Į lietuvių bėdas nesigilinantys anglai jau skaičiuoja būsimus įvarčius

Lietuvos futbolo sirgaliai antrąsyk per dvejus metus renkasi futbolo gimtinėje. Sekmadienį į legendinį Londono Vemblio stadioną drauge patrauks ir Anglijos sostinės svečiai, ir čia gyvenantys emigrantai.

2015 m. kovą Europos čempionato atrankos rungtynėse Londone anglai įmušė į Lietuvos rinktinės vartus 4 įvarčius.<br>LFF nuotr.
2015 m. kovą Europos čempionato atrankos rungtynėse Londone anglai įmušė į Lietuvos rinktinės vartus 4 įvarčius.<br>LFF nuotr.
Į Vemblio stadioną žengs per porą metų gerokai pasikeitusios rinktinės.<br>LFF nuotr.
Į Vemblio stadioną žengs per porą metų gerokai pasikeitusios rinktinės.<br>LFF nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 25, 2017, 9:40 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 6:19 AM

Lyginant sirgalių nuotaikas, šįmet lietuvių veiduose gerokai daugiau skepticizmo.

Kai pirmą kartą savo istorijoje Lietuvos rinktinė „Euro 2016“ atrankoje turėjo žaisti Vemblyje, aistruoliai gyveno naivia viltimi, kad gali ir įvykti stebuklas, kokį esame matę kovose su italais arba ispanais.

Tačiau 2015-ųjų kovą Igorio Pankratjevo treniruojami futbolininkai buvo sutrypti 4:0, o vaizdas aikštėje tapo dar vienu dervos šaukštu ir taip labai pridegusioje statinėje.

Per 2018 metų pasaulio futbolo čempionato atrankos mačą Anglijos rinktinės sirgaliai tikisi panašių vėjų, nors naujasis lietuvių strategas Edgaras Jankauskas savo futbolininkus ir mėgina uždegti kovos ugnimi.

„Šios rungtynės gali pakeisti žaidėjų gyvenimą“, – dar Vilniuje savo auklėtiniams žinią pasiuntė treneris.

Tačiau anglams tai nė motais – jiems rūpi Garetho Southgate’o sprendimai pasirenkant žaidėjus ir bendras žaidimo lygis.

Bus pagerbtos teroro aukos

Londonas šįkart Lietuvos rinktinę pasitinka griežtesniu veidu. Po trečiadienį įvykdyto kraupaus išpuolio mirė jau penkios aukos, o mažiausiai 50 buvo sužeisti.

Pareigūnų nukautas užpuolikas taikiniu pasirinko vieną gausiausiai lankomų Londono vietų – Vestminsterio tiltą.

Automobiliu užvažiavęs ant šaligatvio jis žalojo pasitaikiusius turistus, o pasiekęs Parlamento tvorą šoko iš mašinos ir peiliais subadė neginkluotą policininką.

Trafalgaro aikštėje vakar degė daugybė žvakių, gėles žmonės nešė ir ant Vestminsterio tilto. Anglijos sostinė siuntė žinutę teroristams – žmonių palaužti nepavyks.

Tačiau mieste apsauga smarkiai sustiprinta. Gatves užplūdo policininkai, daugiau jų atsirado ir metro stotyse, kur kasdien keliauja tūkstančiai tūkstančių žmonių.

Suprantama, kad pareigūnų akys pakrypo ir į laukiančias futbolo rungtynes. Skelbiama, kad bus panaudotas saugumo planas, koks veikė 2015 metais po kruvinų išpuolių Paryžiuje.

Vemblyje taip pat bus pagerbtos trečiadienio išpuolio aukos.

Lietuvių gretos išretėjo

O aikštėje gynybos labiausiai reikės Lietuvos futbolininkams.

Prieš dvejus metus lietuviai aikštėje atrodė tarsi sustingę, o po rungtynių nuskambėjo ir apmaudus prisipažinimas.

„Dar niekada nesijaučiau toks lėtas“, – tada sakė vidurio gynėjas Georgas Freidgeimas.

E.Jankauskui gynyba ir taip būtų labai rimtas galvos skausmas, bet Lietuvos rinktinės strategui situaciją dar pasunkino papildomos kliūtys.

G.Freidgeimas negali žaisti dėl geltonųjų kortelių, dėl traumos neatvyko Vytautas Andriuškevičius.

Prie traumuoto „Portland Timbers“ krašto gynėjo prisidėjo ir kitas svarbus rinktinės ramstis Edvinas Girdvainis.

Tris mačus E.Jankausko rinktinės pagrindinėje sudėtyje žaidusiam vidurio gynėjui per treniruotę įplyšo inkstas.

„Anglijos rinktinės bėdos atakuojant nepranyko, tačiau jeigu G.Southgate’ui pavyks suburti komandą kovai su Lietuva, kaip tai jis padarė Vokietijoje, svečiai turės įvairiausių sunkumų.

Mače su Lietuva viskas turėtų būti kaip sviestu patepta, jeigu Jamie Vardy ir kompanija avės įvarčiams skirtus batelius“, – rašė laikraštis „Metro“ .

