Tirono „Dinamo“ boso prisibijo ir kroatai, ir žalgirietis

Antradienio vakarą „Žalgirio“ futbolininkai Čempionų lygos atrankos atsakomosiose rungtynėse Vilniuje sieks revanšo už pralaimėjimą 0:2 Zagrebe „Dinamo“ klubui, kurį valdo šiurkščios Zdravko Mamičiaus rankos.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2014-07-22 17:18, atnaujinta 2018-02-11 19:33

Z.Mamičiaus pavardę dauguma Zagrebo „Dinamo“ aistruolių taria kaip keiksmažodį, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Privačiu žaisliuku futbolo komandą pavertęs 55 metų kroatas jau daugybę metų varo gerbėjus iš proto.

Savo valdymo metodais Z.Mamičius primena buvusį Kauno „Žalgirio“ ir „FBK Kauno“ savininką Vladimirą Romanovą.

Nuo 2003 metų „Dinamo“ šeimininkaujantis kroatas pakeitė per 15 trenerių, kol prie komandos vairo paskyrė savo brolį.

Dabar „Dinamo“ gerbėjai Z.Mamičių maišo su žemėmis, nors jis išgelbėjo „Dinamo“ klubą nuo bankroto.

Buvusios Jugoslavijos karo metais neaiškiais būdais suklestėjęs kroatas 2003 m. įkūrė naują komandą „Dinamo“ pavadinimu, į ją perkėlė buvusio legendinio Zagrebo klubo titulus ir žaidėjus, o skolas paliko senojoje ekipoje.

Atgaivinęs Zagrebo komandą jis pelnė beveik tris dešimtmečius gyvuojančios „Bad Blue Boys“ sirgalių grupės ir kitų „Dinamo“ gerbėjų palankumą. Tačiau trumpam.

Nepaisant Kroatijos pirmenybėse laimimų titulų, daug Zagrebo klubo sirgalių nekenčia ekstravagantiškojo komandos savininko.

Grasino primušti žurnalistą

Vilniaus „Žalgirio“ legionierius iš Kroatijos Andro Švrljuga Z.Mamičių apibūdina trumpai, bet aiškiai.

„Galingiausias žmogus Kroatijos futbole“, – „Lietuvos rytui“ sakė 28 metų futbolininkas.

„Dinamo“ veikia tarsi šeimos verslas. Z.Mamičiaus jaunesnysis brolis Zoranas – komandos treneris ir sporto direktorius.

Sūnus Mario yra dabartinių „Dinamo“ žaidėjų agentas, o klubo valdyba paklūsta kiekvienam sprendimui.

Kovoti su Z.Mamičiumi drįsta ne kiekvienas. Kroatijos žiniasklaida bandė užčiuopti Z.Mamičiaus saitus su mafija, kritikuoti šeimos hierarchiją tituluotame klube.

Koks buvo Z.Mamičiaus atsakas? Spaudos konferencijoje prieš visas kameras „Dinamo“ savininkas kelias minutes plūdo žurnalistą riebiais keiksmažodžiais, berdamas net ir baisiausius žodžius apie žiniasklaidos atstovo motiną.

„Kai aš nebedirbsiu „Dinamo“, primušiu tave kaip katiną“, – putojo Z.Mamičius.

Z.Mamičius gali drąsiai mėtytis tokiomis frazėmis, nes už jo stovi galingi žmonės.

O sprendžiant iš pasikeitusio A.Švrljugos kalbėjimo tono, susidarė įspūdis, kad „Dinamo“ boso prisibijo net ir žalgirietis.

„Dinamo“ savininkui priklauso keli svarbūs Kroatijos futbolo sektoriai, jis – šalies Futbolo federacijos valdybos narys.

Gal todėl, paprašytas įvertinti Z.Mamičiaus elgesį, „Žalgirio“ saugas tapo nekalbus.

„Nenoriu apie jį kalbėti žiniasklaidai. Kroatijoje norima su juo kovoti, bet jis yra labai stiprus“, – mįslingai užsiminė A.Švrljuga.

