„Žalgirio“ treneris M.Zubas: „Patekimą į kitą etapą norime atšvęsti namie“

Kol visa Europa stebisi Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkų žygiu tarptautinėje arenoje, sostinės klubo strategas Marekas Zubas neabejoja, kad komanda yra pajėgi patekti į Europos lygos grupių etapą. Treneris, prieš metus Lenkijos rinktinę iškeitęs į „Žalgirį“, tėvynėje liko nesuprastas, bet dabar sulaukė didelio pripažinimo ir pasiūlymų dirbti pajėgesniuose klubuose. Vis dėlto M.Zubas neketina palikti pamėgto Vilniaus ir pastaruosius du mėnesius vadina rojumi. Specialistas iš Lenkijos įsitikinęs kad Žalgiris gali tapti klubu, kuris kasmet rimtai pretenduotų į Europos turnyrų grupių etapus, tačiau įspėja, jog Lietuva privalo susitvarkyti futbolo infrastruktūrą.

Nors M.Zubui pirmą sezoną nepavyko atvesti „Žalgirio“ į Lietuvos A lygos čempionų sostą, antras sezonas jau dabar viršija lūkesčius.<br>zalgiris-vilnius.lt nuotr.
Nors M.Zubui pirmą sezoną nepavyko atvesti „Žalgirio“ į Lietuvos A lygos čempionų sostą, antras sezonas jau dabar viršija lūkesčius.<br>zalgiris-vilnius.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Gribauskas

Aug 22, 2013, 1:49 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:36 PM

M.Zubas 2012-ųjų rugpjūčio aštuntąją kalbėjosi su Lenkijos futbolo rinktinės vyriausiuoju treneriu Waldemaru Fornaliku, kai sulaukė skambučio iš Vilniaus. Vos šešias dienas vyriausiojo trenerio asistentu nacionalinėje komandoje dirbęs M.Zubas šokiravo W.Fornaliką pareiškimu, kad išvyksta dirbti į „Žalgirį“. Sprendimą jis priėmė spontaniškai, o pagrindinis motyvas buvo noras būti vyriausiuoju treneriu.

„Dabar, ypač po dvejų rungtynių su Poznanės „Lech“, daug žmonių man sako, kad aš padariau teisingai pasirinkdamas „Žalgirį“. Žinoma, dabar lengva taip kalbėti. Tačiau tai nebuvo lengva prieš metus, kai tie patys žmonės klausė: ką tu darai, tu išprotėjai. Nacionalinė komanda yra kažkas ypatingo kiekvieno trenerio karjeroje. Tokį šansą gali gauti tik kartą gyvenime. Tačiau kiekvienas treneris savo karjerą mato savaip. Aš nedvejojau nė akimirkos. Man buvo aišku, kad noriu būti vyriausiuoju treneriu“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė M.Zubas.

Nors M.Zubui pirmą sezoną nepavyko atvesti „Žalgirio“ į Lietuvos A lygos čempionų sostą, antras sezonas jau dabar viršija lūkesčius. Tai, kad „Žalgiris“ pirmauja A lygoje, nestebina nieko. Bet tokio įspūdingo pasirodymo Europos lygoje tikėjosi nedaug kas. M.Zubas birželį pareiškė, kad nori matyti „Žalgirį“ Europos lygoje ir rudenį. Dabar sostinės futbolininkams iki šio tikslo trūksta vos poros žingsnių.

„Jaučiuosi taip, tarsi dabar mes gyventume rojuje. Tačiau mes neturime laiko sustoti ir švęsti, nes negalime pamiršti pagrindinio savo tikslo – Lietuvos čempionato aukso. Europos lyga yra papildomas tikslas, bet niekas nežino, kur mūsų laukia pabaiga. Tai nuostabi patirtis žaidėjams. Dabar yra nuostabus laikas ir aš labai džiaugiuosi, kad sirgalių svajonė pildosi. Mums tai labai svarbu matyti juos pilname stadione“, - sakė treneris.

Nors Europos lygos rungtynėse stadiono tribūnos lūžta nuo žiūrovų, bet nacionalinėse pirmenybėse akis bado pustuštės tribūnos. M.Zubas įsitikinęs, kad A lyga gali tapti patrauklia preke, tačiau tam reikia infrastruktūros, kuri yra visko pagrindas ir pradžia. Turint gerą bazę lengviau auginti talentingus žaidėjus ir siekti aukštumų.

„Draugas iš Lenkijos manęs klausė: kokias turi darbo sąlygas Lietuvoje? Kiek klubas turi treniruočių aikščių? O mes juk neturime stadiono, daiktus laikome sportiniuose krepšiuose. Nuomojamės stadioną treniruotėms ir mačams. Nelengva, kai neturi namų, o savo kavos puodelio negali laikyti toje pačioje vietoje. Aš labai tikiuosi, kad šis sezonas atvers akis Lietuvos valdžiai, kuri gali pasirūpinti infrastruktūra“, - vylėsi jis.

Pats treneris dėl savo komandos daro viską, ką gali ir net daugiau. 49-erių futbolo specialistas treniruotėse ne retai išlieja ne mažiau prakaito nei dvigubai jaunesni jo auklėtiniai. Šie dažnai turi pasitempti, kad prilygtų buvusiam gynėjui. Anot M.Zubo, dalyvavimas pratybose jam padeda užmegzti glaudesnį ryšį su žaidėjais.

„Kai dirbi su paukščiais, pats turi bandyti juo tapti. Tas pats galioja ir aikštėje. Aš pats mėgstu žaisti futbolą, nes tai yra mano aistra. Be to, mano kūnas man tai leidžia. Stengiuosi dalyvauti treniruotėse ir kartais neatrodau jose taip jau blogai. Žinoma, tai yra puiki galimybė užmegzti kontaktą su žaidėjais. Smagu, kai galime pasivaržyti. Norint sukurti gerą komandą, trenerio ir žaidėjų santykiai yra svarbiausias dalykas“, - pasakojo treneris.

Futbolas – ne vienintelė M.Zubo aistra, bet beveik visi trenerio pomėgiai susiję su sportu, kuris yra ne tik darbas, tačiau ir pagrindinis laisvalaikio užsiėmimas.

„Visada stengiuosi surasti kelias laisvas valandas ir apsilankyti tokiose vietose kaip Belmontas ar Vingio parkas. Man labai patiko Trakuose. Tai – fantastiška vieta. Oras buvo nuostabus, tad išsinuomojau valtį, maudžiausi ežere. Mėgstu plaukioti. Žiemą mėgstu slidinėti, o ypač čiuožti snieglente. Tai mano žiemos aistra. Žaidžiu tenisą, kurį itin mėgstu. Stengiuosi laisvalaikį leisti aktyviai ir pamatyti Vilniaus apylinkes“, - šypsojosi M.Zubas.

M.Zubas nori padovanoti Vilniui dar vieną futbolo šventę, todėl yra patenkintas, kad Žalgiris pirmas rungtynes su „Salzburg“ žais Austrijoje. Patekimą į Europos lygos grupių etapą mums būtų geriausia atšvęsti namie, sako specialistas iš Lenkijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.