Futbolo pasaulis valosi: didžiajame korupcijos skandale – pirmasis, kuris sės už grotų

Dar 2015 metais JAV ir Šveicarijos teisėsaugos pradėtas didysis futbolo pasaulio tyrimas kėlė audras vieną po kitos. Ilgametis „krikštatėvis“ Seppas Blatteris buvo priverstas palikti FIFA prezidento postą, daug aukšto lygio pareigūnų buvo sulaikyti, federacijos krečiamos, o sirgaliai užgniaužę kvapą stebėjo, kaip valosi futbolas.

 H.Trujillo turėtų sėsti už grotų.<br> AP nuotr.
 H.Trujillo turėtų sėsti už grotų.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2017, 9:50 AM

Buvo atskleista nemažai skandalingų faktų, tačiau iki šiol nė vienas iš korupcija įtariamų asmenų neatsidūrė už grotų. Iki trečiadienio. Buvęs teisėjas ir Gvatemalos futbolo federacijos vadovas turėtų tapti pirmuoju, kurį nuteis JAV. 

63 metų Hectoro Trujillo teismas numatytas trečiadienį Brukline. Jis dar birželį prisipažino dėl kaltinimų sukčiavimu ir konspiracija. 

H.Trujillo prisipažino, kad priėmė beveik 200 tūkstančių JAV dolerių kyšių iš kompanijų, kurios bandė užsitikrinti sporto marketingo sutartis.

Šiuos pinigus jis dalinosi su kitais Gvatemalos futbolo federacijos vadovais. Mainais kyšius mokėjusios kompanijos gavo galimybę reklamuotis 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionato atrankos mačuose.

H.Trujillo yra tarp mažiausiai 42 žmonių, kuriuos nori nuteisti JAV. 

Prokurorai teigė, kad buvęs Gvatemalos futbolo federacijos generalinis sekretorius turėtų kalėti daugiau nei trejus metus bei sumokėti 415 tūkstančius JAV dolerių. H.Trujillo gynyba prašo neskirti kalėjimo bausmės už finansinius nusikaltimus, vykdytus 2009-2016 metais.

Pagal H.Trujillo prisipažinimo dokumentus, jis negali ginčyti nuosprendžio, mažesnio nei ketveri metai ir devyni mėnesiai. Jis taip pat sutiko mokėti 175 tūkstančius JAV dolerių. 

H.Trujillo prieš teismą gyvenimo Majamyje. Jis sumokėti 4 milijonų JAV dolerių užstatą, kad iki teismo būtų laisvėje.

H.Trujillo buvo suimtas 2015 metų gruodį. Tuo metu Floridos valstijoje jis su savo šeima buvo Disnėjaus kruize. 

Prokurorai teigė, kad J.Trujillo stengiasi sumažinti savo nusikaltimo įspūdį. Pastarasis pabrėžė, kad nors pažeidė daug FIFA taisyklių, Gvatemalos įstatymų jis nepažeidė.

„Nors jis neatliko didelio vaidmens ar negavo paties didžiausio pelno šioje byloje, jo dalyvavimas atskleidė, kad jis atliko tokius pat korupcijos veiksmus, kaip ir kiti futbolo atstovai, kuriems pareikšti kaltinimai. Korumpuoti veiksmai reikalauja atitinkamo nuosprendžio“, – rašė prokuroras.

H.Trujillo gynyba pareiškė, kad prokurorai savo veiksmais užbaigė „sėkmingą karjerą ir sugadino švarią gerbiamo juristo ir advokato karjerą.“ Jie teigė, kad H.Trujillo suėmimas privertė jį palikti atsarginio Gvatemalos konstitucinio teismo teisėjo postą.

H.Trujillo gynyba taip pat nurodė, kad teisiamasis per įkalinimo laiką pradėjo justi didesnius nugaros ir klubo skausmus. Jie prašė neskirti kalėjimo bausmės, bet apriboti laisvę, paliekant H.Trujillo gyventu namuose.

JAV teisėsaugos tyrimas, siejamas su korupcija FIFA, atskleidė daugybę organizacijos paslapčių. Daugiau nei 40 žmonių ir marketingo agentūrų, kurios dirba su futbolu Amerikoje nuo 2015, prisipažino atlikę korumpuotos veiksmus. 

Dauguma JAV teisėsaugos pareikštų kaltinimų susiję su kyšiais, kuriuos oficialūs asmenys priėmė per pasaulio čempionatų atrankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.