R. Abramovičiaus era „Chelsea“ ekipoje: 5 prasčiausi pirkiniai

2003-ųjų birželio pradžioje Romanas Abramovočius tapo Londono „Chelsea" savininku. 60 mln. svarų už Londono klubą sumokėjęs Rusijos milijardierius pakeitė „Chelsea" veidą ir statusą Anglijos futbole. Iš pilkos vidutiniokės „Chelsea" tapo tapo elitine Europos futbolo komanda.

R.Abramovičius „Chelsea" savininku tapo daugiau nei prieš dešimtmetį.<br>AFP/„Scanpix" nuotr. iš archyvo
R.Abramovičius „Chelsea" savininku tapo daugiau nei prieš dešimtmetį.<br>AFP/„Scanpix" nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-17 14:05, atnaujinta 2018-01-15 13:34

Iki atvykstant R. Abramovičiui, „Chelsea“ per 99-erių klubo istoriją (nuo 1905 metų) buvo laimėjusi 11 titulų. Per pastarąjį dešimtmetį Londono komandos biudžetas įspūdingai išsipūtė, o trofėjai klubo lentynas papildydavo kone kasmet. Iš viso - 13 titulų.

Šiemet Jose Mourinho kariauna taikosi į 14-ąją – Jose Mourinho vadovaujama „Chelsea“ kariauna taikosi į dar vieną trofėjų. 

Per daugiau nei dešimtmetį R.Abramovičius naujiems žaidėjams išleido beveik milijardą eurų.

Į „Stamford Bridge" stadioną buvo priviliota ryškiausios futbolo žvaigždės, tačiau ne visada garsios pavardės ir įspūdingi atlyginimai tapdavo sėkmės garantais.

Naujai kelionei Londono klubas įsigijo keturis garsius futbolininkus – Filipe Luisą, Diego Costa, Cescą Fabregą ir Didier Drogba.

Bet R.Abramovičius ne visada pataikydavo su savo pasirinkimais.

Pristatome blogiausių R.Abramovičiaus pirkinių „Chelsea" komandoje penketuką.

5. Henrique Hilario (38 metai, Portugalija, dabartinis klubas - „Chelsea" (nuo 2006)

Galbūt keista matyti nevykusių „Chelsea" pirkinių sąraše šį patyrusį vartininką, kuriam dabar 38-eri, tačiau jau aštuntą sezoną „Mėlynųjų" komandoje leidžiantis portugalas per savo karjerą čia sužaidė vos 20 rungtynių.

Londono komandą jis papildė būdamas laisvas agentas, o tai reiškia, kad klubui jis kainavo nedaug. Tačiau per aštuonerius metus „Chelsea" vis tiek jam mokėjo nemenką algą, o skirtos lėšos, akivaizdu, nedavė naudos.

4. Jose Bosingwa (31 metai, Portugalija, „Chelsea" žaidė 2008-2012, dabartinis klubas - „Trabzonspor")

Tikrai ne pats blogiausias žaidėjas „Chelsea" istorijoje, tačiau reikalus gadina suma, kurią už gynėją turėjo sumokėti Londono klubas, ir J.Bosingwos įtaka žaidimo schemose.

R.Abramovičius už tuomet „Porto" komandai atstovavusį portugalą nepagailėjo 20,6 mln. eurų. Didžiulės investicijos neatsipirko - J.Bosingwa per ketverius metus sužaidė 89 mačus ir pelnė tris įvarčius.

3. Andrijus Ševčenka (37 metai, Ukraina, „Chelsea" žaidė 2006-2009, baigęs karjerą)

Į Londoną A.Ševčenka atvyko kaip „AC Milan" superžvaigždė ir turėdamas geriausio pasaulio žaidėjo titulą, gautą 2004 metais. Italijoje įvarčių mašina tapęs ukrainietis (per septynis sezonus Milane puolėjas įmušė 127 įvarčius) buvo geidžiamiausias R.Abramovičiaus sąraše, todėl Rusijos turtuolis nepagailėjo solidžios sumos.

A.Ševčenka iš AC „Milan" atvyko už beveik 44 mln. eurų ir tuo metu tapo brangiausiu pasaulio futbolininku.

Tačiau didžiuliai lūkesčiai nepasiteisino - ukrainietis per 48 mačus „Chelsea" sudėtyje pelnė vos 9 įvarčius ir po dviejų sezonų buvo išnuomotas jam gerai pažįstamam AC „Milan" klubui.

Tačiau sugrįžimas į Milaną A.Ševčenkai nebuvo griausmingas - per 18 rungtynių jis nepelnė nė vieno įvarčio. 2009-ųjų vasarą jo sutartis su „Chelsea" baigėsi ir A.Ševčenka grįžo ten, kur pradėjo karjerą - į Kijevo „Dinamo". Šiame klube puolėjas 2012-ųjų vasarą baigą karjerą.

2. Andrianas Mutu (35 metai, Rumunija, „Chelsea" žaidė 2003-2004, dabartinis klubas - Ploiesti „Petrolul", Rumunijos pirmenybės)

Neabejotinai talentingiausias savo kartos žaidėjas iš Rumunijos galingai pradėjo sezoną „Stamford Bridge" ir įrodinėjo, kad ne veltui „Chelsea" savininkas sumokėjo didžiulę sumą.

22,5 mln. eurų R.Abramovičiui kainavęs futbolo burtininkas iš „Parma" klubo per pirmuosius tris mačus pelnė keturis įvarčius.

A.Mutu ir trenerio Jose Mourinho santykiai buvo įtempti, tačiau kai 2004-ųjų rugsėjį atliktas testas parodė, kad Rumunijos futbolo talentas vartojo kokainą, kelio atgal nebebuvo.

2004-ųjų gruodžio 29-ąją A.Mutu buvo atleistas. 2005-ųjų sausį jis tapo Turino „Juventus" žaidėju, per pastaruosius devynerius metus pakeitė šešis klubus, tačiau po atleidimo iš „Chelsea" prasidėjęs futbolininko ir klubo teisinis karas teismuose vyksta iki šiol.

1. Fernando Torresas (29 metai, Ispanija, „Chelsea" žaidžia nuo 2011)

„Brangiai kainavusio šnipšto" pavyzdys - taip kartais vadinama F.Torreso karjera „Chelsea" komandoje. Beveik 60 mln. eurų R.Abramovičiui kainavęs puolėjas iš Ispanijos tapo brangiausiu pirkiniu Anglijos futbolo istorijoje ir šeštas pagal šį rodiklį futbolo istorijoje.

Tačiau į „Stamford Bridge" atvykęs ispanas toli gražu nepriminė to puolėjo, kuris vilkėdamas „Liverpool" aprangą daužė varžovų gynybą ir per keturis sezonus pelnė 65 įvarčius.

Per 103 rungtynes ispanas pelnė 19 įvarčių.

Formą ir pasitikėjimą praradęs F.Torresas tapo vienu didžiausių nusivylimu, o karjeros Londone pradžioje - ir pajuokos objektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.