Misija – įrodyti, kad Lietuvos futbolas stipresnis už Estijos

Lietuvos rinktinės saugo F.Černycho įvartis rungtynėse su Šveicarija kilstelėjo žaidėjo kainą futbolo rinkoje.<br>AP nuotr.
Lietuvos rinktinės saugo F.Černycho įvartis rungtynėse su Šveicarija kilstelėjo žaidėjo kainą futbolo rinkoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Sep 5, 2015, 12:26 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 10:41 AM

Prieš 2016 metų Europos čempionato atrankos rungtynes šeštadienio vakarą Taline su estais net aštuoni Lietuvos rinktinės futbolininkai pakeitė klubus, o dar du žaidėjai liko be darbo.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Mūsų šalies futbolininkai Taline darsyk pabandys įrodyti, kad Lietuvos futbolas yra stipresnis už Estijos, nors skaičiai ir rodo ką kita.

Po šešerių rungtynių Europos pirmenybių E grupėje Igorio Pankratjevo treniruojama komanda (6 taškai) lenkia tik San Mariną (1) ir žengia ikandin Estijos (7), Slovėnijos (9), Šveicarijos (12) ir Anglijos (18).

FIFA reitinge lietuviai krito į 109-ąją vietą ir nuo estų atsilieka 29 laipteliais.

Pernai spalį Vilniuje po Sauliaus Mikoliūno įvarčio Lietuvos rinktinei pavyko 1:0 palaužti estus, bet nuo to laiko mūsų šalies futbolininkų gyvenime nutiko daug svarbių įvykių.

Iš 24 futbolininkų, kurie pakviesti rengtis rungtynėms su Estija ir rugsėjo 8 dienos mačui Vilniuje su San Marinu, net dešimt atsisveikino su savo klubais praėjusią vasarą.

„Lietuvos rytas“ įvertino futbolininkų migraciją pagal žaidėjų svorį rinkoje – nuo 10 iki 1.

10. Tautvydas Eliošius

Saugas liko be klubo, kai Pakruojo „Kruoja“ pasitraukė iš A lygos pirmenybių, prieš tai įplaukusi į režisuotų rungtynių skandalų verpetą.

T.Eliošius tarp diskvalifikacijomis nubaustų devynių „Kruojos“ žaidėjų nepateko ir jau dairosi kitų pasiūlymų. Kalbama, kad 23 metų vidurio saugu domisi Vilniaus „Žalgiris“.

9. Vaidas Slavickas

29 metų kairysis gynėjas Vaidas Slavickas po Rumunijoje praleisto sezono sugrįžo į Marijampolės „Sūduvą“.

8. Emilijus Zubas

Atsarginis Lietuvos rinktinės vartininkas pakeitė komandas Lenkijoje – iš Belchatuvo GKS persikėlė į Bielsko Bialos „Podbeskidzie“. Ši ekipa Lenkijos lygoje užima 15-ąją vietą, bet lietuvis pagaliau gauna žaidimo laiko, o praėjusį mėnesį atrėmė 11 metrų baudinį.

7. Marius Žaliūkas

Vidurio gynėjas abipusiu susitarimu nutraukė dar metus turėjusią galioti sutartį su Glazgo „Rangers“.

31 metų žaidėjas 54 kartus Škotijos čempionu tapusiame klube žaidė praėjusį sezoną, bet prieš kelerius metus finansinį krachą patyręs „Rangers“ įstrigo 2-ojoje lygoje, o naujasis treneris Markas Warburtonas nutarė remtis kitais gynėjais.

M.Žaliūkui turėtų būti sumokėta kompensacija, ir jis galės dairytis kitų klubų pasiūlymų.

6. Vytautas Černiauskas

Vartininkas iš Kelcų „Korona“ (Lenkija) persikėlė į Bukarešto „Dinamo“ (Rumunija). 26 metų žaidėjas rungtyniavo visuose 9 Rumunijos lygos mačuose ir savo patikimu žaidimu padėjo „Dinamo“ ekipai užlipti į antrąją vietą.

5. Vykintas Slivka

Vidurio saugas yra pasirašęs ilgalaikę sutartį su Turino „Juventus“, bet Italijos čempionai 20-metį lietuvį apšaudo kitose komandose.

Lietuvos rinktinėje šiemet solidžiai debiutavęs žaidėjas žiemą buvo paskolintas „Gorica“ (Slovėnija), o prieš savaitę sužinojo, kad kita stotele taps Olandijos 2-ojoje lygoje rungtyniaujantis „Den Bosch“ klubas, kuriame karjerą yra pradėjęs ir žymusis Ruudas van Nistelrooy.

„Aukščiausiojoje lygoje žaisti būtų geriau, bet Olandijos 2-oji lyga taip pat gali tapti tramplinu karjeroje, – komentavo futbolo agentas Paulius Paknys. – Nebūtų keista, jei po gero pusmečio V.Slivka atsidurtų pagrindiniame Olandijos čempionate žaidžiančiame klube.“

4. Deivydas Matulevičius

Per pastarąsias rungtynes su Šveicarija mūsų šalies rinktinės kapitonu buvęs puolėjas birželį paliko Rumunijos ekipą Tirgu Žiu „Pandurii“ ir karjerą tęsia Kazachstane.

26 metų lietuvis pasirašė dvejų metų sutartį su Kostanajaus „Tobol“ klubu, kuriame, anot Rumunijos žiniasklaidos, turėtų uždirbti beveik milijoną JAV dolerių per dvejus metus.

