San Marino vartininkas: buhalteris, apgavęs mirtį

Dauguma dienų Aldo Simoncini dirba buhalteriu, bet ypatingomis – futbolo – progomis jis dėvi vartininko pirštines. Tiesa, šioje pozicijoje San Marino vartų sargas gali tik pasvajoti apie tikslų balanso suvedimą. 28 metų A.Simoncini San Marino garbę gynė 39 mačuose. Per tą laiką jis praleido 171 įvartį, rašo BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 8, 2014, 11:48 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 2:05 AM

Kitoje aikštės pusėje žaidžiantys jo komandos draugai irgi negali pasigirti gerais skaičiais. Jie įmušė vos šešiskart.

Smūgiai nežlugdo

Atrankos į 2016 metų Europos futbolo čempionatą turnyre San Marinas – ir Lietuvos futbolo rinktinės varžovas, kartą įveiktas 2:0.

San Marino komanda FIFA reitinge – paskutinė – 208-a. Ši ekipa nesitiki didelių pergalių, bet futbolininkai noriai renkasi puikius nuotykius.

Toks ekipos laukia ketvirtadienį, kai San Marinas susitiks su 190 vietų aukščiau esančia Anglijos rinktine „Wembley“ stadione.

„Kartas nuo karto pasijaučiu blogai. Niekas futbole nenori pralaimėti, jau nekalbant apie didelius skirtumus, - sakė A.Simoncini. - Bet mes puikiai žinome, kad kai kurie varžovai yra tiesiog daug geresni nei mes.“

Vargu, ar šie žodžiai stebina. San Marine gyvena apie 33 tūkstančiai žmonių. Tai – trečdalis, kiek gali talpinti „Wembley“ stadionas.

Per 25 metus San Marinas oficialiose rungtynėse šventė vos vieną kartą. Per šešerius metus komanda įmušė vos vieną įvartį. Kai San Marinas žaidė atrankoje į 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą, sirgaliai matė visus dešimt pralaimėjimų. Kamuolys vartų tinkle tuomet atsidūrė 54 kartus.

To turėtų pakakti, kad vartininkas būtų panardintas į neviltį. Bet pirmuoju numeriu pažymėtus marškinėlius dėvintis A.Simoncini į viską žiūri paprasčiau. Kitas kampas jam padeda atlaikyti svorį, kuris pakirstų net ir garsiausius vartininkus.

Pateko į avariją

Dar būdamas paauglys A.Simoncini buvo vertinamas gerai. Tuomet jis žaidė „Modena“ komandoje Italijos „Serie B“ turnyre. Tai buvo praktiškai precedento neturintis atvejis San Marine.

Bet devyniolikos A.Simoncini patyrė kraupią traumą. Sportininkas pateko į rimtą avariją. Jo dubens kaulai ir kairės rankos alkūnė buvo sutrupintos. A.Simoncini ligoninės patale praleido mėnesius.

„Mano gyvybė buvo pavojuje, - sakė jis. - Man buvo pasakyta, kad galbūt niekada negalėsiu žaisti futbolo.“

Jo karjera sąlyginai aukštame lygyje buvo baigta, bet sportininko kelio jis neatsisakė. Po dviejų metų A.Simoncini sugebėjo atsigauti ir netgi sugrįžo į aikštę. Jo pirmasis žingsnis įvyko per „Euro 2008” atranką, kai San Marinas susitiko Vokietiją.

Vokiečiai laimėjo 13:0.

„Nors ir turėjau iš vartų tinklo 13 kartų traukti kamuolį, tai buvo vienas laimingiausių mano momentų gyvenime. Aš sau už nugaros palikau 18 metų agonijos. Po to, kai man buvo pasakyta, kad negalėsiu žaisti, vėl pasirodyti aikštėje buvo neįtikėtina. Negaliu to užmiršti“, - pasakojo A.Simoncini.

Sunkiausias darbas

Daug sunkiau įžvelgti pozityvumo rezultatuose yra tada, kai visi tave žino Pierangelo Manzaroli vardu. 45 metų specialistas pernai nusprendė dirbti vieną sunkiausių darbų futbolo pasaulyje, kai veteranas Giampaolo Mazza baigė savo 15 metų trukusį vadovavimą.

„Kartais lengviau treniruoti didelę komandą nei San Mariną, - sakė P.Manzaroli. - Mūsų tikslai yra visai kitokie nei kitų komandų. Privalome susitelkti į psichologiją.“

„Čia dirba 80 procentų smegenų ir 20 procentų kojų“, - sakė kapitonas Andy Selva.

A.Selvai šis posakis tinka dar labiau, nes jo kojos tikrai nedirba taip, kaip šiandieną, kai jam 38-eri. Puolėjas San Marino rinktinėje žaidžia nuo 1998 metų. Jo grafoje – aštuoni įvarčiai. Tai neskamba daug, bet San Marinas per visą istoriją yra įmušęs 17 kartų.

„Turėjau progų žaisti prieš nuostabius gynėjus. Pavyzdžiui Carlesą Puyolį. Jis buvo tarsi iš kitos planetos, - vardino A.Selva. - Žaidžiau prieš italų saugą Andrea Pirlo, ispaną Raulį. Tai tikri čempionai. Po mačų jie mus pagyrė, nors ekipų skirtumas – didelis.“

***

Lietuvos futbolo rinktinė E grupės rungtynes su Estija žais spalio 9 dieną (21 val. 45 min.), o spalio 12 dieną (21 val. 45 min.) kovos su Slovėnija. Abu mačai vyks Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione. Rungtynes rodys LRT televizija.

Atrankos į 2016 metų Europos futbolo čempionatą ketvirtadienio tvarkaraštis:

C grupė: Baltarusija – Ukraina, Makedonija – Liuksemburgas, Slovakija – Ispanija.

E grupė: Anglija – San Marinas, Lietuva – Estija, Slovėnija – Šveicarija

G grupė: Lichtenšteinas – Juodkalnija, Moldova – Austrija, Švedija - Rusija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.