalandžiui, kol išbrinks. Į dubenėlius paskirstykite virtus grikius, žalių salotų lapelius. Avokadą perpjaukite perpus ir supjaustykite riekelėmis. Po pusę avokado dėkite į dubenėlius ant salotų.

Ant viršaus suberkite šiaudeliais pjaustytus agurkus, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, riekelėmis pjaustytus ridikėlius. Ant viršaus dėkite rūkytos lašišos riekeles ir perpus perpjautus virtus kiaušinius. Apiberkite žiupsniu druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir nedelsiant patiekite.

Prieš maisto švaistymą – ir prekybos centrai

Pasak tvarumo vadovės, su maisto švaistymu turi kovoti ne tik pavieniai vartotojai, bet ir maistą parduodantys prekybos centrai.

„Dėl šios priežasties stengiamės atsakingai planuoti maisto produktų užsakymus ir siekiame, kad liktų kuo mažiau likučių. Užsakinėdami prekes atsižvelgiame į pirkėjų poreikį – tai padeda sumažinti nurašomo maisto kiekį. Atidžiai sekame prekių galiojimo laiką ir artėjant maisto produktų tinkamumo vartoti pabaigai produktams taikome nuolaidą“, – pastebi M.Urbelytė.

Praėjusių metų vasarą prekybos tinklas pristatė su maisto švaistymu padedančią kovoti naujovę – „Geradarių maišelius“. Šiuose maišeliuose pirkėjai gali rasti netobulos išvaizdos, bet puikiai vartoti tinkamus šviežius vaisius ir daržoves.

Šiuos rinkinius pirkėjai gali įsigyti už žemesnę kainą nei įprastai. „Geradarių maišelius“ savo klientams pasiūlė dar 2016 metais Prancūzijoje, vėliau jie tapo populiarūs ir Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Austrijoje, Suomijoje, Švedijoje.

Siekdami mažinti švaistomo maisto kiekį bei remti socialiai pažeidžiamose grupėse esančius gyventojus, prekybos tinklas bendradarbiauja su „Maisto banku“ ir nuo 2018 metų reguliariai teikia paramą produktais iš visų parduotuvių bei logistikos centro.

„Šiam paramos ir labdaros fondui perduodamos dar tinkamos vartoti bakalėjos prekės, duonos gaminiai, taip pat įvairios kosmetikos ir higienos priemonės, kurių dėl įvairių priežasčių (pavyzdžiui, pažeistos pakuotės) prekybos tinklas nebegali parduoti. Šiai organizacijai taip pat padeda ir finansiškai – skiriame paramą produktų surinkimo, vežimo, paskirstymo kaštams padengti“, – priduria M.Urbelytė.

Kadangi ne visi nurašyti maisto produktai dar yra tinkami vartoti žmonėms, prekybos tinklas maisto švaistymą taip pat mažina bendradarbiaudamas su ūkininkais. Nuo 2018 metų gyvulių šėrimui perduoda gyvūnų pašarui vartoti tinkamus kepinius, dalį vaisių ir daržovių.

Visiškai nebetinkamus vartoti maisto produktus prekybos tinklas perduoda biodujas gaminantiems atliekų tvarkytojams.

Naujienų portalas lrytas.lt skaitytojams paruošė Velykų žaidimą. Žaiskite ir laimėkite Lrytas Premium prenumeratą!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.