Sužinokite, kodėl aliuminio folija blizga tik iš vienos pusės: skirtingi panaudojimo būdai

Ar kada nors esate susimąstę apie tai, kaip teisingai naudoti aliuminio foliją? Juk yra blizganti ir matinė pusė – kuri iš jų teisinga? Ir ar tai iš tikrųjų svarbu?

Aliuminio folija.<br>123rf nuotr.
Aliuminio folija.<br>123rf nuotr.
Rutuliukas iš aliuminio folijos.<br>123rf nuotr.
Rutuliukas iš aliuminio folijos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 14, 2024, 7:14 AM, atnaujinta Apr 15, 2024, 10:04 AM

Pasiaiškinkime, dėl ko aliuminio folija iš abiejų pusių atrodo skirtingai, ir panagrinėkime keletą kūrybiškų būdų, kaip ją panaudoti virtuvėje ir buityje.

Kodėl tik viena pusė?

Einame iškart prie atsakymo – nesvarbu, kurią aliuminio folijos pusę naudojate. Kaip teigia aliuminio folijos gamintojai, abi folijos puses galima naudoti tiems patiems tikslams.

O tam, kad suprastume, kodėl abi folijos pusės yra skirtingos, visų pirma reikia sužinoti, kaip ji yra gaminama. Skirtingi blizgesiai yra tiesioginis gamybos proceso rezultatas.

Norėdami pagaminti foliją, gamintojai išlydo aliuminį ir atšaldo jį į plokštes, vadinamais luitais. Tuomet šie lakštai daugybę kartų spaudžiami tarp velenų, kad būtų vis plonesni. Iki galutinio presavimo folija būna tokia plona, kad ją reikia dvigubinti, kad būtų galima išspausti per ritinius. Vėliau ji atskiriama ir suvyniojama į vamzdelius.

Išvynioję aliuminio foliją iš ritinio, pamatysite blizgančiąją pusę, kuri buvo suspausta per volelius, o matinė pusė atsiranda dėl to, kad folija spaudėsi pati prie savęs, kai buvo padvigubinta.

Vienintelis atvejis, kai abi pusės svarbios

Pirkdami aliuminio foliją rasite įvairių rūšių, tačiau verta išskirti vieną. Jos abi pusės iš tikrųjų skiriasi, tai – nelimpanti folija (ją reiktų turėti kepant patiekalus oro gruzdintuvėje).

Šios rūšies folija padengta tik iš vienos pusės, todėl maistas prie jos neprilimpa. Ją puikiai tinka naudoti sausainiams ar bet kam kitam kepti nenorint, kad priliptų prie folijos.

Įvairūs naudojimo būdai

Pateikiame keletą geriausių aliuminio folijos panaudojimo būdų, kurie gali jus nustebinti.

  • Ketaus keptuvių valymas. Niekas taip nelimpa, kaip maistas prie ketaus keptuvės! Aliuminio folijos rutuliuku galima švelniai nušveisti maisto gabaliukus, nepažeidžiant apdailos.
  • Sušvelninkite rudąjį cukrų. Suvyniokite rudojo cukraus gabalėlį į aliuminio foliją ir kepkite 300 laipsnių temperatūroje, kad cukrus taptų minkštesnis, puresnis ir puikiai tiktų prie įvairių patiekalų.
  • Folija išklokite puodą arba oro gruzdintuvę. Tai padarę greičiau susitvarkysite po gaminimo.
  • Poliruokite sidabrą. Į keptuvę, išklotą aliuminio folija, įpylus druskos ir karšto vandens, stebuklingai pašalinamas sidabro patamsėjimas.

Parengta pagal thekitchn.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.