Nevykęs A lygos startas: kas sugalvojo pradėti čempionatą vasarį?

Kuriozu prasidėjo Lietuvos futbolo A lygos kovos. Spaudžiant penkiolikos laipsnių speigui Klaipėdoje rungtynes Palangos ir Jonavos komandos buvo priverstos žaisti po atviru dangumi. Kai kurie futbolo aistruoliai tikino, kad dėl šalčio lyga privalėjo pavėlinti čempionatą, nes žaidėjai rizikuoja patirti traumas. Bet A lygos vadovai tvirtino, kad nesitikėjo šaltos vasario pabaigos.

 "Jonava" ir "Palanga" žaidė per šalčius
 "Jonava" ir "Palanga" žaidė per šalčius
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2018, 7:53 PM, atnaujinta Feb 25, 2018, 8:02 PM

Sekmadienį lauke buvo minus penkiolika, pūtė stiprus šiaurys, o Palangos ir Jonavos komandos Klaipėdoje ant slidžios dirbtinės vejos gainiojosi pirmų A lygos taškų. Aistruolių susirinko vos kelios dešimtys ir tie patys nuo speigo slėpėsi ne tik po šiltomis striukėmis, bet ir po užklotais, su šalčiu kovojo gurkšnodami šiltą arbatą.

„Aš galvoju, reikėtų ir futbolininkų paklausti, ar jiems tinka sąlygos. Žiūrovas visada prisitaikys – apsirengs šilčiau, atsigers arbatos, o futbolininkui jau kitaip – reikia žiūrėti kaip jiems. Per tokį orą didelė galimybė, kad žaidėjai tikrai gaus traumas – man gaila futbolininkų. Kodėl? Dėl to, kad jie sušals. Aš tai ne. Bet reikia mastyti, kada skelbti čempionato pradžią“, – kalbėjo akistatą Klaipėdoje stebėjęs sirgalius.

Palangos ir Jonavos ekipos čempionatą pradėjo lygiosiomis 1:1, o žaidėjų traumų neišvengė abi komandos. Futbolininkai tvirtino, kad šalta žaisti nebuvo, bet manieže būtų mažiau kentėjusi žaidimo kokybė.

„Šiek tiek slidu, ledas, žinot, pašalę truputį. Aišku galėjo manieže rengti mačą, geriau būtų buvę. Aišku, čia ir traumų tikimybė didelė, bet yra kaip yra – nieko nepadarysi“, – kalbėjo „Jonavos“ klubo saugas Ernestas Veliulis.

„Minus 13, ar kiek ten tų laipsnių. Dar vėjas, tai nežinau, lauke gal minus 20 buvo. Sąlygos ne kokios. Ar yra tekę žaisti tokiomis sąlygomis? Praktiškai nelabai, gal kelis kartus. Šiaip tai nelabai“, – savo pojūčius aikštėje papasakojo „Palangos“ saugas Dovydas Norvilas.

Tokiu oru futbolininkus gelbsti nebent dengti maniežai, bet jų Lietuvoje tik du – Vilniuje ir Marijampolėje. Net Vilniaus „Žalgiris“ susiduria su problemomis. Dėl „Sportimos“ maniežo užimtumo žalgiriečiams treniruotis prieš sezono startą buvo pasiūlyta tik ketvirtyje aikštės.

Anot stratego Aurelijaus Skarbaliaus, daug metų žaidusio ir dirbusio Danijoje, tokia dalykai apnuogina Lietuvos futbolo realybę.

„Žinoma, yra smagiau sėdėti salėje, žiūrėti krepšinį, kai yra šilta, patogu, nei tai daryti lauke. Jei jūs pažiūrėsite į futbolo šalis, ten gali būti ir labai šalta, bet bus pilnas stadionas. Iššūkis visada bus, kaip sužaisti tą skaičių rungtynių per metus, nepradedant to taip anksti. Žiūrovams gal tai nėra pats patogiausias dalykas sėdėti šaltyje, bet jeigu pažiūrėsime kitų šalių praktiką, daug kas dabar pradeda anksti. Nematyčiau didelės problemos“, – tikino „Žalgirio“ strategas.

Tačiau visiškai kitos nuomonės apie šalčius buvo žalgirietis legionierius Ugochukwu Louisas Ogana.

„Minus keturiolika. Vau. Atsibudau šįryt, tai buvo kažkas siaubingo. Bet žinau, kad su laiku įprasiu. Pirmą kartą žaidžiu futbolo esant tokiai temperatūrai. Apskritai pirmą kartą esu mieste, kur toks šaltis. Niekada su tuo nesusidūriau. Tačiau tai niekis. Turiu svajonę žaisti futbolą, todėl priimsiu visus iššūkius“, – kalbėjo U.L.Ogana.

Vėlesnei čempionato pradžiai pritartų net aktyviausi futbolo sirgaliai, nors A lygos vadovai sako, kad nesitikėjo tokios šalčio pabaigos vasario pabaigoje.

„Aišku, pasižiūrėjus į šiandienos orą, na, neatrodo, kad pradėta laiku. Sakykime, aš tai manyčiau, kad pradėti reikėtų kažkur kovo viduryje, galbūt, jo pabaigoje ir daug vėliau baigti pirmenybes. Tikrai kovo mėnesio pabaigoje nebūna nei minus penkiolika, nei minus dvidešimt. O lapkričio mėnesį nebūna šalčių, gruodžio pirmoje pusėje taip pat nėra tokių orų. Vasaris yra šalčiausias mėnesis“, – tikino Ingvaras Butautas.

„Bet prognozuoti orą nebuvo galima tuo metu, kai galvojome apie čempionato startą. Vasaris, taip, bet... Bet jeigu šitie žaidėjai sportuotų ir ruoštųsi tik čempionatui, o jis vyktų trumpesnį periodą, neapsimokėtų klubams investuoti į ilgą pasirengimą. Tada ką tiems žaidėjams veikti? Ledo rutulį eiti žaisti?“, – kalbėjo A lygos valdybos pirmininkas Vidmantas Murauskas.

Labiau nei ankstyva pradžia sirgaliams nepatinka tvarkaraštis. Didelė dalis rungtynių, kaip ir pernai, vyks darbo dienomis. Taip nori už transliacijas sumokėjusi pasaulinė sporto rungtynių stebėjimo agentūra „Sportradar“. Organizatoriai, kad „Sportradar“ sumokami pinigai sudaro du trečdalius lygos biudžeto. Aistruoliai įsitikinę, kad tvarkaraštis pirmiausia turi būti patogus žmonėms.

„Tai jeigu lyga nesugeba susitvarkyti, nesugeba aukojant žiūrovus išgyventi, tai tokiu atveju gal jos išvis nereikia. Perduokime federacijai rengimą ir ji sau tą čempionatą vykdys, praves panašiai“, – kalbėjo „Žalgirio“ klubo sirgalius I.Butautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.