„Futbolo sąjūdžio“ ekipa: kokie Juliaus Kvedaro varžovų siekiai?

Pakeisti Lietuvos futbolo federacijos (LFF) valdžią, tapti skaidriems, atsikratyti Juliaus Kvedaro ir jo parankinių – trečiadienį save pristačiusi naujoji iniciatyvinė futbolo gaivinimo grupė prakalbo skambiai.

V.Ivanauską turinti iniciatyvinė grupė prakalbo apie LFF reformas.
V.Ivanauską turinti iniciatyvinė grupė prakalbo apie LFF reformas.
V.Ivanauskas sutiktų tapti LFF prezidentu.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
V.Ivanauskas sutiktų tapti LFF prezidentu.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
A.Šuika mato erdvės, kur galėtų plėstis futbolo infrastruktūra.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
A.Šuika mato erdvės, kur galėtų plėstis futbolo infrastruktūra.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Č.Okinčicas teigė, kad į komandą bus priimti tik tie, kurie gerbs įstatymus.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Č.Okinčicas teigė, kad į komandą bus priimti tik tie, kurie gerbs įstatymus.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
R.Karpavičius pareiškė, kad sukėlus bangas sulaukta ir mafijos grasinimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
R.Karpavičius pareiškė, kad sukėlus bangas sulaukta ir mafijos grasinimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
FK „Sajūdis“ ketina sužaisti rungtynes su J.Kvedaro komanda per LFF rinkimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
FK „Sajūdis“ ketina sužaisti rungtynes su J.Kvedaro komanda per LFF rinkimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
L.Kasčiūnas neatmetė, kad Lietuvai gali tekti pažeisti UEFA ir FIFA taisykles.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
L.Kasčiūnas neatmetė, kad Lietuvai gali tekti pažeisti UEFA ir FIFA taisykles.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
FK „Sajūdis“ ketina sužaisti rungtynes su J.Kvedaro komanda per LFF rinkimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
FK „Sajūdis“ ketina sužaisti rungtynes su J.Kvedaro komanda per LFF rinkimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 2:54 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:12 AM

Trečiadienį 17 valandų 20 minučių „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbės V.Ivanauskas ir futbolo komentatorius Nerijus Kesminas.

„Futbolo sąjūdis“, – taip savo veiksmus vadino į pirmąsias komandos gretas stojęs verslininkas ir buvęs Klaipėdos „Atlanto“ žaidėjas Raimondas Karpavičius.

R.Karpavičius, verslininkas ir buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas Arūnas Šuika, Kovo 11-osios Akto signataras, ambasadorius ir buvęs Lietuvos jaunimo rinktinės žaidėjas bei advokatas Česlavas Okinčicas, politologas Laurynas Kasčiūnas bei vienas geriausių ir garsiausių šalies futbolininkų Valdas Ivanauskas – visi jie naujosios komandos nariai.

Pavadinkime ją FK „Sąjūdis“ komanda.

„Sąjūdžio“ ekipa trečiadienį per spaudos konferenciją piešė gražesnį rytojų ir vardijo esamas Lietuvos futbolo problemas, bet aiškių gairių nepateikė. Bent jau tokių, kokių nebūtų tekę girdėti anksčiau. R.Karpavičius skambiausiai kalbėjo apie nusikalstamų grupuočių grasinimus vandenį sujudinusiems asmenims. Apie tai plačiau galite skaityti čia:

R.Karpavičius žadėjo, kad komanda savo sudėtį ir strategiją pateiks iki Naujųjų metų arba neilgai trukus po jų.

„Sąjūdžio“ komanda – ne pirmoji, kalbėjusi apie LFF valdžios vertimą. Kol nėra žengta jokių realių žingsnių, išskyrus kovos paskelbimą, sporto visuomenė svarsto, ar ji nepasuks Lietuvos futbole pramintu keliu – subyrėjimu.

Lrytas.lt pateikia 10 „Sąjūdžio“ komandos žingsnių.

