Lietuvos futbolo metai: nuo absurdo iki žlugdančio skausmo

Lietuvos futbolui 2015-ieji buvo dosnūs skandalų, bet šykštėjo gerų akimirkų. Jas futbolo bendruomenė sutiko su dvigubu džiaugsmu, nes ant Lietuvos futbolo užslinkęs šešėlis privertė vertinti kiekvieną smagią akimirką. Sausio 20 dieną laukia Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento rinkimai, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) pradėjo ir tęsia tyrimą dėl lėšų švaistymo, į futbolo lauką akylai žiūrėti ėmė politikai – tai tik paskutinės 2015-ųjų savaitės.

2015-ieji Lietuvos futbole buvo spalvingi ir skandalingi.<br>lrytas.lt montažas
2015-ieji Lietuvos futbole buvo spalvingi ir skandalingi.<br>lrytas.lt montažas
Po paskutinių profesionalo karjeros rungtynių D.Šemberas sulaukė daug sveikinimų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Po paskutinių profesionalo karjeros rungtynių D.Šemberas sulaukė daug sveikinimų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I.Pankratjevas žurnalistams sakė, kad D.Šembero nekvietė, nes perskaitė, jog jis baigė karjerą rinktinėje.<br>T.Bauro nuotr.
I.Pankratjevas žurnalistams sakė, kad D.Šembero nekvietė, nes perskaitė, jog jis baigė karjerą rinktinėje.<br>T.Bauro nuotr.
E.Eimontas sausio 20 dieną turėtų laimėti LFF prezidento rinkimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Eimontas sausio 20 dieną turėtų laimėti LFF prezidento rinkimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karpavičius metė iššūkį LFF prezidento rinkimuose E.Eimontui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karpavičius metė iššūkį LFF prezidento rinkimuose E.Eimontui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Kvedaras po FNTT kratos LFF būstinėje aiškina, kad tyrimas – užsakytas.<br>D.Umbraso nuotr.
J.Kvedaras po FNTT kratos LFF būstinėje aiškina, kad tyrimas – užsakytas.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Spalvis – ryškiausia šių dienų Lietuvos futbolo žvaigždė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.Spalvis – ryškiausia šių dienų Lietuvos futbolo žvaigždė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Pukelis-Švinius griežtai kritikavo J.Kvedarą.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Pukelis-Švinius griežtai kritikavo J.Kvedarą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ Čempionų lygos atrankoje vėl suklupo, bet A lygoje lygių nesurado.<br>M.Kulbio nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ Čempionų lygos atrankoje vėl suklupo, bet A lygoje lygių nesurado.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 1, 2016, 2:09 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 3:53 AM

Iki to laiko Lietuvos futbolas patyrė kuriozinių akimirkų ir išgyveno vieną juodžiausių epizodų – kone įprasta, kai čempionatą baigia mažiau komandų, nei jį pradėjo. Šįkart pirmenybėse neliko dviejų klubų.

Vilniaus „Žalgiris“ kėlė aistras ir jas mėgina sukelti prieš kitų metų Čempionų lygos atranką, Deividas Šemberas baigė karjerą, o lietuviai 2015-aisiais jau turėjo žaidėją stipriausioje Anglijos futbolo lygoje.

Lrytas.lt pristato 2015 metų Lietuvos futbolo nominacijas.

Metų įvykis

Gruodžio 17 dienos rytas supurtė Lietuvos futbolą. FNTT pareigūnai žengė į LFF būstinę ir apsilankė J.Kvedaro dukros namuose, kur viešėjo LFF prezidentas. Pareigūnai atliko kratas, susijusias su vykstančiu tyrimu. FNTT tuomet paskelbė, kad tyrimas vyksta dėl lėšų švaistymo, o akiratyje – milijoninės sumos.

J.Kvedaras pareiškė, kad FNTT tyrimas – užsakytas, vėliau kalbėjo apie gresiančias UEFA ir FIFA sankcijas.

