Velsas ilgisi rinktinę būrusio, bet nusižudžiusio trenerio

Keturios rinktinės liko Europos futbolo čempionate Prancūzijoje. Ketvirtadienį Prancūzija žais su Vokietija, o šiandien Portugalija kovos su didžiausia staigmena šiose pirmenybėse tapusia Velso komanda.

G.Bale’as ir kiti Velso rinktinės futbolininkai jaučia išskirtinį ryšį bendraudami tarpusavyje ir su sirgaliais.
G.Bale’as ir kiti Velso rinktinės futbolininkai jaučia išskirtinį ryšį bendraudami tarpusavyje ir su sirgaliais.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2016-07-06 08:58, atnaujinta 2017-05-19 18:19

Tam įvardyti velsiečiai turi tinkamą žodį: „Hwyl“. Keltų kalba tai reiškia aistrą – emocine ar dvasine prasme.

Stipri ne tik futbole, bet ir vieninga Velso komanda tapo tikru atradimu šiose Europos pirmenybėse.

Ji 3:1 įveikė ketvirtfinalio favorite laikytą Belgiją ir iškopė į pusfinalį, kur susitiks su Portugalija.

Iki šiol aukščiausias Velso futbolininkų laimėjimas buvo 1958 m. pasaulio čempionato ketvirtfinalis.

Bet Velso sporto sėkmė turi tragiškus pamatus.

Daina išėjusiam treneriui

Per penkerius pastaruosius metus Velso futbolininkai ir sirgaliai turėjo psichologiškai susidoroti su netikėta buvusio rinktinės trenerio Gary Speedo mirtimi. Jis buvo rastas kilpoje savo namų garaže 2011 metais. Treneris pasitraukė būdamas 42 metų.

Jo vaikystės draugas Chrisas Colemanas perėmė ir pratęsė G.Speedo darbus keliant Velso futbolą, kuris ilgai slėpėsi regbio šešėlyje.

Iki šiol Velsas pasauline sėkme džiaugdavosi dėl regbio rinktinės, kuri yra viena stipriausių pasaulyje, nors šalyje gyvena tik 3 mln. gyventojų.

G.Speedas tapo Velso rinktinės treneriu, kai komanda FIFA reitinge buvo už šimtuko ribų.

Jis paskyrė kapitonu tuomet vos 20-ies Aaroną Ramsey (Prancūzijoje jis tapo vienu Velso lyderių, bet dėl kortelių praleis pusfinalio mačą su Portugalija), o velsiečiai ėmė pratintis prie pergalių ir kopti reitingo laiptais.

Velsas buvo laimėjęs kontrolinį mačą 4:1 prieš Norvegiją ir rikiavosi 45-ojoje pozicijoje reitinge prieš G.Speedo mirtį, pripažintą kaip savižudybę.

G.Speedo diegti šiuolaikiški futbolo metodai pradėjo duoti dar didesnius dividendus vėliau, tad sirgaliai vis dar sieja komandos pakilimą su jaunu treneriu, kuris buvo labai populiarus šalyje.

G.Speedas sužaidė 85 rungtynes Velso rinktinėje ir buvo jos treneris beveik metus.

Per kiekvienas svarbias rungtynes Velso aistruoliai vis dar traukia dainą G.Speedui atminti. „There’s only one Speedo (Yra tik vienas Speedo)“, – dainuoja velsiečiai.

Himnas jaudina iki ašarų

Šiame Europos čempionate dėmesys Velso komandai auga kaip ant mielių. Dešimtys tūkstančių sirgalių suplauks į Lioną, kur bus žaidžiamas mačas su Portugalija. Sirgalių parama labai svarbi Velso komandai.

Tauta yra garsi savo dainomis, o nacionalinis Velso himnas, 1986 metų daina „Hen Flad Fy Mhaday“ („Mano tėvų žemė“), regis, įkvepia komandą.