Sieks turėti savo LFF prezidentą

Kitais metais vyks LFF rinkimai. Kas juose dalyvaus, kol kas neaišku. J.Kvedaras apie tai, ar sieks posto, ketina skelbti kitąmet. Ateinančiais metais savo kandidatą turėtų paskelbti ir „Sąjūdžio“ komanda. Manoma, kad tai bus V.Ivanauskas, tačiau komanda kalba apie demokratiją ir tai, kad savo kandidatą turėtų išrinkti visų apskričių federacijos.

Tačiau V.Ivanauskas, sulaukęs pasiūlymo, tikrai jo neatsisakytų.

Jeigu prireiks, ant futbolo užtrauks uždangą

2012 metais teisėsauga pareiškė įtarimus J.Kvedarui dėl galimo UEFA Lietuvai skiriamų pinigų pasisavinimo. Netrukus J.Kvedaras buvo nušalintas nuo pareigų, bet greitai grįžo į postą. LFF paskelbė, kad UEFA atsiuntė notą – arba valstybė nesikiša į futbolo veiklą, arba jos narystė bus suspenduota. Tai reiškia, kad Lietuvos klubai negautų lėšų iš UEFA ar FIFA, LFF nesulauktų pinigų iš tarptautinės piniginės, o rinktinės ar klubai negalėtų varžytis tarptautiniuose turnyruose, kuriuos rengia UEFA ar FIFA.

L.Kasčiūnas mano, kad jeigu ir vėl būtų gauta nota, sutiktų užtraukti uždangą ant Lietuvos futbolo porai metų.

„Tai pats blogiausias scenarijus. Suprantame, kad tokio scenarijaus niekam nereikia, bet situacija kelia minčių, jog tai kone vienintelė galimybė ką nors pakeisti. Nemanau, kad to reikėtų siekti, nes yra kitoks civilizuotas būdas – rinkimai.“

Pertvarkys Nacionalinę futbolo akademiją

V.Ivanauskas pabrėžė, kad Lietuvos futbolas neturės jokių vilčių pakilti, jeigu nebus sutvarkyta jaunimo ugdymo sistema ir svarbiausia – Nacionalinė futbolo akademija (NFA).

„2006 metais buvo oficialiai įkurta NFA. Futbolas turėjo kilti, bet rezultatai rodo, kad darbas buvo atliktas netinkamai. NFA biudžetas pagal LFF – 579 tūkstančiai eurų. Per dešimt metų akademija jaunimui ugdyti išleido 6 milijonus eurų, o rezultatų – nulis. Rajonai turi labai gerų žaidėjų, bet jiems kelio į NFA nėra, nes vadovas Stasys Stankus turi savo kriterijus. Kol neišspręsime jaunimo problemų, neturėsime jokios ateities.“

Vers pilkąjį kardinolą

V.Ivanauskas teigė, kad būtina nuversti NFA vadovaujantį S.Stankų.

„S.Stankaus požiūris į atranką: pažintys, finansiniai sumetimai ir žaidėjų kvietimas į rinktinę iš reikalo. Tai reiškia, kad neatitinkantis lygio žaidėjas gali būti pakviestas į rinktinę. Jeigu jam pasiseks, galbūt jis laikinai išvyks. Pavyzdžiui, į kokią Italija – bus tekstai, pasigyrimas. Bet visa tai – niekai. Lukas Spalvis buvo išvykęs ne iš NFA ir anksčiau, bet buvo priverstas grįžti į Lietuvą. Kad galėtų žaisti rinktinėje, jis buvo priverstas grįžti, praleido 7 mėnesius NFA. Dabar jis yra šviesa tunelio gale, bet tai ne NFA darbas. S.Stankus nusprendžia, kokį žaidėją reikia imti, o kokio ne.“

Pristatys stadionų

A.Šuika teigė, kad reikia keisti administracinę, struktūrinę, finansinę, ugdymo ir ryšių su visuomene bei vystymo pertvarką. Esą jau yra dešimties metų vykdymo planas.

