S. Mikoliūnas neturėjo laiko D. Matulevičiui pastatyti alaus

S.Mikoliūno įvartis nulėmė lietuvių pergalę.<br>M.Kulbio nuotr.
S.Mikoliūno įvartis nulėmė lietuvių pergalę.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Oct 11, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:44 PM

Dešimtus metus Lietuvos rinktinės aprangą vilkintis Saulius Mikoliūnas įmušė svarbiausią įvartį per karjerą. Taiklus trisdešimtmečio  saugo smūgis galva lėmė pergalę 1:0 prieš Estijos futbolininkus, rašo  „Lietuvos rytas“.

2016 metų Europos čempionato atrankos turnyrą pradėjo pasikeitusi ir atjauninta Lietuvos rinktinė, bet per mačą su Estija ją išgelbėjo komandos senbuvis.

Igoris Pankratjevas ketvirtadienio vakarą tik antrajame kėlinyje į aikštę išleido S.Mikoliūną, bet šis rinktinės trenerio sprendimas jau po 13 minučių davė vaisių.

Nuo 2004-ųjų geltonus nacionalinės ekipos marškinėlius vilkintis 30-metis saugas tiesiog susprogdino LFF stadiono tribūnas, kai po tikslaus Deivydo Matulevičiaus perdavimo smūgiu galva 76-ąją minutę įmušė pergalingą įvartį į estų vartus.

„Nesijaučiu herojumi. Herojai yra ir žiūrovai, kurie atėjo palaikyti mūsų, ir visa komanda, kuri atidavė labai daug jėgų ir stengėsi nenuvilti Lietuvos, – po mačo teigė S.Mikoliūnas. – Mane lydėjo sėkmė – pavyko įmušti, bet kitą kartą galbūt tai pavyks ir kam nors kitam.“

Penktąjį įvartį per savo karjerą rinktinėje įmušęs Salihorsko „Šahtior“ saugas yra labiausiai patyręs komandos žaidėjas.

Rinktinės aprangą S.Mikoliūnas vilkėjo 70-ą kartą ir rungtynių skaičiumi dabar nusileidžia tik Andriui Skerlai (84), Deividui Šemberui (82) ir Tomui Danilevičiui (71), kurie jau yra atsisveikinę su nacionaline ekipa.

– Sauliau, tai buvo penktasis jūsų įvartis rinktinėje. Ar jis svarbiausias? – S.Mikoliūno pasiteiravo „Lietuvos rytas“.

– Nežinau, ar svarbiausias, bet kiekvienas įvartis yra malonus.

Visus iki šiol gerai prisimenu, nes jų nedaug ir nesunku suskaičiuoti. (Šypteli.)

Ir pats pirmasis su gruzinais (2007-aisiais per „Euro 2008“ atrankos turnyrą. – Red.) taip pat lėmė rinktinei pergalę.

Kai dar žaidžiau „Hearts“ klube, per Edinburgo derbį su „Hibernian“ rungtynių pabaigoje pavyko įmušti ir mes laimėjome 3:2. Tas įvartis irgi buvo įsimintinas.

Dabar gavau labai gerą perdavimą iš Deivydo (Matulevičiaus), reikėjo tik laiku pakišti galvą ir kamuolį nukreipti į vartus.

Bet aš nesureikšminu tokių dalykų. Šį kartą pasisekė man, kitą kartą galbūt įmuš kitas. Svarbiausia, kad komanda laimėjo.

– Ar po rungtynių D.Matulevičių pavaišinote alumi?

– Neturime laiko nei džiaugtis pergale, nei jos švęsti. Juk jau sekmadienį laukia mačas su slovėnais.

Tikrai nesame apimti euforijos. Pasidžiaugėme šia pergale rūbinėje, padainavome „Lietuva, Lietuva“, bet visos mintys dabar – jau apie būsimą mačą.

– Aikštėje pasirodėte po keitimo. Ar I.Pankratjevas dar prieš mačą įspėjo, kad taip bus?

– Taip, treneris prašė, kad būčiau pasiruošęs ir gerai apšilęs.

Komandai visada reikia šviežių jėgų. Juolab kad dvejas mūsų rungtynes dabar skiria vos kelios dienos. Visi žaidėjai negali žaisti iki paskutinės rungtynių minutės.

Jau ketvirtadienį buvo būtina galvoti ne tiktai apie mačą su estais, bet ir apie būsimą dvikovą su Slovėnija.

– Ar pergalingas įvartis atvers duris į starto sudėtį per mačą su slovėnais?

