Edgaras Jankauskas Škotijoje – žvaigždė: įvarčiai dar kaitina kraują

Edgaras Jankauskas Škotijoje – žinomas futbolininkas. Lietuvos rinktinės trenerio populiarumas čia – tikrai ne mažesnis, o gal ir skambesnis nei tėvynėje, kur jis pasiryžo pakeisti futbolo veidą. Šeštadienį 41 metų strategas su Lietuvos rinktines mėgins padaryti tai, ko nepavyko jo pirmtakams – įveikti škotus jų aikštėje. Šįkart komandos susitinka 2018 metų pasaulio futbolo čempionato atrankoje.

„Hearts“ sirgaliai puikiai pamena E.Jankausko įvarčius.<br>lrytas.lt montažas.
„Hearts“ sirgaliai puikiai pamena E.Jankausko įvarčius.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius, specialiai lrytas.lt, Edinburgas (Škotija)

Oct 7, 2016, 10:45 AM, atnaujinta May 11, 2017, 8:08 AM

Vos tik atkeliavęs į Škotiją E.Jankauskas sulaukė daug dėmesio. Lietuvio pavardė ir vėl spindėjo antraštėse. E.Jankauskas Škotijoje reiškia daug. Ypač Edinburge.

„Jis su komanda iškovojo Škotijos taurę, gavo kelialapį į Čempionų lygos atranką. Edgaras buvo didelė šių pasiekimų dalimi. E.Jankauskas buvo vienas talentingiausių futbolininkų, žaidusių „Hearts“ komandoje. Žinojome jo pasiekimus, galimybes. Tai buvo stambus vardas – lrytas.lt pasakojo „Scotsman“ sporto žurnalistas Barry Andersonas, rašantis būtent apie „Hearts“ klubą.

Daugybė pagyrimų jam žarstė ir prisiekęs „Hearts“ sirgalius Keith Walkeris.

„Pas mus buvo atvykę įvairių lietuvių. Vieni žaidė neblogai, kiti – tragiškai. Bet E.Jankauskas buvo kažkas neįtikėtino. Genijus. Fantastiškas futbolininkas“, – rankų judesiais pabrėždamas lietuvio didumą lrytas.lt pasakojo K.Walkeris.

Škotijos rinktinę visuomet palaikantis futbolo gerbėjas puikiai pamena E.Jankauską. Jis su bendraminčiais turėjo glaudesnį ryšį su buvusiu Lietuvos rinktinės puolėju nei kiti škotai.

Neužmirštami įvarčiai

K.Walkeris nuo vaikystės yra prisiekęs Edinburgo „Hearts“ klubo sirgalius, tad išvydęs buvusio futbolininko pavardę apie jį galėjo papasakoti nemažai. Jis netgi pamena lietuvio įvarčius, judesius ar pasisakymus. E.Jankauskas „Hearts“ sirgaliams parodė, kad Lietuva gali auginti aukšto lygio žaidėjus.

Nors E.Jankauskas „Hearts“ klube žaidė dar 2005-2007 metais, kai iš tuometinio FBK „Kauno“ lietuvius į Škotiją vežė Vladimiras Romanovas, puolėjo pavardė tarp tikrų „Širdžių“ aistruolių skamba ir šiandieną.

„Mums jį matyti buvo privilegija“, – sakė K.Walkeris.

Pažėręs pagyrimų E.Jankauskui jis iškart atsidarė planšetę, susirado sirgalių pamėgtą forumą ir įjungė vaizdo įrašą „Youtube“. Ten aidėjo E.Jankausko pavardė. Keith parodė labai gražų įvartį, kurį lietuvis įmušė 2006 metais į „Motherwell“ vartus. E.Jankauskas tada pasižymėjo dukart. K.Walkeris kalbėjo apie antrąjį smūgį.

„Tai nuostabus įvartis. Mes jį prisimename ir šiandieną. Vienas gražiausių smūgių, kokius esu matęs „Hearts“ klube“, – sakė jis.

„Hearts“ sirgalių forume E.Jankausko pavardė turi garbingą vietą. Pats K.Walkeris nustebo, kai pamatė, kad tema, susijusiu su lietuviu, atsidūrė jau antrajame puslapyje. Čia jie kalba ne tik apie E.Jankausko pasisakymus, bet ir dalinasi vaizdo įrašais. Kad ir 2005-ųjų E.Jankausko įvarčiu į „Kilmarnock“ vartus.

Eilėje – su geriausiais

Devynis įvarčius „Hearts“ klube įmušęs E.Jankauskas sirgaliams atsimenamas ir dėl nuostabių pergalių. E.Jankauskas į Edinburgą pirmąjį kartą atvyko jau po to, kai su Jose Mourinho treniruojamu „Porto“ klubu iškovojo UEFA taurę bei triumfavo Čempionų lygoje. Lietuvio pavardė škotams jau buvo rimta.

