Anglijos rinktinė „suvalgė“ bejėgius Lietuvos futbolininkus

W.Rooney jau septintąją minutę išvedė anglus į priekį.<br>AP nuotr.
W.Rooney jau septintąją minutę išvedė anglus į priekį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2015, 7:21 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:51 AM

Istorinėje Lietuvos ir Anglijos futbolo rinktinių dvikovoje žaidė viena komanda. Tūkstančiai triukšmingų lietuvių legendiniame Vemblio stadione išvydo, kaip futbolo pradininkai anglai sutrypė Igorio Pankratjevo treniruojamą Lietuvos rinktinę – 4:0 (2:0). Jei ne vartininko Giedriaus Arlauskio reakcija ir du kartus į virpstą skrieję šeimininkų smūgiuoti kamuoliai, įvarčių galėjo būti dar daugiau. 

Anglija – Lietuva 4:0 (2:0). W.Rooney (6), D.Welbeckas (45), R.Sterlingas (58), H.Kane‘as (73).

Anglai rinkosi į Vemblio stadioną jau švęsdami pergalę, lietuviai neprarado vilčių.

• Podgoricoje pirmąją rungtynių minutę teisėjui teko stabdyti Juodkalnijos ir Rusijos rinktinės rungtynes, nes šeimininkų sirgalių mestas fakelas skriejo tiesiai vartininkui Igoriui Akinfejevui į galvą.

„Lietuva – 94-a pasaulyje futbolo rinktinė (pagal FIFA reitingą. – Red.). Tai – žemiau už Beniną (93 reitingas), bet aukščiau už Tanzaniją (100). Penkios iš penkių?“ – dar prieš rungtynes ironizavo BBC, lengva ranka paišę būsimą penktąją Anglijos rinktinės pergalę Europos čempionato atrankos E grupėje.

Lietuvos rinktinė žaidė kaip tikra futbolo naujokė iš egzotiškų kraštų. Be jokios minties puolime ir tik beviltiškai stebėdama jų baudos aikštelėje skrajojančius Wayne‘ą Rooney, Danny Welbecką, Raheemą Sterlingą ir Harry Kane‘ą.

Anglai į lietuvių vartus smūgiavo net 16 kartų. Aštuoni kamuoliai skriejo į vartų plotą. Keturi jų virto įvarčiais.  

Lietuviai atsakė puolėjo Deivydo Matulevičiaus šūviu „Dievui į langus“ ir bandymu priimti perdavimą iš krašto, kurį į užribį nuo lietuvio nukreipė anglų gynėjas. Ir tai buvo viskas, ką Vemblyje sukūrė Lietuvos rinktinė. 

 Galbūt šiose rungtynėse buvo svarbiausia šventinė nuotaika, kurią kūrė į Vemblį gausiai susirinkę Lietuvos sirgaliai. „Ant kalno mūrai“, „Žalia-balta, žalia-balta: hey! Hey!“, „Lietuva! Lietuva!“ ne kartą nustelbė vietinę publiką. Lietuviai atnešė širdis į stadioną.

Net ir po beviltiško pralaimėjimo būrys lietuvių plojo geltoną aprangą vilkėjusiems vyrams, kuriems iki prašmatnių angliškų „Nike“ marškinėlių dar augti ir augti. 

Kaip ir prieš penkis mėnesius Šveicarijoje, Lietuvos futbolininkai namo grįžta su keturiais praleistais įvarčiais.

Statistika. Anglija – Lietuva 4:0 (2:0)  

Smūgiai į vartus: 16 – 2  

Į vartų plotą: 8 – 0  

Kampiniai: 8 – 1  

Nuošalės: 3 – 1  

Pražangos: 5 – 5  

Geltonosios kortelės: 1 – 2 

Įvartis. Prieš Anglijos rinktinės egzaminą Lietuvoje specialistai akcentavo, kad būtina išvengti greito įvarčio, kuris galėtų išlaisvinti šeimininkus nuo slegiančios įtampos. Bet apsiginti nepavyko.

Anglijos rinktinės lyderis W.Rooney iš pradžių 4-ąją minutę iššoko vienas prieš vartus ir sudrebino G.Arlauskio ginamų vartų virpstą, o po trijų minučių „Manchester United“ puolėjas pataisė D.Welbecko smūgį ir galva nukreipė kamuolį į vartus.