– Čia tik treneris žino. Mūsų rinktinėje kiekvienas žaidėjas yra svarbus. Ne tik tie vienuolika, kurie pradeda rungtynes.

Juk labai dažnai rungtynių baigtį ir nulemia žaidėjai, kurie pasirodo po keitimo.

Futbole įvarčiai nekrinta iš dangaus. Dažnai reikia laukti iki paskutinių minučių. Su slovėnais estai namuose savo šansu pasinaudojo 89-ąją minutę. Jie labai disciplinuotai ginasi ir visada kovoja iki pat galo.

Šį kartą mums pavyko pasinaudoti savo šansu kiek anksčiau, bet mes jo taip pat laukėme labai kantriai. Futbole reikia kantrybės.

– Rinktinei atstovaujate jau dešimtmetį. Prieš šį atrankos ciklą I.Pankratjevas atsisakė ne vieno senbuvio.  Kuo ypatinga atjauninta komanda?

– Visais laikais rinktinėje buvo gera atmosfera. Dabar taip pat yra labai stiprus kolektyvas.

Sunku lyginti rinktines, nes ankstesnė karta taip pat buvo pajėgi. Ji turėjo daug pasiekusių ir Europoje gerai žinomų žaidėjų.

– Ar pasikeitė Jūsų vaidmuo rinktinėje?

– Aišku, dabar gal galiu daugiau patarti kitiems. Įvairiose situacijose priimi tikrai ne tokius sprendimus, kokius priimdavai prieš 10 metų. Patirtis juk ateina su metais.

– Rinktinėje žaidėte ir krašto gynėju, ir krašto saugu. Kurioje pozicijoje geriau jaučiatės?

– Geriausiai jaučiuosi aikštėje žaisdamas. (Juokiasi.) Ir ten, ir ten – neblogai. Naujame klube dabar esu kairysis saugas.

– Kai Rusija aneksavo Krymą, prieš šį sezoną buvote priverstas palikti Sevastopolį ir pakeisti klubą. Ar jau apsipratote Baltarusijoje?

– Taip, nes nebuvo labai sunku prisitaikyti.

Abiejose šalyse – rusakalbiai, žmonių mentalitetas panašus ir net klube yra pora žaidėjų, su kuriais jau buvau kartu žaidęs Ukrainoje.

Mūsų komanda labai patyrusi, nes žaidėjų amžiaus vidurkis – apie 30 metų. Visi draugiški, futbole – ne pirma diena, tad rasti bendrą kalbą nebuvo sunku.

Europos lygoje „Šachtior“ perėjo du etapus, kol nusileido Eindhoveno PSV, o po 27 turų Baltarusijos čempionate dabar užima trečiąją vietą.

Visos sąlygos klube labai geros, o paties čempionato lygis taip pat yra gana aukštas. Kol kas esu viskuo patenkintas.

Aišku, kainavo šiek tiek nervų, kai teko laukti, kol FIFA duos leidimą žaisti. Ji delsė, daugiau kaip mėnesį negavau paleidžiamojo rašto, kol galų gale viskas susitvarkė.

– Po mačo su estais pripažinote, kad sirgaliai Vilniuje buvo 12-as žaidėjas. LFF stadione lietuviai kartu su estais traukė naują skanduotę „Putin chuilo“, po kurios ir įmušėte įvartį. Ji įkvėpė?

– Girdėjau, kaip sirgaliai nuolat skandavo „Lietuva“. Įėjęs į aikštę jaučiau stiprų tribūnų palaikymą, bet jau nieko negirdėjau. Aikštėje jau reikėjo kovoti.

– Ar po dviejų pergalių šansų iškovoti bilietą į „Euro 2016“ padaugėjo?

– Nereikia skaičiuoti rezultatų, o reikia patiems sutelkti dėmesį į savo varžybas.

Kiekvienose rungtynėse reikia stengtis kuo geriau pasirodyti ir imti savo taškus.

O viską skaičiuosime jau atrankos ciklo pabaigoje.

Penki S.Mikoliūno įvarčiai

2014 10 09 Vilnius. Lietuva – Estija 1:0 („Euro 2016“ atranka)

2013 10 11 Vilnius. Lietuva – Latvija 2:0 („World Cup 2014“ atranka)

2011 03 25 Kaunas. Lietuva – Lenkija 2:0 (Kontrolinis mačas)

2008 09 06 Klužas. Rumunija – Lietuva 0:3 („World Cup 2010“ atranka)

2007 06 02 Kaunas. Lietuva – Gruzija 1:0 („Euro 2008“ atranka)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.