FNTT tyrimo rezultatai turėtų paaiškėti jau 2016 metais. Futbolo bendruomenė laukia užgniaužusi kvapą, nes tai ne pirmas kartas, kai teisėsauga nusitaikė į LFF.

Anksčiau buvo atliekamas tyrimas dėl J.Kvedaro praturtėjimo, tačiau rezultatų tai nedavė. Šįkart tyrime – bendrovės  „Hummel“ atstovai Lietuvoje.

Metų skaitytojas

Šią nominaciją laimėjo I.Pankratjevas. Dabar jau buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris birželio 10 dieną žurnalistams aiškino, kodėl į rinktinę nekviečia D.Šembero. Nuolat klausimo apie D.Šemberą sulaukęs treneris pareiškė, kad skaitė žiniasklaidoje, jog vienas geriausių Lietuvos futbolininkų atsisakė žaisti rinktinėje.

I.Pankratjevas žurnalistams netgi parodė iškarpą iš interviu su D.Šemberu.

„Nenoriu suasmeninti. Jis – puikus žaidėjas. Buvo straipsnis, kuriame jis sakė, kad atsisakė žaisti rinktinėje“, – tuomet pareiškė I.Pankratjevas, paklaustas, ar diskutavo su D.Šemberu apie galimybę žaisti.

Metų komanda

Dar prieš sezoną A lygos klubai komplektavo sudėtis, dalis jų ruošėsi Europos ir Čempionų lygos atrankos kovoms, žaidėjus rikiavo ir rinktinės, bet Lietuvos futbolas įdomiausią komandą išvydo jau po sezono.

„Futbolo sąjūdžiu“ prisistačiusi ekipa pareiškė, kad pakeis LFF prezidentą J.Kvedarą ir galiausiai sutvarkys visą Lietuvos futbolą. „Sąjūdžio“ komandos priešakyje – vienas geriausių Lietuvos futbolininkų Valdas Ivanauskas. Komandoje – ir J.Kvedaro ne kartą užsipultas verslininkas Raimundas Karpavičius, kurio sūnus dėl narkotikų gabenimo šiuo metu kali Naujojoje Zelandijoje ir nuo Interpolo slapstėsi 10 metų.

„Ši tema yra penkerių metų senumo. Kai į kovą metami vaikai, matau tik kultūros stoką. Esu viešas žmogus, dalyvauju versle. Esu dirbęs tarptautinėje rinkoje. Jeigu ką nors padaro mano sūnus ir jeigu jis yra įkalintas, tai gal ir mano auklėjimo spragų yra, bet gyvenimas toks, kokį turiu“, – tylą nutraukė R.Karpavičius ir pabrėžė, kad tėvai nėra atsakingi už suaugusių vaikų nuodėmes.

„Sąjūdžio“ komandoje taip pat yra buvęs futbolininkas Arūnas Šuika, signataras Česlovas Okinčicas ir politologas Laurynas Kasčiūnas.

Metų sprendimas

Vienas įdomiausių šio sezono sprendimų įvyko ne Lietuvos rinktinėje, kurioje sporto bendruomenė vis pasigesdavo vieno ar kito aukšto lygio futbolininko. Nominacija ir vėl atiteko jau po sezono pasklidusiai naujienai.

LFF paskelbė, kad valdybos susirinkimas ir prezidento rinkimai vyks sausio 20 dieną, nors beveik visus metus buvo kalbama apie pavasarį. LFF generalinis sekretorius E.Eimontas ne kartą pabrėžė, kad federacija turi teisę rinkimus rengti nuo metų pradžios iki birželio. Tokie aiškinimai daugeliui futbolo bendruomenės žmonių kėlė šypseną – į tokį ankstyvą pokytį žiūrima kaip į LFF norą sutrukdyti konkurentams siekti posto. Beje, jis atiteks ne J.Kvedarui.

LRT televizijos laidoje „Teisė žinoti“ buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas teigė, kad sprendimas paankstinti rinkimus susijęs ir su tuo, kad jau aiškus nugalėtojas. Tai padaręs jis su šypsena žiūrėjo į E.Eimontą.