Z.Mamičiaus darbai Zagrebe vertinami dviprasmiškai. Vieni giria vadovą už paramą „Dinamo“ ir klubo dominavimą Kroatijoje, bet kitus pykina nuo kroato skandalų ir neskaidrios veiklos.

Už žaidėjus kapsi milijonai

„Dinamo“ devynerius metus iš eilės tapo Kroatijos čempione, beveik kasmet patenka bent į Europos lygos grupės varžybas, prieš porą metų žaidė Čempionų lygoje.

Kroatai į stiprias Europos komandas išleido ne vieną talentingą šalies futbolininką.

2007 metais „Dinamo“ klubas Londono „Arsenal“ ekipai už 13,5 mln. eurų pardavė Kroatijos pilietybę gavusį brazilą Eduardo, už 13 mln. „Manchester City“ komandai – Vedraną Čorluką.

2008 m. už 21 mln. į „Tottenham Hotspur“ buvo išsiųstas dabartinis Kroatijos rinktinės lyderis Luka Modričius, 2010 m. Mario Mandžukičių kroatai pardavė „Wolfsburg“ ekipai (7 mln.).

Pernai už 11 mln. Milano „Inter“ iš Zagrebo ekipos perpirko aštuoniolikmetį Mateo Kovačičių, o šiemet į Barseloną „Dinamo“ išsiuntė septyniolikmetį Aleną Halilovičių.

Nors uždirbama labai daug, „Dinamo“ sirgaliams nepatinka, kad į klubą grįžta tik maža dalis pinigų.

Z.Mamičius ir jo sūnus Mario didžiausius talentus karjeros pradžioje supančiojo tokiomis sutartimis, kad dabar po kiekvieno sezono Madride vien nuo L.Modričiaus atlyginimo į „Dinamo“ savininko sąskaitą įbyra vienas milijonas eurų. Ir taip su dešimtimis talentingų futbolininkų.

O tie, kurie nesutikdavo žaisti pagal išskirtines Z.Mamičiaus sąlygas, būdavo skubiai parduodami.

Įprastai agentai nuo žaidėjų atlyginimo gali atsiriekti ne daugiau nei 6 proc. Mamičių šeima nurėždavo tris kartus daugiau.

Klastingomis sutartimis Mamičiai futbolininkus užverbuodavo, kai jie dar būdavo paaugliai.

Pavyzdžiui, „Arsenal“ aprangą užsivilkęs Eduardo suvokė, kad „Dinamo“ bosas juo naudojasi. Persikėlęs į Londoną futbolininkas nutarė nebepervesti Z.Mamičiui nė cento.

2009 metais futbolininko ir klubo vadovo ginčas persikėlė į teismą – jis įšaldė futbolininko banko sąskaitą ir konfiskavo namą bei butą.

Į FIFA taisykles kroatui buvo nusispjauti.

Vykdant įvairius sandorius, jo įtakai pasidavė kiti Kroatijos klubai, iš kurių Z.Mamičius perka žaidėjus arba skolina jiems savus.

Sirgaliai paskelbė karą

2010 metais daugiatūkstantinė „Bad Blue Boys“ sirgalių armija paskelbė boikotą ir metus nepalaikė savo mylimos komandos.

Aistruolių kantrybė išseko po to, kai Z.Mamičius už 7 mln. eurų sezono pradžioje prieš lemiamas kovas Europoje pardavė atakų lyderį M.Mandžukičių Vokietijos klubui „Wolfsburg“.

Tuometis „Dinamo“ treneris, buvęs legendinis komandos narys Velimiras Zajecas aplink M.Mandžukičių kūrė visą Zagrebo komandą.

Netekus puolėjo, griuvo ir V.Zajeco kurtas žaidimas.

Netrukus iškeliavo ir pats treneris. V.Zajecas Vengrijoje stebėjo ir analizavo būsimų priešininkų žaidimą, kai Adrijos jūroje plaukiodamas prabangia jachta Z.Mamičius paskambino strategui ir jį atleido. Taip, kaip ir būrį kitų trenerių – nuo Z.Mamičiaus valdymo pradžios „Dinamo“ klubas kasmet keisdavo beveik po du trenerius.