„Reikia išgirsti himno „hwyl“, kad žinotum, kaip tai įkvepia mūsų vaikinus, – pasakojo iš Pietvakarių Velso į Prancūziją atvykęs aistruolis Jamesas Owenas. – Nacionalinis himnas sujaudina iki ašarų, plaukai stojasi piestu, kai skamba futbolo ar regbio stadione.“

Tik Velso žmonės supranta jėgą savo himno, kuris verčiamas taip: „Mano tėvų žemė yra brangi man/Šalis poetų, dainininkų ir didžių žmonių/Jos narsūs kariai, mieli patriotai/Liejo savo kraują už laisvę.“

Švenčia kartu su vaikais

Nuo atrankos varžybų iki finalinio turnyro kauptos pergalės padėjo Velso futbolininkams sulipti į darnią šeimą, kurioje atmosferą dar labiau sušildo žaidėjų vaikai.

Po finalinio švilpuko, sirgaliams sveikinant rinktinę dainomis, futbolininkai kviečia į aikštę savo atžalas ir leidžia paspardyti kamuolį.

Apie 10 tūkstančių sirgalių plojo Garetho Bale’o trejų metų dukrai Paryžiuje, kai ji įrideno kamuolį į vartus.

„Mes niekada nepamiršome mūsų tikėjimo ir tapatumo“, – pabrėžė treneris Ch.Colemanas po pergalės ketvirtfinalyje prieš Belgiją.

Superžvaigždės nepanašios

G.Bale’as yra neabejotina komandos žvaigždė, bet Velso rinktinėje jis yra daug labiau komandinis žaidėjas nei Madrido „Real“ klube. Kaip rinktinės kapitonas, jis yra pavyzdys ir sunkiai dirba aikštėje.

Jo santykiai su Velso rinktine negali būti labiau skirtingi nei kito „Real“ puolėjo Cristiano Ronaldo ryšys su bendražygiais Portugalijos rinktinėje.

C.Ronaldo dažnai atrodo atsiskyręs nuo kitų nacionalinės komandos žaidėjų, jis bando laimėti vienas. Persikėlęs į Madrido „Real“ už 100 mln. eurų sumą G.Bale’as privertė sumokėti Ispanijos klubą dar daugiau, nei kainavo portugalas.

Madrido klube labiau žibėjo C.Ronaldo, tačiau į „Euro 2016“ po triumfo Čempionų lygoje geresnės sportinės formos atvyko G.Bale’as.

Jis jau pelnė tris įvarčius čempionate ir nusileidžia tik Prancūzijos rinktinės puolėjui Antoine’ui Griezmanui, įmušusiam keturis.

C.Ronaldo abu savo įvarčius čempionate įmušė į vengrų vartus, bet tris kartus geriausiu pasaulio futbolininku išrinktas portugalas atrodė blankiai per kitas rungtynes.

Tad sėkmingu pasirodymu trečiadienį Lione G.Bale’as gali sujudinti hierarchiją ir galbūt net tapti metų favoritu varžantis dėl Aukso kamuolio.

Šaiposi iš Anglijos rinktinės

Yra didelis skirtumas ir tarp Velso bei jo didžiosios kaimynės Anglijos, kuri vis dar įsivaizduoja save kaip futbolo milžinę, nors nėra laimėjusi titulų nuo 1966 metų pasaulio čempionato.

Velso sirgaliai skandavo „Ar tu matai, Anglija“, kai Velso futbolininkai pelnė trečiąjį įvartį per laimėtas rungtynes prieš Belgiją – vieną turnyro favoričių.

Anglija neperkopė aštuntfinalio barjero užkliuvusi už mažytės Islandijos.

Velso futbolininkai „Euro 2012“ žiūrėjo per televizorių, o dabar žais pusfinalyje.

„Prieš ketverius metus mes buvome labai toli to, kur esame dabar, – sakė Ch.Colemanas. – Dabar matome save neįtikėtinoje vietoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.