Įsibėgėti Kazachstane D.Matulevičiui dar nepavyko – „Tobol“ užima 8-ąją vietą, o 9 rungtynėse pasirodęs Lietuvos rinktinės puolėjas pirmojo įvarčio laukia jau 700 minučių.

3. Fiodoras Černychas

Iš 13-ąją vietą Lenkijos pirmenybėse užimančio Lenčnos „Gornik“ paskutinę perėjimų dieną saugas peršoko į Balstogės „Jagiellonia“ ekipą, kuri žengia ketvirta.

Derybos truko kelias savaites, bet galiausiai Lenkijos klubai susitarė, Balstogės klubui pasiūlius 250 tūkst. eurų – didžiausią mokestį šią vasarą už Lietuvos futbolininką.

„Lenčnos klubas mane gavo nemokamai (prieš tai F.Černychas penkerius metus rungtyniavo Baltarusijoje. – Red.), o dabar uždirbo pinigų, – sakė F.Černychas. – Man tai atrodo teisinga, nes kitu atveju gruodį jau galėjau preliminariai susitarti su naujais darbdaviais, o kitą vasarą laisvai išeiti.“

F.Černychas birželį 1:2 pralaimėtame mače su Šveicarija Lietuvos rinktinei pelnė vienintelį įvartį, taip nutraukdamas 604 minutes trukusią I.Pankratjevo treniruojamos komandos įvarčių sausrą kontrolinėse ir oficialiose rungtynėse.

Šis įvartis dar labiau padidino susidomėjimą krašto saugo ir puolėjo pozicijose galinčiu rungtyniauti 24 metų futbolininku, nors jo rodikliai Lenkijoje irgi buvo neprasti – praėjusį sezoną „Ekstraklasa“ lygoje jis įmušė 11 įvarčių, o šįmet per 6 mačus pasižymėjo sykį.

Prieš perėjimą į „Jagiellonia“ Lietuvos futbolininku domėjosi ir dar keli klubai, tarp jų ir žvalgus į Lenkiją atsiuntusi Bergamo „Atalanta“ (Italija).

2. Arvydas Novikovas

Po dviejų sezonų Aujės „Erzgebirge“ gretose krašto saugas sudarė dvejų metų sutartį su labiau žinomu Vokietijos 2-osios lygos klubu „Bochum“.

Nors A.Novikovas nuo vasario nežaidė dėl kirkšnies ir čiurnos traumų, Bochumo klubas patikėjo 24 metų žaidėjo talentu, o jų sąjunga gali būti naudinga abiem pusėms.

„Bochum“ turi gerą vardą Vokietijoje, – pažymėjo P.Paknys. – Duok Dieve, kad Arvydo nebekamuotų traumos. Dėl savo kamuolio valdymo technikos ir greičio jis tikrai galėtų žaisti bundeslygoje.“

A.Novikovas gali tapti ketvirtuoju Lietuvos futbolininku po Valdo Ivanausko, Gintaro Staučės ir Mariaus Stankevičiaus bundeslygoje, jei „Bochum“ ir toliau seksis taip gerai – visas 5 rungtynes rugpjūčio mėnesį laimėjusi Bochumo ekipa šiuo metu pirmauja 2-ojoje lygoje.

1. Giedrius Arlauskis

Vartininkas išlaukė, kol baigsis jo sutartis su Bukarešto „Steaua“, ir susitarė su anglų „Watford“.

„Be abejo, tai svarbiausias perėjimas tarp visų Lietuvos futbolininkų, – komentavo P.Paknys. – Juk ne kasdien atsiranda proga išvysti lietuvį „Premier“ lygoje.“

Po 8 metų į Anglijos aukščiausiąją lygą grįžęs „Watford“ klubas rugpjūtį dažniau rėmėsi buvusiu Brazilijos rinktinės vartininku Heurelho Gomesu, bet 27 metų lietuvis gynė „Watford“ komandos vartus per taurės rungtynes.

Per ikisezonines rungtynes dažniausiai pirmąjį kėlinį žaisdavo H.Gomesas, antrąjį – G.Arlauskis.

„Labiausiai norėčiau patekti į pagrindinę komandos sudėtį ir padėti „Watford“ išlikti „Premier“ lygoje“, – sezono tikslus įvardijo G.Arlauskis.

Jis yra labiausiai rinkoje vertinamas Lietuvos rinktinės žaidėjas – transfermarkt.com duomenimis, kaina siektų 2,5 mln. eurų, jei kuris nors klubas norėtų išpirkti vartininką iš „Watford“.

27 metų žemaitis yra ir daugiausia uždirbantis mūsų šalies futbolininkas.

Anglijos spaudos teigimu, per metus „Watford“ klubas G.Arlauskiui turėtų mokėti apie 900 tūkst. eurų.

Palyginti su šį savaitgalį Europos pirmenybes pradedančiais Lietuvos rinktinės krepšininkais, atlyginimu „Watford“ vartininkas nusileidžia tik Jonui Valančiūnui.

Lietuvos futbolo starto sudėtis mačui su Estija

„Lietuvos ryto“ versija: vartininkas – Giedrius Arlauskis, gynėjai – Egidijus Vaitkūnas, Linas Klimavičius, Marius Žaliūkas, Deividas Česnauskis, saugai – Mindaugas Panka, Artūras Žulpa, Vykintas Slivka, Fiodoras Černychas, Arvydas Novikovas, puolėjas – Deivydas Matulevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.