Įsiutę „Dinamo“ gerbėjai paskelbė boikotą – „Bad Blue Boys“ nariai metus nesilankė komandos rungtynėse.

Z.Mamičius sušvelnino toną ir patenkino kelis aistruolių prašymus. Bet pagrindinio reikalavimo – pasitraukti su visa komandos vadovybe – neįvykdė.

„Buldogai“ („Bad Blue Boys“ simbolis) išėjo į gatves. Tūkstančiai jų rengė masinius protestus „Dinamo“ bazės prieigose, kur vyko svarbūs vadovų posėdžiai.

Nors „Bad Blue Boys“ turėjo teisę į susirinkimus deleguoti kelis narius, Z.Mamičius aistruolių neįsileido.

Stadionas vis tuštėja

Po metų „Bad Blue Boys“ grįžo į Maksimiro stadioną. Bet ten sirgaliai traukė ne tik „Dinamo“ palaikymo dainas, bet ir skandavo Z.Mamičiui adresuotus keiksmažodžius.

Sirgaliai taip išūžė ausis, kad „Dinamo“ šeimininkas nurodė neįleisti šimtų aktyviausių „Dinamo“ sirgalių į stadioną.

Tarp policijos ir „Dinamo“ gerbėjų įvyko rimtų susirėmimų.

Prisijaukinti „Dinamo“ gerbėjų nepavyko ir lengvatomis bei papirkinėjimais. Regis, „Buldogai“ nustos kandžiotis tik tada, kai Z.Mamičius pasitrauks.

Anksčiau su „Bad Blue Boys“ vyrukais priešakyje „Dinamo“ namų mačuose lankydavosi vidutiniškai po 11 tūkst. žiūrovų.

Tačiau dabar 35 tūkst. vietų stadionas tapo vaiduokliu.

Čempionų lygos atrankos antrojo etapo pirmąsias rungtynes su „Žalgiriu“ stadione stebėjo vos 4 tūkst. žmonių.

Nuodėmių sąrašas ilgas

Sunku suskaičiuoti visus egocentriško komandos savininko išsišokimus.

Tarp Z.Mamičiaus nuodėmių – smūgis Kroatijos futbolo federacijos direktoriui, priekabiavimas prie pilvo šokėjų, buvusio „Dinamo“ direktoriaus užpuolimas, pergalės šventimas panašiai kaip naciai kilnojant ranką ir daugybė kitų.

Jis labai įtakingas ir turi ryšių įvairiose sferose.

Prieš kelerius metus Z.Mamičius automobiliu netyčia partrenkė policininką.

Kai „Dinamo“ savininkui galiausiai teko stoti prieš teismą, policininkas tikino nieko nebeprisimenąs. Kaltinimai buvo panaikinti. Prieš septynerius metus po pergalės Europos lygos atkrintamosiose varžybose Z.Mamičius surengė šou Zagrebo oro uoste – jis užlipo ant stalo ir ėmė nusirenginėti.

Sirgalių pasipiktinimui, jis beveik perpus perplėšė mėlynus „Dinamo“ marškinėlius, davė 100 eurų arbatpinigių muzikantams, kuriuos užsakė oro uoste jį pasitikti kaip didvyrį, įsivėlė į konfliktą su aistruoliais, pradėjo ant jų šaukti, išvadino serbais, musulmonais ir Jugoslavijos karininkų sūnumis, Kroatijos naikintojais. Pernai tiesioginiame eteryje radijo laidoje Z.Mamičius į šuns dienas išdėjo Kroatijos kultūros, švietimo ir sporto ministrą Željko Jovanovičių.

„Jo šypsena užmaskuota kroatų krauju.

Toks žmogus negali vadovauti svarbiausiai Kroatijos institucijai“, – serbiškų šaknų Ž.Jovanovičių pliekė Z.Mamičius.

Už etninių nesutarimų kurstymą Kroatijoje numatyta laisvės atėmimo bausmė iki trejų metų.

Z.Mamičiaus kritikai nerimauja – „Dinamo“ stadionas dėl klubo šeimininko savavaliavimo tuštėja, klubas ardomas iš vidaus. Vaistų nuo šios ligos kol kas niekas neranda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.