Galų gale, E.Jankauskas su „Porto“ 2002-2003 metų UEFA taurę laimėjo finale per pratęsimą 3:2 nukaudami amžiną „Hearts“ varžovą Glazgo „Celtic“.

„Tai buvo labai svari pavardė. Jis žaidė „Porto“, buvo laimėjęs trofėjų Europoje. Tai buvo labai aukšto lygio futbolininkas. Vienas geriausių užsieniečių, kokį tik esame turėję“, – sakė K.Walkeris.

Iškovojo vienas garsiausių pergalių

E.Jankauskas Edinburge pateisino žvaigždės vardą. Jo žaidimas žavėjo sirgalius, nors vėliau puolėjui, kaip ir kitiems į klubą atvykusiems lietuviams, teko sulaukti kritikos. Lietuvos rinktinės treneris „Hearts“ klubui tada padėjo pasiekti labai svarbių pergalių. 2005-2006 metų sezoną „Hearts“ triumfavo Škotijos taurėje.

Finale po 11 metrų baudinių serijos „Hearts“ palaužė „Gretna“ klubą, o vieną skambiausių pergalių pasiekė dar prieš tai. Pusfinalyje „Hearts“ sutriuškino kitą Edinburgo klubą, kurio „Hearts“ sirgaliai tarytum net nenori laikyti komanda. „Hearts“ futbolininkai „Hibernian“ komandą sutriuškino 4:0. Įvartį įmušė ir E.Jankauskas.

2007 metais jam teko palikti „Hearts“ klubą. Atsisveikinimas nebuvo labai gražus. Lietuvis po Škotijos patraukė į Kiprą, o kai kurie „Hearts“ sirgaliai laikė pyktį.

„Dalis jų smerkė jį, nes manė, kad E.Jankauskas tingi žaisti. Bet faktas, kad jis turėjo traumų. Jam turėjo būti nelengva. Pamenu, kaip sirgaliai nušvilpė jį. Atrodo, kad tai buvo paskutinės jo rungtynės. Manau, kad tai nebuvo garbinga, nes tai nebuvo jo kaltė. Jau tada komandai nesisekė“, – prisiminė B.Andersonas.

Bet galiausiai „Hearts“ sirgalių pyktis išblėso ir jie E.Jankauską minėjo tik geru žodžiu, o likimas juos suvedė dar kartą. Tik šįkart E.Jankauskas turėjo kitokį vaidmenį.

2012 metais E.Jankauskas sugrįžo į Edinburgą, kur prisijungė prie vyriausiojo trenerio Gary Locke komandos. Jau buvo praėję metai, kai E.Jankauskas baigė futbolininko karjerą ir pradėjo krimsti trenerio asistento duoną. Edinburge buvęs puolėjas dirbo vieną sezoną, o tada sugrįžo į Lietuvą, kur prisijungė prie „Trakų“ klubo.

Išgyrė škotus

E.Jankauskas su Lietuvos rinktine sulaukė daug dėmesio Škotijoje. Skirtingai nei pernai Anglijoje Igorio Pankratjevo komanda. Nors abi šalys – pamišusios dėl futbolo, tuomet lietuviams buvo skirta mažai dėmesio. Anglai nagrinėjo kitas futbolo realijas, Harry Kane'o galimą debiutą ir net nesvarstė apie galimą lietuvių pasipriešinimą. Jo nebuvo. Tada Lietuvos rinktinė legendiniame Vemblio stadione buvo sutriuškinta 0:4. H.Kane'as pasirodė po keitimo ir iškart įmušė įvartį.

Tačiau V.Romanovo padedamas E.Jankauskas bei kiti suspindėję futbolininkai išmokė škotus tarti lietuviškas pavardes.

Vos atvykęs E.Jankauskas prisiminė ir skambiąją pergalę prieš „Hibernians“ klubą, kuri, pasak trenerio, buvo gal net svarbesnė už laimėtą finalą.

Lietuvos rinktinės treneris, kurio užduotis – sugrąžinti tikėjimą komanda – pagyrė ir škotų strategą Gordon Strachaną.

„Jis pakeitė jų žaidimo stilių. Dabar tai nėra komanda, kuri tiesiog spiria kamuolį į priekį ir bėga be jokių idėjų. Dabar prieš Škotiją tau reikia visiško susitelkimo ir rimtos drausmės gynyboje. Įprastai sutikęs škotų komandas manai, kad jie rodys labai fizinį žaidimą, bus daug kovos. Viskas pasikeitė. Dabar jie gali spausti bet kurioje aikštės dalyje“, – škotams kalbėjo E.Jankauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl rytų Lietuvoje laimėjo prorusiškas kandidatas?