Lietuvos rinktinė anglams – lengvas kąsnis, bet sirgaliai ir žiniasklaida reikalauja daugiau nei pergalės.

Anglų žiniasklaida daug dėmesio skiria pačiam žaidimo braižui ir lieja šiokį tokį pyktį po pastarųjų kontrolinių rungtynių.

Anglai atjaunino rinktinę

Kai trečiadienį E.Jankauskas išbandė didelį būrį Lietuvos futbolininkų per draugiškas rungtynes Čekijoje, anglai žaidė jiems gerokai svarbesnes.

Lietuvos rinktinė atrodė padrikai ir pralaimėjo Čekijai 0:3, o anglai Dortmunde nusileido Vokietijos rinktinei 0:1, nors turėjo iniciatyvą pirmajame kėlinyje.

Anglai pabrėžia, kad rinktinė privalo laimėti ir dėl tragiškų įvykių, taip pagerbdami visą savo šalį. Bet šis spaudimas neturėtų pakeisti G.Southgate’o plano išmėginti daugiau jaunimo.

„Neturėtų stebinti, jeigu aikštėje išvysime daugiau jaunimo (iki 21 metų) rinktinės futbolininkų. Nors Anglija pralaimėjo Vokietijai, tos rungtynės atskleidė gerokai daugiau trenerio sumanymų.

G.Southgate’as pagal juos jau dabar laimi, – rašė „Metro“. – Dabar galėsime išvysti, ar naujai atrodanti Anglijos rinktinė galės išlieti visą nepasitenkinimą ant Lietuvos komandos.“

Sirgaliai užtraukė gėdą

Prieš mačą su Lietuva anglai turi ir kitų svarbių temų. Dortmunde buvo atkreiptas dėmesys į chuliganizmu garsėjančius sirgalius, kurie, anot žiniasklaidos, „darė didelę gėdą“.

Anglijos futbolo sirgaliai nušvilpė Vokietijos himną, bet tokiu akibrokštu neapsiribojo. Dalis aistruolių šaipėsi iš vokiečių ir išskleidę rankas vaizdavo bombarduoti skrendančius lėktuvus. Rungtynėse dažnai skambėjo ir skanduotės apie Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus.

Panašu, kad į tribūnas sugrįžo chuliganai. Anglijos futbolo asociacija (FA) į tai reagavo žaibiškai.

Iškart po rungtynių buvo peržiūrėti visų vaizdo kamerų įrašai, o per mačą su Lietuva teisėsauga jau sieks užkirsti kelią tokiems išpuoliams.

„Sirgalių elgesys buvo netinkamas, niekinamas ir labai nuviliantis“, – sakė FA vadovas Gregas Clarke’as.

Talentams trūksta iššūkių

Prieš 2 metus Lietuvos rinktinės atvykimą užgožė visai kitos temos. Tada karščiausia naujiena buvo Harry Kane’as, kuris šįkart nežais dėl traumos.

Kylanti futbolo žvaigždė tuomet debiutavo vyrų rinktinėje ir iškart mušė įvartį.

Visa žiniasklaida keletą pastarųjų metų pabrėžė „Premier“ lygos trūkumą, kad joje žaidžia per mažai vietos jaunimo, tad rinktinei ima trūkti lyderių.

Šįkart jaunimo akcentai atsidūrė antrajame plane, bet pats G.Southgate’as mėgina ją sugrąžinti į pirmuosius puslapius.

Strategas nuolat pabrėžia, kad Anglija privalo atsikratyti „salos mąstymo“ ir mokytis iš sėkmę patiriančių šalių. Pavyzdžiui – Vokietijos.

„Jauni britų futbolininkai neturi progos iššūkiams. Belgai turi puikią 18–22 metų futbolininkams skirtą struktūrą. Tai – pagrindinė grupė, o Anglijoje tai – problema.

Anglai suteikia pernelyg geras sąlygas jaunimui nuo 9 iki 18 metų. Jie jau ateina ten, kur viskas sutvarkyta aukščiausiu lygiu, todėl nebelieka suvokimo, kad privalai užsitarnauti tokius dalykus. Tokiame amžiuje privalo būti daugiau iššūkių“, – „Daily Telegraph“ sakė šioje šalyje ilgus metus žaidęs ir 2013–2016 metais Liverpulio „Everton“ klubą treniravęs dabartinis Belgijos rinktinės strategas Roberto Martinezas.

Anglijos rinktinė pagal futbolininkų kainą rikiuojasi tik 11-a pasaulyje. Anglų futbolininkų vertė – 262 mln. eurų, o pirmaujančios Argentinos – 504 mln.

2018 metų pasaulio čempionato atranka

F grupė.

Po 4 turų: 1. Anglija – 10 tšk. (įvarčiai 6:0), 2. Slovėnija – 8 (4:2), 3. Slovakija – 6 (7:2), 4. Lietuva – 5 (5:7), 5. Škotija – 4 (6:8), 6. Malta – 0 (1:10).

Sekmadienį žais: Anglija – Lietuva, Malta – Slovakija, Škotija – Slovėnija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus