„Euro 2016“ atranka: kam naudinga rinktinių turnyro revoliucija?

2016 metų Europos futbolo čempionato atrankos varžybose netrūksta naujovių. Reformas pradėjusi UEFA siekia, kad nacionalinių ekipų turnyras žengtų Čempionų lygos jau pramintu taku.

2016-aisiais Prancūzijoje dėl Europos čempionės titulo pirmąsyk kausis jau 24 rinktinės.<br>AP nuotr.
2016-aisiais Prancūzijoje dėl Europos čempionės titulo pirmąsyk kausis jau 24 rinktinės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2014, 7:09 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:15 PM

Nuo 1996-ųjų net penkis turnyrus paeiliui Europos futbolo pirmenybėse dalyvaudavo16 rinktinių. Bet 2016-aisiais Prancūzijoje dėl Europos čempionės titulo pirmąsyk kausis jau 24 rinktinės.

Sekmadienį prasidėjęs „Euro 2016“ atrankos turnyras turi kaip niekados daug naujovių.

Nauja atrankos sistema

Atrankos turnyre pirmąsyk dalyvauja net 53 rinktinės. Šį rekordą lėmė Gibraltaro debiutas. Šios nykštukinės ir iki šiol Didžiajai Britanijai priklausančios užjūrio teritorijos (dydis – vos 6,8 km2) futbolo federacija tik 2013-ųjų gegužę oficialiai tapo UEFA nare, kai laimėjo bylą dėl savo pripažinimo Sporto arbitražo teisme (CAS) Lozanoje.

Bilietus į „Euro 2016“ po atrankos varžybų gaus net 23 rinktinės, kurios prisijungs prie čempionato šeimininkės Prancūzijos.

Didžiosioms futbolo šalims sumažėjo rizika likti už borto, nes į finalinį „Euro 2016“ etapą tiesiogiai pateks po dvi stipriausias rinktines iš atrankos grupių ir geriausia trečioji komanda iš visų grupių. Dar aštuonios trečiąją vietą užėmusios ekipos dalyvaus atkrintamosiose varžybose dėl 4 paskutiniųjų kelialapių į Prancūziją.

Kaip ir per „Euro 2012“ atranką varžybos vėl vyksta 9 atrankos grupėse.

Lietuvos rinktinė E grupėje žaidžia kartu su Anglijos, Šveicarijos, Slovėnijos, Estijos ir San Marino futbolininkais.

Skirtingai nuo ankstesnių laikų dabar principinė kova vyks ne dėl pirmos – antros, o dėl antros – trečios vietų. Visos rinktinės turi dvigubai daugiau galimybių prasimušti į finalinį etapą, todėl stipriausių komandų slėgs mažesnė įtampa.

„Galingiausios komandos dabar neturės daug problemų patekti į čempionatą“, – pripažino UEFA prezidentas Michelis Platini.

Pirmąsyk istorijoje čempionato šeimininkė taip pat dalyvaus atrankos varžybose: Prancūzija žais su visomis I grupės komandomis, tačiau jos rezultatai nebus skaičiuojami turnyro lentelėje.

Pasiūlė futbolo savaitę

Kodėl UEFA nusprendė pakeisti įprastą Europos čempionato atrankos sistemą?

Norėdami sukelti didesnį susidomėjimą nacionalinių ekipų rungtynėmis ir daugiau uždirbti iš TV transliacijų teisių, Europos futbolo vadovai pasiūlė naują „futbolo savaitės“ idėją.

Nuo šiol rinktinių mačai bus žaidžiami visomis savaitės dienomis: dažniausiai nuo ketvirtadienio iki antradienio, jeigu iš eilės vyks du atrankos turnyro turai.

UEFA taip pat nusprendė, jog visi mačai gali prasidėti tik 19 arba 21val. 30 min., o visos vienos grupės rungtynės vyks tą pačią dieną (išskyrus dvi išimtis).

Galingiausių ir daugiausiai dėmesio sulaukiančių rinktinių mačai kalendoriuje taip pat yra sąmoningai išdėstyti skirtingomis dienomis.

Pavyzdžiui, per pirmąjį atrankos varžybų turą Vokietija ir Portugalija žaidė sekmadienį, Ispanija ir Anglija – pirmadienį, o Italija ir Olandija – antradienį.

„Nuo šiol futbolo mėgėjai galės sekti rinktinių mačus visoje Europoje. Atrankos turnyras prilygs Čempionų lygai. UEFA trokšta, kad nacionalinės ekipos pasiektų klubų lygį“, – aiškino M.Platini.

Finale – 24 rinktinės

Kelialapius į Europos čempionatą iškovojusios 24 rinktinės 2015-ųjų gruodžio 12 dieną po burtų bus suskirstytos į 6 grupes po 4 komandos.

Iki šiol po grupės turnyro iš karto vykdavo ketvirtfinaliai, o šįsyk bus dar viena naujovė – aštuntfinalis. Po dvi stipriausias komandos iš kiekvienos grupės ir keturios geriausios trečiosios komandos pateks į aštuntfinalį. Tokia sistema jau buvo taikoma 1986, 1990 ir 1994 metų pasaulio pirmenybėse.

Po grupės varžybų ir 36 pirmojo etapo mačų tik 8 iš 24 komandų nepateks į atkrintamąsias varžybas. Iš viso bus sužaista 51 rungtynės, o Europos čempionatas truks vieną mėnesį – t. y. savaite ilgiau negu ligšioliniai turnyrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.