„Keliolika metų gilinausi į sporto infrastruktūros plėtrą ir valdymą. Čia yra daug galimybių. Esame numatę, kad, be nacionalinio stadiono, Lietuvoje turėtų atsirasti ketvirtojo UEFA lygio stadionas. Taip pat numatyta keliolika dengtų maniežų ir šimtai mažų ir didelių treniruočių aikščių. Tiek sintetinės dangos, tiek žolės. Visa kita – futbolui numatyta infrastruktūra. Tai ir salės, ir aikštės lauke ar paplūdimyje.“

Kurs ryšį su politikais

„Sąjūdžio“ komanda pabrėžė, kad Lietuvos futbolas negali judėti į priekį be politikų palaikymo. Pasak R.Karpavičiaus, J.Kvedaras nebendrauja su politikais. Apie uždaros sienos poveikį plėtrai prabilo ir A.Šuika.

„Tai, kas nuveikta iki dabar, galime prilyginti jeigu ne nuliui, tai minimumui. Tam įtakos turėjo aplinkybės, kurias žinome visi. Tai nevykdoma ne dėl pinigų, o dėl to, kad nėra visuomenės palaikymo ir politinės valios. Jeigu valios nėra, nėra ir paramos bei galimybių plėtoti infrastruktūrą. Visa tai – uždaras ratas. Tiesiog grįžtame prie to, kad dabartinė LFF veikla neleidžia plėtoti infrastruktūros. Nematoma ateities tikslų ir perspektyvų. Viskas stovi vietoje.“

Draugaus su krepšiniu

R.Karpavičius teigė, kad futbolas turi ne konkuruoti su krepšiniu, o veikti išvien. Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) darbą jis vadino pavyzdžiu.

„Pagarba Arvydui Saboniui, kuris su kitais žmonėmis krepšinį pakylėjo taip aukštai. Mes ieškosime bendrų taškų su A.Saboniu ir LKF. Futbolas ir krepšinis turėtų būti kartu.“

Neims pinigų iš biudžeto?

R.Karpavičius pareiškė, kad nors dabartinė LFF valdžia kalba, jog norėtų daugiau lėšų iš biudžeto, futbolui turėtų užtekti ir iš tarptautinio futbolo gaunamų lėšų.

„Futbolas nepretenduoja į kokius nors pinigus iš valstybės, nes UEFA remia pakankamai. Tai apie 20 milijonų. Šie pinigai faktiškai padengia LFF išlaidas, bet visuomenė nežino, kam jie yra naudojami.“

Burs komandą

„Sąjūdis“ – iš penkių žmonių sudaryta salės futbolo komanda ar rimtesnis klubas? Toks klausimas kilo futbolo bendruomenei. „Sąjūdžio“ atstovai teigė, kad už jų yra ir daugiau žmonių. Tarp jų gali atsidurti ir su nusikalstamu pasauliu siejamas dar neseniai Henriko Daktaro sūnų bagažinėje vežiojęs Arūnas Pukelis, pravarde Švinius. Pastarasis dabar vadovauja Tauragės apskrities futbolo federacijai (TAFF). R.Karpavičiui buvo sunku kalbėti apie A.Pukelį.

„Tai, ką matome iš spaudos ir kiek teko bendrauti, parodė, kad jis nėra abejingas futbolui. Manau, kad su TAFF iškilusios problemos bus išspręstos teisiniu būdu. Mums ne pakeliui su visais, kurie prieš futbolą ir prieš teisę. Nesuasmeninkime.“

Pateiks planą

„Sąjūdis“ neturi strategijos, tačiau tikina, kad iki Naujųjų metų  ar iškart po jų jį pristatys. Komanda taip pat nėra oficialiai registruota, o kūrėjai ir nežino, ar tai daryti iš tiesų reikėtų.

„Šiandien daugeliui žmonių neaišku, todėl po šio pareiškimo dar kalbėsime su futbolo bendruomene. „Sąjūdis“ nėra oficialiai įsteigtas, bet jis gali ir nebūti įsteigtas. Jis gali būti tarsi dvasia“, – sakė R.Karpavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.