Spragos. Skylėta Lietuvos rinktinės gynyba leido anglams išdarinėti, ką tik panorėjus. Anglai vieną po kitos rezgė pavojingas atakas prie G.Arlauskio vartų. Daugybę pavojų kėlė puolėjas D.Welbeckas. Londono „Arsenal“ futbolininkas nepasimetė lietuvių baudos aikštelėje ir prieš pat pertrauką galva nukreipė kamuolį į vartus – anglai pirmąjį kėlinį baigė pirmaudami 2:0.

Triuškinimas. Po pertraukos I.Pankratjevui nepavyko pakeisti Lietuvos rinktinės žaidimo. Lietuviai toliau rengė beviltiškus apsilankymus anglų aikštės pusėje, o šeimininkai siautėjo. Viena siautulinga greita anglų ataka 58-ąją minutę baigėsi įvarčiu. Po puikaus W.Rooney perdavimo R.Sterlingui beliko „uždaryti“ perdavimą prieš vienišą paliktą G.Arlauskį – 3:0.

Beviltiškas. Toks buvo Lietuvos rinktinės puolimas. 64-ąją minutę puolėjas D.Matulevičius atliko pirmą bent kiek padoresnį smūgį anglų vartų link. Tiesa, kamuolys skriejo gerokai virš vartų. 

 Debiutas. 21-erių kylantis Anglijos rinktinės žvaigždė H.Kane‘as fantastiškai debiutavo nacionalinėje komandoje. Aikštėje praleidęs vos porą minučių, 73-iąją „Tottenham Hotspur“ puolėjas galva nuginklavo G.Arlauskį ir nubloškė lietuvius jau 4:0. 

Palaikymas. Lietuvos futbolininkai džiaugsmingai žengė į Vemblio stadioną ir dar labiau užsidegė rungtynėms po nacionalinio himno. Tūkstančiai lietuvių vieningai užtraukė himną, kurio aidas girdėjosi visame Vemblio stadione.

 “Ant kalno mūrai“, „Žalia-balta, žalia-balta, hey! Hey!“ – puikiai girdėjosi Vemblio stadione. 

Anglai buvo garsesnis, bet lietuviai – kur kas aktyvesni. Aiškiai girdėjosi Lietuvos sirgalių traukiamos dainos, anglų futbolininkų atakos buvo nušvilpinėjamos.

Rungtynių eiga.

Pirmasis kėlinys

4 min. „Ant kalno mūrai“, „Žalia-balta, žalia-balta, hey! Hey!“ – puikiai girdėjosi Vemblio stadione. Bet lietuvių dainų vos nenutraukė W.Rooney. Puolėjas atsidūrė vienas prieš G.Arlauskį, bet jo smūgiuotas kamuolys rėžėsi į virpstą. 

6 min. Lietuvos rinktinės baudos aikštelėje įsižiebė dar vienas gaisro židinys. D.Welbeckas iš patogios padėties testavo G.Arlauskį, kuris atmušė kamuolį į šoną, tačiau šalia buvęs W.Rooney galva nukreipė kamuolį į vartus – Anglija išsiveržė į priekį 1:0.

18 min. W.Rooney vos nepasiuntė į tinklą antrojo įvarčio. W.Rooney smūgiuodamas galva pataikė į skersinį. Anglams ir po pirmojo įvarčio priklausė iniciatyva, o lietuviai nesukūrė pavojingų atakų prie J.Harto vartų.

23 min. Aštrų perdavimą prie Anglijos rinktinės vartų patikimai užgesino J.Hartas. Tuo tarpu lietuvių baudos aikštelėje anglai jautėsi labai jaukiai.

27 min. Vienas tų retų epizodų, kai lietuviai lankėsi Anglijos rinktinės baudos aikštelės prieigose, vėl baigėsi bevaisiai. Anglai užtikrintai kontroliavo žaidimo eigą.

31 min. L.Bainesas pavojingai iššovė netoli Lietuvos rinktinės vartų. G.Arlauskis smūgį palydėjo akimis.

32 min. Lietuviai sukūrė bene pavojingiausią progą prie anglų vartų. Po V.Andriuškevičiaus aštraus perdavimo iš kairiojo krašto D.Matulevičius neišsipančiojo iš varžovo gynybos – iš po jo kojų priešininkas išmušė kamuolį. 

38 min. Pavojingas baudos smūgis prie Lietuvos rinktinės vartų privertė padirbėti G.Arlauskį. Lietuvis atrėmė W.Rooney smūgiuotą kamuolį.