Metų frazė

Žodis gali grįžti bumerangu ir tuo įsitikino G.Arlauskis. Pagrindinis Lietuvos rinktinės vartininkas spalį per spaudos konferenciją prieš rungtynes su Anglija užsienio žurnalistams aiškino, kad lietuviai dirba neprofesionaliai. Vartininkas piktinosi klausimais, kritika treneriui, tačiau galiausiai pratrūko.

Spaudos konferencijos pabaigoje vienas iš žurnalistų mestelėjo repliką apie futbolininkų žaidimo lygį.

„Tu čia man? Jei man, tai sakyk į akis. Išeik ir paspirk kamuolį, pažiūrėsime, ką tu sugebi. Aiškins čia..“ – sakė G.Arlauskis.

Ši frazė greitai išplito internete, bet futbolo gerbėjai G.Arlauskiui priminė jo laikus Kazanės „Rubin“. Būtent Rusijos klube dar 2011 metais G.Arlauskis mistiškai nesugebėjo pataikyti į riedantį kamuolį ir praleido įvartį.

Metų pasiteisinimas

Šiemet Lietuvos futbolo rinktinę palikęs I.Pankratjevas ne kartą buvo kritikuotas, kad nevilki kostiumo, o mieliau renkasi treningą. Ypač daug kritikos jis sulaukė po rungtynių legendiniame Vemblio stadione.

LFF nutarė apginti I.Pankratjevą, kurio stilių talžyti ėmė dizaineris Aleksandras Pogrebnojus.

„Iškart užbėgsime už akių, kad būtų ramiau: pasaulio pabaiga neartėja. Treneris tikrai ne pirmą kartą apsivilko kostiumą. Kelionėje į rungtynes treneriai dažniausiai vyksta vienodais kostiumais jau mažiausiai trejus metus“, – rašoma LFF „Facebook“ paskyroje.

Metų investuotojas

Lietuvos futbolo A lyga sezoną pradėjo įspėjimu. Vasario pabaigoje LFF paskelbė, kad į Lietuvą neįsileis investuotojų iš Honkongo, kurie nutarė paremti Pakruojo „Kruojos“ komandą.

„Buvo gauta informacija, kad šie investuotojai – aukšto rizikingumo. Tokia buvo FIFA ir UEFA rekomendacija. Statome papildomus barjerus – tikriname senus ir naujus investuotojus. Stipriname bendradarbiavimą su Kriminalinės policijos biuru“, – tuomet lrytas.lt sakė LFF generalinis sekretorius E.Eimontas.

Metų viltis

Lukas Spalvis ir toliau garsina Lietuvos vardą. 21 metų puolėjas šiemet buvo pripažintas geriausiu Lietuvos futbolininku, o Danijoje jį išrinko geriausiu Superlygos rudens žaidėju. L.Spalvis „Aalborg“ komandoje per 16 rungtynių įmušė 14 įvarčių. 2013 metais sutartį su „Aalborg“ pasirašęs L.Spalvis komandoje iš viso yra įmušęs 22 įvarčius. Puolėjas laikomas geriausiu savo kartos futbolininku ir bene vienintele viltimi.

Šiemet jis rinktinėje įmušė itin svarbų įvartį.

Metų įvartis

Lietuvos futbolo aistruoliai raudonavo iš gėdos, kai rugsėjo 8 dieną Vilniuje švieslentėje rezultatas rodė 1:1. Baigėsi 90-oji minutė, o lietuviai negalėjo džiaugtis pergale prieš San Mariną. Būtent tuomet L.Spalvis išgelbėjo visą šalį nuo visiško fiasko.

Jis įmušė per antrą teisėjo pridėto laiko minutę, o Lietuvos rinktinė išsigelbėjo 2:1.

Metų žingsnis

G.Arlauskis ilgą laiką ramino aistras ir siūlė palaukti, kai išgirsdavo klausima, ar tiesa, kad jis vasarą kelsis į Anglijos „Premier“ lygą. Galiausiai lietuviško futbolo svajonė tapo realybe. G.Arlauskis sukirto rankomis su į „Premier“ lygą žengusiu „Watford“ klubu. Kai debiutavo komandoje, jis tapo antruoju lietuviu populiariausioje ir vienoje stipriausių Europos futbolo lygoje.

Tačiau po šio žingsnio įsibėgėti G.Arlauskiui nepavyko. Po debiutinių rungtynių Lietuvos rinktinės vartininkas trina komandos suolą.

Metų atsisveikinimas

D.Šemberas sezoną baigė rankose laikydamas Lietuvos futbolo A lygos trofėjų ir dėkojo Vilniaus „Žalgiriui“ už paskutines džiugias akimirkas. 37 metų vienas geriausių šalies futbolininkų baigė profesionalo karjerą. Gynėjo ir saugo pozicijose žaidęs D.Šemberas iškart po paskutinių rungtynių sukirto rankomis su mėgėjiška iš Lietuvos garsenybių sudaryta „Prelegentų“ komanda, o vėliau tapo asociacijos A lygos prezidentu.

D.Šemberas karjerą pradėjo „Žalgiryje“. Vėliau jis rungtyniavo Maskvos „Dinamo“, Maskvos CSKA, Vladikaukazo „Alanija“ klubuose. Jis žaidė ir Čempionų lygoje. D.Šemberas 1996 metais debiutavo Lietuvos vyrų rinktinėje ir iš viso sužaidė 82 mačus.

Metų matematika

Šį paprastą matematikos veiksmą Lietuvos futbolo gerbėjai atliko ne kartą. Pernai to pavyko išvengti, bet šiemet vėl teko susiimti už galvos. Lietuvos futbolo A lygoje sezoną pradėjo 10 komandų, o baigė vos 8-ios.

Pirmiausia lygą paliko Pakruojo „Kruojos“ komanda, kuri nuo pat pradžių buvo patekusi į lažybų skandalų liūną. 2014 metų vicečempionams apie lažybas kalbėti teko taip dažnai, kaip ir žaisti, o galiausiai klubas pareiškė pasitraukiantis iš A lygos pirmenybių. Prieš sezono pabaigą į lažybų skandalą pateko ir „Klaipėdos granitas“. Klubas neigė bet kokias sąsajas su sukčiais, bet LFF nutarė pašalinti komandą iš varžybų. „Klaipėdos granitas“ dar teikė apeliaciją, tačiau LFF laikėsi griežto tono.

Metų debatai

Pasibaigus Lietuvos futbolo A lygos sezonui stadionai nenutilo. Tiesa, veiksmas persikėlė į spaudos konferenciją, tačiau futbolo garsai aidėjo skambiai. Tauragės apskrities futbolo federacijos (TAFF) prezidentu tapo Arūnas Pukelis-Švinius. Su nusikalstamu pasauliu siejamas verslininkas pastarąjį kartą išgarsėjo, kai automobilio bagažinėje vėžino Kauno Daktarų grupuotės galvos Henriko Daktaro sūnų. Prie TAFF vairo stojęs A.Pukelis garsiai kritikavo J.Kvedarą ir tikino, kad šis švaisto futbolo pinigus, apskritai griauna šią sporto šaką.

J.Kvedaras irgi siejamas su nusikalstamu pasauliu, o tiksliau – su Daktarų grupuote.

Kai „Futbolo sąjūdžio“ iniciatyvinė grupė pranešė, kad sieks pakeisti LFF kryptį, R.Karpavičius teigė, kad kai kurie nariai sulaukė grasinimų. Esą prie namų durų buvo rasta balandžių nusuktomis galvomis. O tada pridūrė, kad prisistatė Kauno Kamuolinių gaujos atstovai, o vienas jų pasakė esąs J.Kvedaro žentas.

J.Kvedaras tai pavadino šmeižtu, kritikavo R.Karpavičių ir neliko skolingas A.Pukeliui – jį netgi apkaltino užsakius FNTT tyrimą.

Futbolo gerbėjai kraipė galvas, nes tokie debatai priminė gaujų kivirčus, o ne diskusijas apie Lietuvos futbolo ateitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.