41 min. D.Welbeckas siautėjo prie lietuvių vartų. Puolėjas it patranka šovė G.Arlauskio link, tačiau stipriai smūgiuotas kamuolys lėkė virš vartų.

43 min. D.Welbeckas pavojingai įsiveržė į lietuvių baudos aikštelę, bet nesuvaldė kamuolio, jį prarado ir griuvo ant vejos. Anglas klausiamai žiūrėjo į teisėją, bet šio švilpukas tylėjo – 11 metrų baudinio arbitras neskyrė.

45 min. D.Welbecko aktyvumas atsipirko. Po J.Hendersono perdavimo D.Welbeckas galva smūgiavo į vartus, pataikė į T.Kijanską, ir nuo lietuvio kojos kamuolys atsidūrė G.Arlauskio vartuose. Anglai didino persvarą 2:0.

Antrasis kėlinys

 47 min. G.Arlauskis gelbėjo Lietuvos rinktinę nuo trečiojo įvarčio. F.Delphas pavojingoje anglų atakoje perdavimą būdamas per 11 metrų nuo vartų priėmė nestabdydamas kamuolio, o iškart smūgiuodamas į lietuvių vartus. Kamuolys atsimušė nuo vejos ir galingai skriejo vartų tinklo link, bet paskutinę akimirką ranką kyštelėjęs G.Arlauskis numušė kamuolį į užribį. 

54 min. D.Welbeckas dar vienu patrankos šūviu privertė G.Arlauskį nukreipti kamuolį į užribį.

58 min. Anglijos rinktinė nubaudė lietuvius greitoje atakoje. W.Rooney atliko puikų perdavimą iš dešiniojo krašto, o R.Sterlingas nesunkiai nukreipė kamuolį į vartus. Anglai triuškino Lietuva 3:0. Po minutės vos įvarčiu nesibaigė dar vienas anglų išpuolis.

64 min. D.Matulevičius atliko pirmą bent kiek padoresnį Lietuvos rinktinės smūgį Anglijos ekipos vartų link. Tiesa, kamuolys skriejo aukštai į Vemblio stadiono tribūnas.

 73 min. 21-erių kylanti Anglijos rinktinės žvaigždė H.Kane‘as fantastiškai debiutavo nacionalinėje komandoje. Aikštėje praleidęs vos porą minučių, „Tottenham Hotspur“ puolėjas galva nuginklavo G.Arlauskį ir nubloškė lietuvius jau 4:0.

80 min. Anglai kūrė progas penktajam įvarčiui. Baigiantis mačui traumą patyrė V.Andriuškevičius, kuris dėl kojos skausmo negalėjo pakilti nuo vejos. Jam į koją įsirėžęs R.Sterlingas buvo nubaustas geltonąja kortele.

90 min. Anglai parodė, kas yra Vemblio stadiono šeimininkai. Užtikrinta anglų pergalė 4:0.

* * *

Sudėtys.

Lietuvos rinktinė

Vartininkas

Giedrius Arlauskis 27 m. Bukarešto „Steaua“

Gynėjai

Tadas Kijanskas 29 m. Haifos „Hapoel“

Marius Žaliūkas 31 m. Glazgo „Rangers“

Georgas Freidgeimas 27 m. Vilniaus „Žalgiris“

Vytautas Andriuškevičius 24 m. SC „Cambuur“

Saugai

Fedoras Černychas 23 m. Lenčnos „Górnik“

Saulius Mikoliūnas 30 m. Salihorsko „Šahter“ Tomas Mikuckis 32 m. Maskvos „Torpedo“

Artūras Žulpa 24 m. „Aktobe“

Karolis Chvedukas 23 m. Marijampolės „Sūduva“

Puolėjas

Deivydas Matulevičius 25 m. Tirgu Žiu „Pandurii“ 

Varžovai. 

Anglija

Vartininkas 

 Joe Hartas („Manchester City“).

Gynėjai

Leightonas Bainesas („Everton“), Gary Cahillas („Chelsea“), Nathanielis Clyne'as („Southampton“),  Philas Jonesas („Manchester United“) 

Saugai

Jordanas Hendersonas („Liverpool“), Michaelas Carrickas („Manchester United“), Fabianas Delphas („Aston Villa“),Raheemas Sterlingas („Liverpool“)

Puolėjai

Wayne'as Rooney („Manchester United“), Danny Welbeckas („Arsenal“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.